Skocz do zawartości
Gostek1009

Problem z zasilaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Mam nietypowy problem z zasilaniem komputera i po kilku dniach walki kończą mi się pomysły. Szukam kogoś, kto spotkał się z podobną sytuacją lub potrafi wyjaśnić, dlaczego nowe jednostki nie chcą u mnie „odpalić”.

Mój zestaw:

• Płyta główna: ASRock B250M Pro4

• Procesor: Intel Core i5-7500

• Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1060

• Stary zasilacz: Zalman ZM-500LX (niemodularny) – komputer nie chciał na nim wstać i wpadał w pętlę restartów, podejrzewałem jego awarię.

Przetestowane nowe zasilacze (na żadnym komputer nie startuje):

1. Perylon Eagle Power Bronze 650W

2. Silver Monkey X (SMX) Okame 650W M2 (modularny)

Kluczowy test:

Aby wykluczyć uszkodzenie płyty, procesora czy karty, podłączyłem do mojego komputera zasilacz z PC mojej dziewczyny – SilentiumPC Vero. Nie wyciągałem go z jej obudowy, po prostu postawiłem komputery obok siebie i przepiąłem trzy główne wiązki: 24-pin do płyty głównej, 4+4 pin do procesora (CPU) oraz zasilanie do karty graficznej (PCIe). Na tym zasilaczu mój komputer uruchamia się natychmiast i działa bez zarzutu.

Problem:

Gdy tylko podłączam którykolwiek z dwóch nowych zasilaczy (używając wyłącznie kabli dołączonych do konkretnego modelu), komputer w ogóle nie reaguje. Zasilacz się nie włącza, wentylatory nawet nie drgną, brak jakiegokolwiek dźwięku czy diody na płycie. Wygląda to tak, jakby zasilacze w ogóle nie dostawały sygnału do startu.

Co sprawdziłem:

• Wtyczki są mocno dociśnięte z obu stron.

• W przypadku modularnego SMX używam tylko i wyłącznie kabli z jego pudełka – nie mieszałem przewodów.

• Nie pomyliłem wtyczki CPU z PCIe.

• Kable zasilające z gniazdka są sprawne (przełącznik I/O z tyłu zasilacza oczywiście włączony).

Pytanie do Was:

Jak to jest możliwe, że starszy SilentiumPC Vero bez problemu uruchamia zestaw, a dwie nowe jednostki są całkowicie martwe po podpięciu do tej samej płyty głównej? Czy możliwe, że trafiłem na dwie fabrycznie uszkodzone sztuki z rzędu? A może płyty ASRock z serii B250 mają jakąś specyficzną charakterystykę sygnału startowego (Power Good), która "gryzie się" z tymi konkretnymi modelami zasilaczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Gostek1009 napisał(a):

Jak to jest możliwe, że starszy SilentiumPC Vero bez problemu uruchamia zestaw, a dwie nowe jednostki są całkowicie martwe po podpięciu do tej samej płyty głównej? Czy możliwe, że trafiłem na dwie fabrycznie uszkodzone sztuki z rzędu?

sprawdz spinaczem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi