Skocz do zawartości
nergosu

Jak rozplanować WiFi w domu 100 m?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem na etapie budowy domu (ok. 50 m² parter + 50 m² piętro) i muszę podjąć decyzję dotyczącą rozprowadzenia internetu (światłowód). Załączam rzuty domu, żeby było łatwiej się odnieść do układu.

Deweloper zaproponował mi rozwiązanie, w którym światłowód wchodzi bezpośrednio do salonu. Router byłby zamontowany na ścianie przy tarasie, z założeniem, że pokryje WiFi cały parter i taras. Na piętro poszedłby tylko jeden kabel i tam byłby jeden access point obsługujący całą górę.

Alternatywa to bardziej „techniczne” podejście: światłowód w wiatrołapie, tam główny router, z niego kabel do salonu i tam access point. Dodatkowo kabel na piętro i tam jeden (ewentualnie dwa punkty) pod access point.

Chciałbym to dobrze zaplanować już teraz, żeby później nie kuć ścian i nie poprawiać instalacji.

Mam kilka wątpliwości:

• czy router w salonie to w praktyce coś dużego i widocznego, co będzie psuło estetykę, czy raczej da się to sensownie ukryć?
  • czy realnie jeden router w salonie ogarnie cały parter (~50 m²) i taras, czy to zbyt optymistyczne założenie?
  • ile punktów WiFi ma sens przy takim metrażu, żeby nie było martwych stref, ale też bez przesady?
  • jaka jest orientacyjna różnica kosztów między prostym układem (router w salonie + jeden access point na piętrze) a bardziej rozbudowanym (router w wiatrołapie + dodatkowe access pointy i więcej okablowania)?

Zależy mi na rozwiązaniu stabilnym (praca zdalna), ale też możliwie estetycznym i bez zbędnej komplikacji.

Będę wdzięczny za opinie i doświadczenia z podobnych układów.

parter.jpg

piętro.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi