Jump to content
Szczuupak

Nowy PC nie wyświetla nic na monitorze

Recommended Posts

Cześć, piszę tutaj jako ostatnia próba diagnozy komputera przed oddaniem do serwisu.

Złożyłem nowy PC o następujących parametrach:

CPU: Ryzen 5 7500F

Płyta główna: Asus B650E Max Gaming Wifi

GPU: RX 9060 XT 16Gb

RAM: 1x Patriot Viper Elite 5 RGB, DDR5, 16 GB, 6000MHz, CL30 

Zasilacz: Montech Century II 850W

Chłodzenie CPU: Thermalright Assassin X Refined SE 120mm

Komputer się uruchamia, wszystkie wiatraki działają i ARGB również. Niestety nie mam dostępu do BIOSu, gdyż monitor nie wykrywa źródła. Płyta główna nie posiada żadnych sygnałów dźwiękowych i diod, posiada tylko system informowania o błędach poprzez miganie diody guzika Power. Dioda w guziku Power świeci jednostajnie i według instrukcji płyty głównej oznacza to, że żadnych błędów nie ma. Co sprawdziłem/wyeliminowałem:

- kabel jest oczywiście wpięty do karty graficznej, a nie płyty głównej (chociaż nawet już z desperacji podpiąłem raz do płyty głównej) i jest wsunięty maksymalnie do złącza,

- GPU i zasilacz zamontowałem w innym PC i są sprawne,

- wymontowałem procesor i sprawdziłem piny na płycie głównej - nie widzę by były wygięte,

- zrobiłem flash BIOSu do najnowszej wersji + reset CMOS poprzez wyjęcie baterii z płyty głównej,

- sprawdziłem czy wszystkie wtyki od zasilacza są dociśnięte i poprawnie wpięte, oczywiście użyte są poprawne kable czyli do CPU kabel oznaczony CPU, karta graficzna kabel PCI-E i 24 pinowy kabel ATX do płyty głównej,

- podpiąłem komputer do TV, dalej brak sygnału,

- użyłem innego kabla HDMI, brak sygnału,

- sprawdziłem czy RAM siedzi poprawnie, dodatkowo sprawdziłem inne sloty, ale do single-channel instrukcja płyty głównej zaleca slot A2.

- komputer był wielokrotnie zostawiony na 10-30 minut celem ewentualnego wydłużonego RAM Training.

To chyba wszystko co przerobiłem, nie mam już innych pomysłów, więc piszę tutaj. Może ktoś na świeżo jeszcze coś doradzi, nim oddam do serwisu celem zdiagnozowania, która część nie działa poprawnie/jest wadliwa. Dzięki!

Mi to wygląda na cold boot bug, miałem taki problem, że kartę graficzną wykrywała płyta główna kiedy uruchomił się już windows, a jak to nowa maszyna i nie ma systemu to będzie cieżko.

Jakiego kabla używasz? Jak Display Port to spróbuj przesiąść się na HDMI i pomoże jedynie nowy bios.

Na stronie asusa jest akurat świeży z przed 2 tygodni, z nowym AGESA 1.3.0.0.1 spróbuj poczytać jak zflashować bios bez karty graficznej. 

Szkoda, że masz proca bez grafiki, bo zawsze byłaby opcja z uruchomieniem na samej zewnętrznej karcie graficznej. 

Edited by laidman
  • Thanks 1

Dzięki wszystkim za pomoc. Wymontowałem części z obudowy i podłączyłem na tzw. "pudełku" poza obudową. Odpalił bez problemu. Nie wiem co było powodem. Podejrzewam, że albo cooler do procesora był zbyt mocno dokręcony (przykręciłem go bez śrubokręta, dokręciłem śrubki palcem tylko do lekkiego oporu tak by nic sie nie ruszało) albo wbudowany w obudowe splitter do wentylatorów rgb coś mieszał. Innych pomysłów nie mam. Niemniej teraz wszystko śmiga bez problemu.