toxicrain0912 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia Witam - powinienem zalozyc temat dawno temu wiec zapytam fachowocow: 🙂 CPU: 7 9800x3d CHLODZENIE CPU: thermalright phantom spirit evo GPU: 9070xt DYSK: samsung 9100 pro ZASILACZ: FSP/Fortron Hydro TI PRO 1000W 80 Plus Titanium ATX 3.1 OBUDOWA: HAVN BF 360 Flow Black z 2x dodatkowymi 180mm wentylami na top. PAMIEC RAM: bedzie 32gb, ale jakie jeszcze tez nie wiem co i jak. Poszukuje do tego plyty glownej, nie mam zielonego pojecia co powinny miec, na pewno wifi / pcie-5.0 pod dysk/gpu. Budzet? Nie wiem do okolo max 1000zl? Nie wiem czy warto tyle dawac. Jakies OC pamieci/procka tez chyba bedzie? Jakie sa najlepsze mozliwe? Czy jest jakas ktora ewidentnie miazdzy inne pod wzgledem cena jakosc? Widzialem na x-komie jakies promocje np na: ASUS TUF GAMING B650E-PLUS WIFI. Mam zerowe pojecie nt plyt glownych. Pozostalo mi do kupna RAM+MOBO , reszte juz mam mozna powiedziec wyslana na adres/paczkomatu/w domu. Dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia jak nie masz 3-4 dysków m.2 to bierz B850 - włączysz PBO i wystarczy - 9800x3D dochodzi do 5.45GHz Ramu nie ma sensu kręcić - no chyba że grasz w FHD i potrzebujesz każdego FPS - w innym temacie podałem linka do testów pamięci z procem X3D Od siebie dodam dwie sprawy - pomyśl nad płytą z outletu - często są bez akcesoriów ale oraz trochę pada 9800X3D na płytach asusa i asrocka - sam mam pierwszego GB na x670 - przeżył 7700x/7800x/7800x3d/9800x3D, mój stary 7800x3D jest u syna na Asrocku B650i i działa bez problemu ale sam mam jakieś opory przed zakupem Asusa/Asrocka pod 9800x3D Sam wczoraj zamówiłem MSI PRO B850-P WIFI z outletu za 530zł podproca 7700X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 9 godzin temu, Raptor napisał(a): jak nie masz 3-4 dysków m.2 to bierz B850 - włączysz PBO i wystarczy - 9800x3D dochodzi do 5.45GHz Ramu nie ma sensu kręcić - no chyba że grasz w FHD i potrzebujesz każdego FPS - w innym temacie podałem linka do testów pamięci z procem X3D Od siebie dodam dwie sprawy - pomyśl nad płytą z outletu - często są bez akcesoriów ale oraz trochę pada 9800X3D na płytach asusa i asrocka - sam mam pierwszego GB na x670 - przeżył 7700x/7800x/7800x3d/9800x3D, mój stary 7800x3D jest u syna na Asrocku B650i i działa bez problemu ale sam mam jakieś opory przed zakupem Asusa/Asrocka pod 9800x3D Sam wczoraj zamówiłem MSI PRO B850-P WIFI z outletu za 530zł podproca 7700X Rozumiem, dzis popatrzylem filmiki black&white na yt: Juz wiem co jest , musi byc dla mnie istotne: 1. Wifi 2. Dobre radiatory z dwoch stron na samsunga 9100pro 3. Najlepsze audio kodek czyli: Realtek ALC4080 vs ALC1220 4. Zeby dysk/gpu moglo uzywac maxymalna predkosc pcie? Nie ogarnalem dokladnie o co w tym chodzi. Chodzi o rozlozenie tych slotow na plycie. 5. Zeby obsluzylo lacznie 5 wentylatorow, 4x 180mm i 1 120mm. 6. Jakies wejscia usb-c itd to oczywiscie dodatkowy plus. 7. Raczej kolory ciemne/czarny bo wszystko w obudowie bedzie czarne. patrzylem rowniez mediaexpert, jedyna z outletu jaka tam jest (mimo ze w xkomie bez outletu taka sama cena...) https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/outlet-plyty-glowne/u-plyta-glowna-msi-mag-z790-tomahawk-wifi-7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 9 godzin temu, Raptor napisał(a): Od siebie dodam dwie sprawy - pomyśl nad płytą z outletu - często są bez akcesoriów ale oraz trochę pada 9800X3D na płytach asusa i asrocka - sam mam pierwszego GB na x670 - przeżył 7700x/7800x/7800x3d/9800x3D, mój stary 7800x3D jest u syna na Asrocku B650i i działa bez problemu ale sam mam jakieś opory przed zakupem Asusa/Asrocka pod 9800x3D Od początku mam 9800X3D na Asusie i nie mam problemu. Wczesne Biosy były różne, ostani jest najbardziej stabilny jeśli chodzi o stabilność pamięci i ogólną stabilność platformy, u mnie to 2103. Nie potrafię nic powiedzieć o ASROCKu na 9800X3D, mam na HTPC ASROCKa w miniITX z 5600G i jest git. 9 godzin temu, Raptor napisał(a): 9800x3D dochodzi do 5.45GHz Tak faktycznie da sie ustawić +200MHz na procu ale VCore idzie dużo w górę i defacto nie opłaca się podkręcać tego proca bo będziesz miał dużo wyższą temperaturę pracy i zużycie prądu, bo jak sam z czasem zauważysz ten proc do oszczędnych nie należy. Do tego te +200 da Ci +3/4 FPS wiecej, w momencie gdy masz 30 FPS to jest 10% więcej jak masz 130 FPS już tylko 3%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 1 godzinę temu, toxicrain0912 napisał(a): https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/outlet-plyty-glowne/u-plyta-glowna-msi-mag-z790-tomahawk-wifi-7 To jest płyta pod Intela, za 900 masz B850 Tomahawk i tyle w temacie. W podobnych pieniądzach Gigabyte B850 Aorus Elite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, laidman napisał(a): Tak faktycznie da sie ustawić +200MHz na procu ale VCore idzie dużo w górę i defacto nie opłaca się podkręcać tego proca bo będziesz miał dużo wyższą temperaturę pracy i zużycie prądu, bo jak sam z czasem zauważysz ten proc do oszczędnych nie należy Dajesz to +200 ale PBO ustawiasz na PPT Limit: 88000 , TDC Limit: 75000, EDC Limit: 150000 - proc dostaje kaganiec na 88W ale w grach rzadko kiedy musisz mieć na maxa wszystkie rdzenie - jest chłodno i wydajnie U siebie zostawiłem na auto bo przy poborze grafiki i całego kompa 50W niewiele zmieni 2 godziny temu, toxicrain0912 napisał(a): patrzylem rowniez mediaexpert, jedyna z outletu jaka tam jest (mimo ze w xkomie bez outletu taka sama cena...) mają jeszcze https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b850-gaming-wifi6-14459888/?sekcja=outlet https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-b850-plus-wifi-14761529/?sekcja=outlet Edytowane 15 Kwietnia przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 12 godzin temu, Raptor napisał(a): Dajesz to +200 ale PBO ustawiasz na PPT Limit: 88000 , TDC Limit: 75000, EDC Limit: 150000 - proc dostaje kaganiec na 88W ale w grach rzadko kiedy musisz mieć na maxa wszystkie rdzenie - jest chłodno i wydajnie U siebie zostawiłem na auto bo przy poborze grafiki i całego kompa 50W niewiele zmieni Wow, Twój pobór prądu miażdży. 830W. To faktycznie 50W nie zmieni niczego. Ja mam prawie połowę mniej i mi się wydaje dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...