Skocz do zawartości
Jakubeeq

Komputer do 6000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

ostatnimi czasy myślę o zakupie zestawu komputerowego do kwoty 6000 zł, aby móc cieszyć się grą w nowsze tytuły pokroju Cyberpunka 2077. Chciałbym też streamować GTA RP w 1080p oraz fajnie byłoby móc za te ponad pół roku pograć w GTA 6.

Co konkretnie w tej półce cenowej polecalibyście złożyć? Zależy mi na pewno na 32 GB RAM-u, fajnym procku i chyba wolałbym kartę Nvidia ze względu na to, że przez całe życie na tych kartach latam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

To może zapoznaj sie wstępnie przy takiej kwocie czego możesz oczekiwać.

https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-kwiecien-2026

Dzięki za podlinkowanie,

Sprawdziłem sobie ten zestaw i wydaje się być całkiem w porządku chociaż ceny tego ramu są teraz rozbrajające,

Ten procek od amd który ma 6 rdzeni i 12 wątków nie będzie ograniczał potencjału karty graficznej?

I czy wydaje ci się, że warto kupować w tym momencie komputer czy lepiej przeczekać i jest jakakolwiek możliwość na spadnięcie cen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógł byś doprecyzować który zestaw 5tyś+ jest jeszcze na AM4 , a zestaw za 6 tys.+ jest już na AM5 , zakładam że chodzi o ten za 6tys.+

każdy procesor oferuje określoną wydajność a tu mamy procesor za 500PLN + i oferuje on doby stosunek cena/wydajność ( nie zapomnij że wersja OEM tego procesora nie posiada zestawu chłodzącego trzeba dokupić samemu) , ktoś napisze że w 1080p sprawdzają sie procesory z X3D, ale taki AMD Ryzen 7 7800X3D kosztuje około 1200pln. to było by trochę nie opłacalne dla AMD jak oba cenowo procesory oferowały by taką samą wydajność xD 

kwestia czy kupować czy czekać to jest zawsze indywidualna ocena , są prognozy że takie ceny maja sie utrzymać do 2028 ale czy do początku do końca 2028 to ?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 7 k wychodzi mi fajny zestaw z 2 TB ;

https://www.krsystem.pl/kp-lgVC9I3Vl , można jeszcze lekko urwać z tej ceny: nie kupując dodatkowych wentylatorów , biorąc tańsze chłodzenie na CPU, tańszy zasilacz, inną kartę ; p.s. dysk brałbym 2TB bo jest w dobrej cenie.

https://www.krsystem.pl/kp-hAbXhMWlb

Edytowane przez Gerg7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Mógł byś doprecyzować który zestaw 5tyś+ jest jeszcze na AM4 , a zestaw za 6 tys.+ jest już na AM5 , zakładam że chodzi o ten za 6tys.+

każdy procesor oferuje określoną wydajność a tu mamy procesor za 500PLN + i oferuje on doby stosunek cena/wydajność ( nie zapomnij że wersja OEM tego procesora nie posiada zestawu chłodzącego trzeba dokupić samemu) , ktoś napisze że w 1080p sprawdzają sie procesory z X3D, ale taki AMD Ryzen 7 7800X3D kosztuje około 1200pln. to było by trochę nie opłacalne dla AMD jak oba cenowo procesory oferowały by taką samą wydajność xD 

kwestia czy kupować czy czekać to jest zawsze indywidualna ocena , są prognozy że takie ceny maja sie utrzymać do 2028 ale czy do początku do końca 2028 to ?? 

Witaj,

chodzi o ten zestaw: https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-kwiecien-2026?page=0,10

Rozumiem, uważasz ogólnie, że procek nie będzie ograniczał karty? Tzn. jest on adekwatny wydajnościowo do grafiki, czyli w tym przypadku tego PNY GeForce RTX 5070 Triple Fan, czy lepiej dołożyć do innego procesora? Ale tak jak pisałeś, widzę, że X3D to już dwukrotność kwoty tego procka, więc chciałbym wiedzieć, czy zrobi to większą różnicę.

Jakbym się już zdecydował, to warto brać od razu tę wersję BOX z chłodzeniem?

33 minuty temu, Gerg7 napisał(a):

Za 7 k wychodzi mi fajny zestaw z 2 TB ;

https://www.krsystem.pl/kp-lgVC9I3Vl , można jeszcze lekko urwać z tej ceny: nie kupując dodatkowych wentylatorów , biorąc tańsze chłodzenie na CPU, tańszy zasilacz, inną kartę ; p.s. dysk brałbym 2TB bo jest w dobrej cenie.

https://www.krsystem.pl/kp-hAbXhMWlb

Wielkie dzięki,

Wygląda to bardzo ciekawie

wydajnościowo jest lepiej niż ten zestaw? https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-kwiecien-2026?page=0,10

Oraz pytanie czy taki zestaw pozwolił by mi się od razu połączyć z Internetem bezprzewodowo? Czy trzeba by było dokupywać osobno jakąś kartę sieciową?

