Skocz do zawartości
Vendeur

Stary program pocztowy Windows przestał działać po zmianach TSL w Interii...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na swoim komputerze z Windows 7 używam programu pocztowego Windows Live Mail 2012, który po zmianach na serwerach Interii przestał mi pobierać wiadomości w marcu. Program ten bardzo cenię za jego kompaktowość, łatwość obsługi, czytelność oraz wystarczające do wszystkiego opcje konfiguracji. Nie wyobrażam sobie przejścia na inny (jakiś czas temu szukając zamiennika nie znalazłem nic podobnego). Czy w jakikolwiek sposób da się to naprawić? Bardzo proszę o pomoc.

Załączam screeny z programu.

W marcu otrzymałem poniższą wiadomość z Interii:

[code]Szanowny Użytkowniku,

jeśli korzystasz z poczty przez przeglądarkę internetową (stronę WWW) na komputerze lub telefonie – np. Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari lub Opera – albo z aktualnego programu pocztowego lub aplikacji mobilnej poczty, ta wiadomość nie dotyczy Ciebie i nie musisz podejmować żadnych działań. Twoja poczta będzie działać bez zmian.

Informujemy, że w dniu 25.03.2026 r. – w celu utrzymania wysokich standardów bezpieczeństwa – wyłączone zostanie wsparcie dla przestarzałych protokołów szyfrowania TLS 1.0 oraz TLS 1.1. Zmiana może dotyczyć jedynie osób korzystających z bardzo starych programów pocztowych zainstalowanych na komputerze, szczególnie na starszych systemach operacyjnych, takich jak np.:

Windows XP, Windows Vista lub starsze wersje Windows,
stare wersje macOS (np. OS X sprzed wielu lat),
starsze dystrybucje Linux.
Przykładowo mogą to być starsze wersje programów takich jak:
Microsoft Outlook (np. 2013 lub starsze),
Mozilla Thunderbird w nieaktualnej wersji,
Windows Live Mail,
Outlook Express.

Dostęp do poczty z wykorzystaniem protokołów POP3, IMAP oraz SMTP pozostaje bez zmian dla aktualnych klientów pocztowych obsługujących TLS 1.2 lub nowszy.

W większości przypadków nie trzeba nic robić.

Jeśli jednak po tej dacie bardzo stary program pocztowy przestanie odbierać lub wysyłać wiadomości, wystarczy:
zaktualizować program pocztowy do najnowszej wersji lub
sprawdzić w ustawieniach konta pocztowego (np. Ustawienia konta / Server settings / Zaawansowane / Advanced), czy połączenie korzysta z TLS 1.2 lub nowszego.[/code]

Poczta 1.JPG

Poczta 2.JPG

Poczta 3.JPG

Edytowane przez Vendeur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały problem polega prawdopodobnie na tym, że Windows Live Mail 2012 nie wspiera aktualnie stosowanych metod szyfrowania (jest to zbyt stare oprogramowanie). Windows 7 też już od dawna jest niewspierany, więc niebawem nie zainstalujesz na nim nawet aktualnego klienta poczty (jeśli już ten problem nie ma miejsca). Oprogramowanie (system operacyjny, klient poczty, nie wykluczone, że też przeglądarka www), którego używasz, nie jest najbezpieczniejsze (od dłuższego czasu niełatane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio to coraz szerszy proceder. Mi też tym grożą na obecnym, aktualnym Thunderbirdzie. Chociaż najbardziej do gustu przypadł mi ten windosowski klijet poczty, którego się niestety pozbyli w obecnych systemach. Ale znalazłem jego podróbkę i jak będę kiedyś przeinstalowywał windowsa, to sobie go zainstaluję. Możliwe, że na nim wszystko będzie działać.

https://www.winomail.app/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, MiG29 napisał(a):

Mi też tym grożą na obecnym, aktualnym Thunderbirdzie.

Najnowszy Thunderbird z tego co kojarzę obsługuje wszystko. Swoją drogą obecnie bardzo wygodnie przenosi się wszystko z jednego PC na inny (tworzy paczkę ze wszystkim i później ją wskazujesz w nowym Thunderbird np. po formacie dysku).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizuję kompa regularnie, ale to wina dostawcy pocztowego, a nie samego programu:

"Droga Użytkowniczko / Drogi Użytkowniku,

od 31 marca 2026 r. będziesz mogła / mógł korzystać z Onet Poczty tylko logując się przez naszą stronę lub przez naszą aplikację. Dostęp przez programy pocztowe (np. Thunderbird, Outlook) będzie możliwy tylko z użyciem protokołu pocztowego IMAP, który będzie dostępny w pakietach płatnych.
Starszy sposób łączenia z pocztą (POP3) zostanie wycofany, gdyż nie pozwala dziś na stosowanie najnowocześniejszych standardów zabezpieczeń."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Vendeur napisał(a):

To już jest szczyt chamstwa z ich strony...

Jak ktoś wyłącza przestarzałe rozwiązania, to jest szczyt chamstwa. Ale jak przez używanie przestarzałych rozwiązań ktoś włamie się do firmy, to nagle wielkie oburzenie społeczeństwa i użytkowników.
Musisz przestać używać tej przestarzałej technologii. Rozumiem, że w pewnym wieku trudniej się przestawiać, ale skoro zrezygnowałeś już z Poczty Polskiej, IRCa, GaduGadu i Outlook Express, to i tutaj dasz radę.
Piszę to z doświadczenia.
Drugie rozwiązanie to swoja domena + swój VPS i wtedy możesz sobie nawet nie używać SSL. Ale nie jest to ani darmowe, ani rozważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Administrator napisał(a):

Jak ktoś wyłącza przestarzałe rozwiązania, to jest szczyt chamstwa. Ale jak przez używanie przestarzałych rozwiązań ktoś włamie się do firmy, to nagle wielkie oburzenie społeczeństwa i użytkowników.
Musisz przestać używać tej przestarzałej technologii. Rozumiem, że w pewnym wieku trudniej się przestawiać, ale skoro zrezygnowałeś już z Poczty Polskiej, IRCa, GaduGadu i Outlook Express, to i tutaj dasz radę.
Piszę to z doświadczenia.
Drugie rozwiązanie to swoja domena + swój VPS i wtedy możesz sobie nawet nie używać SSL. Ale nie jest to ani darmowe, ani rozważne.

Nie ma to jak rozumieć coś wybiórczo na swój sposób, prawda? A nie wpadłeś na to, że szczytem chamstwa, tak po prostu, jest oczekiwanie płatności za umożliwienie korzystania z programu pocztowego?

I nie chodzi o to, że trudniej się przestawiać w pewnym wieku. Zrozum, że niektórzy nie mają czasu na to, ani środków. Ja nie mam czasu, aby mój 13-letni komputer zmodernizować, bo mam w życiu dużo ważniejsze sprawy. Nie mam też na to zbędnych środków, które przeznaczam na generalny remont / budowę.

Co do Outlook Express, to skąd rzekoma moja rezygnacja z niego? Nadal używam, bo obecny mój Windows Live Mail to w zasadzie to samo, ot, kolejna wersja.

===============================================================================================================================

PROBLEM ROZWIĄZAŁEM.

Idąc różnymi tropami, potrzebna była instalacja poprawki KB3140245   https://support.microsoft.com/en-us/topic/update-to-enable-tls-1-1-and-tls-1-2-as-default-secure-protocols-in-winhttp-in-windows-c4bd73d2-31d7-761e-0178-11268bb10392 . No ale nie dało się tego zrobić, bez usunięcia innych... https://forums.malwarebytes.com/topic/270157-win7-sp1-install-failure/  

Generalnie prawie pół dnia zmarnowałem na okiełznanie tej kwestii... Niemniej, gdy już udało się tę poprawkę zainstalować, to program pocztowy zaczął poprawnie się łączyć z serwerem. :)

Edytowane przez Vendeur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Vendeur napisał(a):

Nie ma to jak rozumieć coś wybiórczo na swój sposób, prawda? A nie wpadłeś na to, że szczytem chamstwa, tak po prostu, jest oczekiwanie płatności za umożliwienie korzystania z programu pocztowego?

I nie chodzi o to, że trudniej się przestawiać w pewnym wieku. Zrozum, że niektórzy nie mają czasu na to, ani środków. Ja nie mam czasu, aby mój 13-letni komputer zmodernizować, bo mam w życiu dużo ważniejsze sprawy. Nie mam też na to zbędnych środków, które przeznaczam na generalny remont / budowę.

Co do Outlook Express, to skąd rzekoma moja rezygnacja z niego? Nadal używam, bo obecny mój Windows Live Mail to w zasadzie to samo, ot, kolejna wersja.

Nie widzę tu nic wybiórczego i na swój sposób. Twój post jest odpowiedzią na post o wyłączeniu POP3. Nie doczytałem jedynie informacji o płatności, ale np. w int.pl IMAP działa prawidłowo na darmowym koncie.

Nowożytny komputer działający z W10 (a nawet 11) to wydatek 250 zł (gdy mowa o używanej skrzynce), za 350 były chromebooki. W7 jest przestarzałą technologią, ten komputer może bezproblemowo działać na Linux i będzie się nadawał lepiej do Internetu.

Czyli nie używasz aplikacji o nazwie Outlook Express. Po co z tym dyskutować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Administrator napisał(a):

Nowożytny komputer działający z W10 (a nawet 11) to wydatek 250 zł (gdy mowa o używanej skrzynce)

Daj sobie spokój z takimi sugestiami... Pomijając już to, nie pomyślałeś o tym, że dla mnie Win 10, nie wspominając już o Win 11 to syf, który nie nadaje się do użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Vendeur napisał(a):

dla mnie Win 10, nie wspominając już o Win 11 to syf

No jest to syf. Taki kierunek "rozwoju" Windows (i wygląda na to, że będzie jeszcze gorzej). Wielkim orędownikiem Linux nie jestem, ale jak widzę te odpady Windowsowe, to coraz bardziej myślę o tym Linux. Instalowanie starego systemu (Win 8 lub Win 7, nie wspominając o starszym, odpada definitywnie), a im nowsza wersja Windows, tym mniej przejrzysta i kłopotliwa w użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Vendeur napisał(a):

Daj sobie spokój z takimi sugestiami... Pomijając już to, nie pomyślałeś o tym, że dla mnie Win 10, nie wspominając już o Win 11 to syf, który nie nadaje się do użytkowania.

Nie, bo osobiście nie widzę różnicy między używaniem 10 i 11 albo przestarzałej 7. Wszystkie są złe, ale z innych powodów.

Ponownie polecam używanie Linux. Jest darmowy, aktualizowany i bezpieczny. W przypadku porównania z Windows 7 będzie funkcjonalnie lepszy, jeśli tylko nie używasz specyficznych aplikacji pisanych pod ten system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi