Skocz do zawartości
m-iiiii

Elitedesk 805 G8 mini lub inny do 2000pln chętnie Mini PC

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję komputera głównie do pracy biurowej - przeglądarka na kilkudziesięciu zakładkach, Libre Office, podstawowa grafika, Whatsupp, faktury i magazyn itp. Odnośnie gier- kolega czasami War Thunder uruchomi. Monitor 27 cali. Dotychczasowy komputer w losowych momentach zaczął mi pokazywać bluescreeny a całość jest za stara aby próbować znaleźć usterkę (AMD A8, 8GB RAM, SSD 256, Win 10).

Chciałabym raczej coś do 1600PLN, z Win 11, zakup na FVAT. Rozważam:

• HP 805 G8 Mini W11P Ryz 5 PRO 5650G 16GB 512GB NVMe Poleasingowy za 1599pln - wg. rankingów dużo szybszy procesor niż wymienione niżej I5 8 generacji, zintegrowana karta graficzna wystarczająca na ew. gry. W idle i przy normalnej pracy mam nadzieję że jest to bardzo ciche ;). Seria G8 to chyba w okolicy 2022r wyszła. I chyba go można do monitora zamocować czyli porządek na biurku;). 
  • LENOVO ThinkCentre M920q i5-8500T 16GB 256GB SSD Win 11 PRO BOX 899pln  - też zestaw wystarczający i dużo szybszy od mojego obecnego choć już dość stary. Z tym że już 7 lat ma? 
  • Składać coś z podstawowych części (nowych)? Obudowa by została, zasilacz - 200pln, 16 GB DDR4- 420pln, Ryzen 5500 310pln, płyta 350pln, 150 chłodzenie, 200 jakaś tania karta graficzna, ew. 300 dysk SSD 512GB lub spróbować zostawić stary- w tej opcji trochę dyskusyjna zapewne jest licencja Windowsa z poprzedniego zestawu. I w sumie chyba niewiele mi to daje w porównaniu do zestawu pierwszego, większy pobór prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bierzesz pod uwagę gry, to raczej AMD - ich integry są mocniejsze. Reszt rzeczy uciągnie dowolny nowożytny procesor.
Ewentualnie jakiś chiński mini pc z MediaExpert itp - niektóre sklepy mają je normalnie w ofercie. Poza grą starczyłby jakiś N100, N150 z 16 GB RAM (jeśli obecnie A8 wyrabiał).
Składak IMHO bez sensu.
Ale... jeśli ten monitor nie jest 4K, to może używany Mac Mini M1 16 GB (kwestia aplikacji "faktury i magazyn")? Chyba są sklepy, które sprzedają używki na FVAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi