MiGo Opublikowano Niedziela o 13:52 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:52 Cześć, Jest pacjent: Ryzen 7700, Asrock Challenger OC 9060xt 16gb, płyta Asrock B850M-X 2.0 napędzany zasilaczem MSI MAG A550N. Problem: pod długim obciążeniem z lokalnego AI wszystko się wysypuje do czarnego ekranu lub niebieskiego z info o.. braku karty. Pomaga wyłączenie opcji "overclocking" w ustawieniach sterowników AMD, ale wtedy widać spadek wydajności tokenów. Zasilacz jest słaby ale ta płyta główna też jest "drewniana". Potrzebuję szybkiej porady: jaka płyta na B850 w wariancie mini-atx z 4 slotami DIMM, jaki zasilacz modularny taki minimum 700W? Może być MSI: https://www.morele.net/zasilacz-msi-mag-a750gl-pcie5-750w-306-7zp8b11-ce0-12973679/ oraz https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b850m-gaming-plus-wifi6e-15390247/. Jest coś tańszego albo lepszego w podobnym budżecie? Powiedzmy że https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b850m-gaming-plus-wifi-15401359/ jest granicą rozsądku. Czy jest sens kombinować setup 2x RX9060xt TI, pod AI? Ktoś składał/używał coś podobnego? Pozdrawiam, Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Niedziela o 17:22 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:22 https://www.krsystem.pl/msi_mpg_a850g_pcie5_850w_80plus_gold_f.modular-item-69863.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano Poniedziałek o 07:14 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 07:14 Sporo ludzi właśnie poleca tego MPG powyżej, ostatnio kolega zamieniał gpu na 9070xt i przy okazji psu zmienił na ten bo poprzedni był za słaby do tego gpu. Z tego co mi mówił to jest zadowolony z kultury pracy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGo Opublikowano Poniedziałek o 14:42 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:42 (edytowane) I jeszcze jedna sprawa która zwróciła moją uwagę: długi boot time i problem z wbudowaną kartą sieciową (rwie połączenia). CPU się nie przegrzewa (dobija 80 ale więcej nie, chłodzenie Assasin X 120 SE), zostaje za słaby zasilacz (kalkulator na stronie MSI wylicza 559W czy jakoś tak) albo coś nie tak z tą płytą. Komputer poskładany z odpadków (płyta jw, ram Patriot Venom 6400 CL32 w 2 kościach) i zastanawiam się co tu nie gra. Czy jest jakiś sposób by sprawdzić czy CPU nie ma defektu? --- Edit: doczytałem że długi boot time to normalne na Asrocku. Zamawiam zasilacz. Dotychczas wkładałem beQuiet, ale mam nadzieję ze ten MPG będzie równie cichy. Edytowane Poniedziałek o 14:53 przez MiGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano wczoraj o 08:01 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:01 To ze cpu die nie przegrzewa nie znaczy ze nie przegrzewa sie jakis układ na mobo nie powinien sle rozne sa przypadki ale psu jest najbardziej prawdopodobny winowajca Akurat psu od msi bym omijal bo co prawda laptopowy ale mi die zjarał polecam kupic 750-850w gold atx 3.1 vo do konkretow to celowsłbym w bq lub fsp tylko nie najtansza linie tylko srodkowa bo top ma chore ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano wczoraj o 11:30 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:30 (edytowane) Miałem tego MSI i ciągnął 9800X3D 64GB ram i RTX 4090 bez zająkniecia i był cichy... a wewnętrznie tez jest bdb. Ja akurat musiałem reklamować FSP 1650 W bo piszczały cewki !!! w każdej karcie grafiki na tym zasilaczu, teraz dali mi nowy i nie ma tej wady , a sprzedawać go za damski .uj nie mam ciśnienia .. działa sobie teraz - po degradacji sprzętu -pasywnie ... Edytowane wczoraj o 11:32 przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu Rozne sa przypadki kiedyś kupilem bq dark power ktory nie reagowal na guzik resetu a to psu za pinad 1k Btw bawiłeś sie w underwolting tego zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...