Skocz do zawartości
Haxi

Karta graficzna pod monitor 3440 x 1440p z podaną specyfikacją

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

chciałbym przejść z mojego leciwego monitora 2550x1080 na 3440x1440p. Poniżej konfiguracja jednostki: 
AMD Ryzen 5 5600
32 GB DDR4
MSI B550-A PRO
RTX 3060 Ti
MSI MAG 650W 80 Plus Bronze

Zdaję sobie sprawę, że do takiego monitora wymagana jest zmiana karty graficznej. 
Czy w kwocie do max. 3000 zł możliwa jest wymiana grafiki tak, aby komfortowo grać w gry oraz wykorzystać wysokie odświeżanie monitora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dikson napisał(a):

9070 XT ale zasilacz masz do zmiany.

Jaka obudowa?

Genesis IRID 505F

Obecnie głównie gram w takie gry jak PoE1, LoL, CS, czasami PoE2.
Jak z powyższymi grami raczej nie byłoby problemu ze względu na wymagania, tak czasami chciałbym zagrać w nowy tytuł (jak być może nowe GTA, czy zapowiedziany Wiedźmin).
Zdaję sobie sprawy z kompromisów na jakie musiałbym pójść, dlatego DLSS czy FG byłby obowiązkowy (z tego co widziałem obecnie nie wygląda to jakoś źle, a wprowadzony, dziwny input lag jest mniej wyczuwalny).
Oglądałem jakieś porównania i recenzję, z których dowiedziałem się, że właśnie z włączonym DLSS (lub FSR) + FG dużo lepiej niż 9070 XT radzi sobie 5070. 
Nie wiem ile w tym prawdy, ale chciałbym zapytać, czy to nie byłby lepszy wybór?

Edytowane przez Haxi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 9070 XT to poszukałem kilka benchmarków porównujących ją do 5070. Przyjmując obecną sytuację takiej samej ceny to w jednym porównaniu zjada ona RTX na śniadanie, w drugim jest wydajniejsza w rastrze o 10% a w innym to fluktuuje pomiędzy jedną a drugą. Co byście polecili? Z obecnymi promkami 2400 zł za RTX 5070 od zotaca czy dopłacić te 400 zł do Gigabyte RX 9070 XT?

Cały czas z tyłu głowy mam taki być może bezpodstawny lęk, że siła czystego rastra i tak nie da rady na rozdzielczości 3440x1440p, a DLSS + FG da RTX'owi drugi oddech, który zrówna go z kartą Radeona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Haxi napisał(a):

Co do 9070 XT to poszukałem kilka benchmarków porównujących ją do 5070. Przyjmując obecną sytuację takiej samej ceny to w jednym porównaniu zjada ona RTX na śniadanie, w drugim jest wydajniejsza w rastrze o 10% a w innym to fluktuuje pomiędzy jedną a drugą. Co byście polecili? Z obecnymi promkami 2400 zł za RTX 5070 od zotaca czy dopłacić te 400 zł do Gigabyte RX 9070 XT?

Cały czas z tyłu głowy mam taki być może bezpodstawny lęk, że siła czystego rastra i tak nie da rady na rozdzielczości 3440x1440p, a DLSS + FG da RTX'owi drugi oddech, który zrówna go z kartą Radeona.

Słuszna intuicja, niektore gry chodzą bez szału nawet w 2k, wlaszcza gdy gra się z rt... Z drugiej strony, nie jest ich aż tak wiele może z 5 do 10 sztuk. Reszta bedzie śmigać 100fps+ bez kłopotu 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, gregory_portman napisał(a):

Słuszna intuicja, niektore gry chodzą bez szału nawet w 2k, wlaszcza gdy gra się z rt... Z drugiej strony, nie jest ich aż tak wiele może z 5 do 10 sztuk. Reszta bedzie śmigać 100fps+ bez kłopotu 🙂

Czyli mimo wszystko najlepiej wybrać 9070 XT?
A jak to wygląda z ewentualnymi aktualizacjami lub pomocą społeczności. Przyznam, że całe życie byłem w obozie zielonych i niesamowitą zaletą była duża, liczna ludzi z nimi związanych. Widać to szczególnie na wykresach Steam - 72% graczy gra na nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.04.2026 o 17:05, Haxi napisał(a):

Czyli mimo wszystko najlepiej wybrać 9070 XT?
A jak to wygląda z ewentualnymi aktualizacjami lub pomocą społeczności. Przyznam, że całe życie byłem w obozie zielonych i niesamowitą zaletą była duża, liczna ludzi z nimi związanych. Widać to szczególnie na wykresach Steam - 72% graczy gra na nvidii.

Jesli nie masz nic przeciwko zabawie z ustawieniami, uv i instalowaniem modów typu optiscaler w wybranych tytułach,  to nie ma się czego obawiać. Jesli chcesz gpu, ktora dziala out of the box i nie wymaga dodatkowej zabawy, wtedy NV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi