Ktosiowski Opublikowano Piątek o 17:29 Zgłoś Opublikowano Piątek o 17:29 Witam. Chciałem zainstalować Linuxa ZorinOS na moim 13 letnim laptopie lenovo ideapad Z585 i już żałuje tej decyzji... Problemy zaczęły się od samego początku. Przy próbie wejścia do biosu przez ,,novo button" i kliknięcia opcji ,,BIOS Setup" komputer automatycznie startował do Windowsa. Próbowałem Wyłączać secury boot, fast boot itp opcje oraz próbować dostać się do BIOSU przez Windowsa co udawało mi się lecz po przerzuceniu pendrive'a na samą górę, zapisaniu ustawień i resecie komputera znowu włączał się system Microsoftu. Wyjąłem dysk aby ,,odciąć" komputerowi drogę ucieczki do Windowsa i w ten magiczny sposób komputer pozwalał mi wejść do biosu i mogłem uruchomić Linuxa ale co mi z tego skoro i tak nie mogę zainstalować tego systemu na dysku bo jest wyjęty. Stwierdziłem że w sumie skopiuję wszystkie pliki z dysku Laptopa na dysk komputera, więc wsadziłem dysk do komputera, skopiowałem i całkiem sformatowałem dysk po czym wsadziłem go do Laptopa. Wsadziłem pendrive, włączyłem komputer przyciskiem ,,novo button", wybrałem opcję wejścia do BIOSu i nic. Czarny podświetlony ekran i tylko chodzący wiatrak. Wie ktoś co źle robię ? Naprawdę nie mam już sił do tego laptopa bo nastawiałem się na prostą i banalną instalacje Linuxa na drugiej partycji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Sobota o 06:20 Zgłoś Opublikowano Sobota o 06:20 Skoro sformatowałeś już ten dysk, to może użyj tego magicznego przycisku i wybierz boot mode ? i wskaż in-stalkę pingwinka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Opublikowano Sobota o 08:44 Zgłoś Opublikowano Sobota o 08:44 Jak masz wyjęty dysk, ustawiony pendrive, a komputer nie startuje, to masz źle zrobiony dysk startowy Linux. Obraz pobrał się do końca? Czym wrzucałeś go na pendrive? Nie wiem, co robi "novo button", ale na poniższym filmie gość używa F2, aby wejść do BIOS i F12, aby wywołać boot menu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Poniedziałek o 14:01 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:01 Brawo panowie , naprawdę barwo czy któryś z panów faktycznie czytał wpis użytkownika zakładającego watek z zrozumieniem ? skoro pendrive z linuxem bez dysku startuje to raczej jest poprawnie wykonany jak człowiek ma wejść do biosu skoro procedura rozruchowa zostaje wstrzymana i wisi na czarnym ekranie ? Lenovo to jeden z bardziej upierdliwych producentów sprzętu ma być tanio , czy jest dobrze ? jest tanio. opis problemu , Laptop z uporem maniaka jesli jest dysk to musi być WBM i usilnie próbuję uruchomić system , i tu pytanie do zakładającego watek , czy usunąłeś ręcznie wszystkie partycje i ile ich było ? czy tylko format dysku/partycji systemowej ? a co z partycja rozruchowa i np. odzyskiwania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Opublikowano Poniedziałek o 14:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:20 Nie wiemy, czy startuje poprawnie - napisał "uruchomić Linuxa". Bez dysku nie może wykonać próby instalacji. Z dyskiem nie startuje, co może oznaczać próbę startu instalatora BIOS w trybie UEFI lub odwrotnie. Co z kolei może oznaczać źle zrobiony obraz (np. tylko pod tryb BIOS). Może też wybierać złą opcję - niektóre komputery w przypadku dysku startowego UEFI wyświetlają start UEFI i BIOS (który zwykle zakończy się błędem lub czarnym ekranem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...