Chodzi mi o ten droższy zestaw

Edytowane przez Jakubeeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej ogrywając tytuły typu CB2077, będziesz zadowolony z tego procesora , kupując procesor z X3D w określonych tytułach ( nie we wszystkich) jest przyrost FPS i CPU pokazuje pazur ale trzeba za to sporo dopłacić , czy warto ? popatrz za porównaniami tych dwóch procesorów nawet na YT   

kup wersje OEM i osobny zestaw chłodzący to najlepsze połączenie , zestawy chłodzące typu BOX no to ich wydajność i kultura pracy pozostawia wiele do rzyczenia xD

Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 Dual Fan (EY3A006)

lub

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Raczej ogrywając tytuły typu CB2077, będziesz zadowolony z tego procesora , kupując procesor z X3D w określonych tytułach ( nie we wszystkich) jest przyrost FPS i CPU pokazuje pazur ale trzeba za to sporo dopłacić , czy warto ? popatrz za porównaniami tych dwóch procesorów nawet na YT   

kup wersje OEM i osobny zestaw chłodzący to najlepsze połączenie , zestawy chłodzące typu BOX no to ich wydajność i kultura pracy pozostawia wiele do rzyczenia xD

Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 Dual Fan (EY3A006)

lub

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A)

Wielkie dzięki, w takim razie zostanę przy tym procku.

Dobrze wiedzieć, że nie warto tego BOX-a kupować.

Jeżeli chodzi o te wszystkie części, to lepiej sobie kupić je na Morele i dodatkowo wziąć usługę składania, jeżeli nie jestem na siłach ze składaniem samemu?

Czy trafniej byłoby jednak poszukać po różnych aukcjach i innych platformach tych samych części, kupić je i ewentualnie odwieźć do lokalnego serwisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim załóż sobie określony budżet, bo trochę, tego trochę tamtego i 10tys będzie mało.

To gdzie zostawisz pieniądze to powinna być tylko i wyłącznie twoja decyzja, uważam że dla mniej doświadczonego użytkownika lokalny sklep/serwis ( czy nawet wolny strzelec) jest lepszym rozwiązaniem w razie problemów niż sprzedaż wysyłkowa i zapraszamy do pomocy online ...

Morele nie ma dobrych opinii jesli chodzi o kupowanie PC w całości , ja kupie tam od lat podzespoły i raczej nigdy nie miałem problemu , towar zawsze zapakowany i zamknięty tak jak wychodzi z fabryki. 

współczesne PC wymagają od użytkownika nie tylko pospinania wtyczek czy poskładania klocków lego ale również zmiany kilku ustawień w biosie , bo pozostawienie wszystkiego na auto zazwyczaj kończy sie "czkawką w działaniu PC" to samo optymalizacja i konfiguracja systemu np. pod gry , obecnie systemy są ustawione w tryb "ratujmy świat" i im PC będzie brał mniej W tym lepiej dla środowiska , ok a jak to sie przekłada na FPS i przycinanie sie gier hmmm , tylko wybierając lokalny sklep trzeba sie dopytać czy PC będzie np. już z usługa optymalizacji biosu np. "PBO" itd. czy tylko pospinają wtyczki i reszta należy do użytkownika.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Gerg7 napisał(a):

w krsystem masz złożenie za 99 zł

O, to bardzo dobra cena na Morele ponad 2 stówki chcą xD

Tylko czy KRSYSTEM jest sprawdzony? Bo widzę troszkę inny design strony niż na tych większych sklepach pokroju Morele, X-Kom itd. Wiem, że nie jest to żaden wyznacznik, ale fajnie mieć pewność, że wszystko będzie zrobione tak, jak powinno.

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

Przede wszystkim załóż sobie określony budżet, bo trochę, tego trochę tamtego i 10tys będzie mało.

To gdzie zostawisz pieniądze to powinna być tylko i wyłącznie twoja decyzja, uważam że dla mniej doświadczonego użytkownika lokalny sklep/serwis ( czy nawet wolny strzelec) jest lepszym rozwiązaniem w razie problemów niż sprzedaż wysyłkowa i zapraszamy do pomocy online ...

Morele nie ma dobrych opinii jesli chodzi o kupowanie PC w całości , ja kupie tam od lat podzespoły i raczej nigdy nie miałem problemu , towar zawsze zapakowany i zamknięty tak jak wychodzi z fabryki. 

współczesne PC wymagają od użytkownika nie tylko pospinania wtyczek czy poskładania klocków lego ale również zmiany kilku ustawień w biosie , bo pozostawienie wszystkiego na auto zazwyczaj kończy sie "czkawką w działaniu PC" to samo optymalizacja i konfiguracja systemu np. pod gry , obecnie systemy są ustawione w tryb "ratujmy świat" i im PC będzie brał mniej W tym lepiej dla środowiska , ok a jak to sie przekłada na FPS i przycinanie sie gier hmmm , tylko wybierając lokalny sklep trzeba sie dopytać czy PC będzie np. już z usługa optymalizacji biosu np. "PBO" itd. czy tylko pospinają wtyczki i reszta należy do użytkownika.   

Fakt, trzeba się trzymać tego, co się założyło początkowo, bo mega łatwo jest wydać więcej, niż się powinno, także dzięki za przestrogę.

Czyli lepiej ogólnie dla pewności nie składać takiego kompa na Morele? Najbardziej obawiałbym się w tym przypadku samego przebiegu wysyłki paczki wydaje mi się, że łatwo taki komputer naruszyć, jeżeli załaduje się go w nieprawidłowy sposób i będzie się jakoś kołysał podczas jazdy, a jeżeli wybiorę opcję dostawy, to tak się może stać.

Tragedia z tymi systemami w takim razie płacę za mocny komputer, aby w pełni wykorzystać jego potencjał, a nie żeby „było lepiej dla środowiska”.

Więc na podstawie tego, co tutaj zawarłeś, chyba najlepiej będzie kupić części i odwieźć je do lokalnego serwisu.

A samemu nigdy nie robiąc optymalizacji BIOSU, z poradnikami nie dam rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradników jak ustawić bios i jak zoptymalizować system czy jak samodzielnie złożyć PC , jest wszędzie pełno i raczej nie powinno być problemu z zrozumieniem przedstawianych tam treści , ale żaden poradnik składania PC nie zakłada, a co gdy jeden z kluczowych podzespołów jest nie sprawny ? 

jak to wygląda w praktyce ? , kupa nie potrzebnych nerwów i stresu , poskładałeś ok i wciskasz na obudowie power  a tu brak reakcji i co dalej ? może wtyczka nie dociśnięta , a może jest cos nie sprawne ? , wiesz jak temat składania przerabiało sie już kilka razy to raczej jest to wyzwanie a nie denerwowanie się  , no i podstawowy problem , jak cos jest nie sprawne to skąd masz wsiąść podzespoły na podmianę aby przeprowadzić weryfikacje  , hmmm może ?, puk puk sąsiedzie jest taka sprawa , czy mogę pożyczyć na chwile twojego PC aby go rozebrać i sprawdzić kilka moich podzespołów ? to kto ma takiego dobrego i chętnego do pomocy somsiada ?   nie proszę pana zostajesz z tym problemem do rozwiązania sam. 

nie masz kogoś z rodziny albo znajomych który ma pewne doświadczenie z tym temacie i mógł by pomoc Tobie podczas tego niby prostego procesu składania i uruchomienia PC ?    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Poradników jak ustawić bios i jak zoptymalizować system czy jak samodzielnie złożyć PC , jest wszędzie pełno i raczej nie powinno być problemu z zrozumieniem przedstawianych tam treści , ale żaden poradnik składania PC nie zakłada, a co gdy jeden z kluczowych podzespołów jest nie sprawny ? 

jak to wygląda w praktyce ? , kupa nie potrzebnych nerwów i stresu , poskładałeś ok i wciskasz na obudowie power  a tu brak reakcji i co dalej ? może wtyczka nie dociśnięta , a może jest cos nie sprawne ? , wiesz jak temat składania przerabiało sie już kilka razy to raczej jest to wyzwanie a nie denerwowanie się  , no i podstawowy problem , jak cos jest nie sprawne to skąd masz wsiąść podzespoły na podmianę aby przeprowadzić weryfikacje  , hmmm może ?, puk puk sąsiedzie jest taka sprawa , czy mogę pożyczyć na chwile twojego PC aby go rozebrać i sprawdzić kilka moich podzespołów ? to kto ma takiego dobrego i chętnego do pomocy somsiada ?   nie proszę pana zostajesz z tym problemem do rozwiązania sam. 

nie masz kogoś z rodziny albo znajomych który ma pewne doświadczenie z tym temacie i mógł by pomoc Tobie podczas tego niby prostego procesu składania i uruchomienia PC ?    

Bardzo piękna hipotetyczna sytuacja która może być potencjalną prawdą XD, zastanawiam się czy nie lepiej wziąć tę usługę montażu i się nie martwić tym, że komputer będzie źle poukładany w środku, myślę że da się przeboleć dopłatę 200zł która uniknie nieptrzebnych nerwów, co myślisz? Bo zauważyłem, że mają nawet na tym morele jakieś usługi, że podpinają tego kompa testują go ale nie wiem czy to nie jest takie lanie wody żeby komuś wscisnąć po prostu jakis super full pakiet elegancko fajnie proszę pana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jak tego zweryfikować czy ktoś tam cos faktycznie testuje czy tylko, włącza sie ok to do kartonu i do klienta a kartka wszystko przymnie  , można tylko opierać na wpisach na forum odnośnie nie zadowolonych osób zamawiających usługę, za która zapłacili a wedle ich opinii jej nie otrzymali ale to są opinie ludzi narzekających na usługę ale nikt z np. Morele nie zabiera głosu aby taka sprawę zweryfikować tylko poznajemy wersje jednej strony , i nigdy nie wiesz na jakiego kuriera trafisz , ktoś może poprawnie PC zapakować tylko jak przykładowo kurierowi paczka spadnie to jaki ma na to wpływ sklep ?   

Ja nie zniechęcam i nie zachęcam do kupowanie pierwszego PC w formie wysyłkowej , ale czy w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania nie ma salonu np. x-com lub komputronik , dlaczego ? , a no dlatego że w można zamówić PC z odbiorem w salonie/sklepie i po dokonaniu zapłaty na miejscu można poprosić o podłączenie i włączenie kompiutera , działa ok banan na twarzy i zabierasz maszynę do domu, ooo jakiś problem , jestem przekonany że obsługa sklepu/salonu pomoże w rozwiązaniu i szybkiej diagnostyce wynikłego problemu lub zgłoszenie serwisowego , a nie że zostajesz z tym sam.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Nie mam jak tego zweryfikować czy ktoś tam cos faktycznie testuje czy tylko, włącza sie ok to do kartonu i do klienta a kartka wszystko przymnie  , można tylko opierać na wpisach na forum odnośnie nie zadowolonych osób zamawiających usługę, za która zapłacili a wedle ich opinii jej nie otrzymali ale to są opinie ludzi narzekających na usługę ale nikt z np. Morele nie zabiera głosu aby taka sprawę zweryfikować tylko poznajemy wersje jednej strony , i nigdy nie wiesz na jakiego kuriera trafisz , ktoś może poprawnie PC zapakować tylko jak przykładowo kurierowi paczka spadnie to jaki ma na to wpływ sklep ?   

Ja nie zniechęcam i nie zachęcam do kupowanie pierwszego PC w formie wysyłkowej , ale czy w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania nie ma salonu np. x-com lub komputronik , dlaczego ? , a no dlatego że w można zamówić PC z odbiorem w salonie/sklepie i po dokonaniu zapłaty na miejscu można poprosić o podłączenie i włączenie kompiutera , działa ok banan na twarzy i zabierasz maszynę do domu, ooo jakiś problem , jestem przekonany że obsługa sklepu/salonu pomoże w rozwiązaniu i szybkiej diagnostyce wynikłego problemu lub zgłoszenie serwisowego , a nie że zostajesz z tym sam.      

Bardzo dziękuje,

Faktycznie najlepiej będzie tak zrobić, przynajmniej będzie pewność, że wszystko jest gitara

Jeszcze chciałbym zapytać czy te dwa zestawy różnią się od siebie znacząco? Tzn co lepiej byłoby wziąć? Bo cenowo wychodzi to bardzo podobnie

1. - https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-kwiecien-2026?page=0,10

2 - https://www.krsystem.pl/kp-lgVC9I3Vl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz zestaw pierwszy to dysk 1TB i zasilacz 648W 80 Plus Bronze i bez odpinanych kabli 

zestaw drugi dysk 2TB ( a gry ważą coraz wincyj ) zasilacz 850W odpinane kable i 80 PLUS Gold 

jak bym zamawiał dla czy siebie to trochę bym poczarował

Płyta główna Asus TUF GAMING B650E-E WIFI

AMD Procesor Ryzen 5 7500F

GOODRAM DDR5 IRDM 32GB(2*16GB)/6000 CL30 czarna XMP/EXPO

Patriot Dysk SSD 2TB Viper VP4300 Lite 7400/6400 M.2 PCIe Gen4x4 

Chłodzenie CPU Thermalright Phantom Spirit 120 SE

Obudowa GENESIS Irid 505F (NPC-1997)

MSI MPG A850G PCIE5 850W 80PLUS GOLD F.MODULAR

Zotac GAMING GeForce RTX 5070 SOLID DLSS 4 + Gra PRAGMATA

lub

Gigabyte GeForce RTX 5070 Gaming OC 12GB GDDR7 DLSS4 DLSS 4 + Gra PRAGMATA -SZYBKA WYSYŁKA- -RATY 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi