Gostek1009 Opublikowano Sobota o 18:18 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:18 Cześć wszystkim, Mam nietypowy problem z zasilaniem komputera i po kilku dniach walki kończą mi się pomysły. Szukam kogoś, kto spotkał się z podobną sytuacją lub potrafi wyjaśnić, dlaczego nowe jednostki nie chcą u mnie „odpalić”. Mój zestaw: • Płyta główna: ASRock B250M Pro4 • Procesor: Intel Core i5-7500 • Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1060 • Stary zasilacz: Zalman ZM-500LX (niemodularny) – komputer nie chciał na nim wstać i wpadał w pętlę restartów, podejrzewałem jego awarię. Przetestowane nowe zasilacze (na żadnym komputer nie startuje): 1. Perylon Eagle Power Bronze 650W 2. Silver Monkey X (SMX) Okame 650W M2 (modularny) Kluczowy test: Aby wykluczyć uszkodzenie płyty, procesora czy karty, podłączyłem do mojego komputera zasilacz z PC mojej dziewczyny – SilentiumPC Vero. Nie wyciągałem go z jej obudowy, po prostu postawiłem komputery obok siebie i przepiąłem trzy główne wiązki: 24-pin do płyty głównej, 4+4 pin do procesora (CPU) oraz zasilanie do karty graficznej (PCIe). Na tym zasilaczu mój komputer uruchamia się natychmiast i działa bez zarzutu. Problem: Gdy tylko podłączam którykolwiek z dwóch nowych zasilaczy (używając wyłącznie kabli dołączonych do konkretnego modelu), komputer w ogóle nie reaguje. Zasilacz się nie włącza, wentylatory nawet nie drgną, brak jakiegokolwiek dźwięku czy diody na płycie. Wygląda to tak, jakby zasilacze w ogóle nie dostawały sygnału do startu. Co sprawdziłem: • Wtyczki są mocno dociśnięte z obu stron. • W przypadku modularnego SMX używam tylko i wyłącznie kabli z jego pudełka – nie mieszałem przewodów. • Nie pomyliłem wtyczki CPU z PCIe. • Kable zasilające z gniazdka są sprawne (przełącznik I/O z tyłu zasilacza oczywiście włączony). Pytanie do Was: Jak to jest możliwe, że starszy SilentiumPC Vero bez problemu uruchamia zestaw, a dwie nowe jednostki są całkowicie martwe po podpięciu do tej samej płyty głównej? Czy możliwe, że trafiłem na dwie fabrycznie uszkodzone sztuki z rzędu? A może płyty ASRock z serii B250 mają jakąś specyficzną charakterystykę sygnału startowego (Power Good), która "gryzie się" z tymi konkretnymi modelami zasilaczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Sobota o 18:48 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:48 30 minut temu, Gostek1009 napisał(a): Jak to jest możliwe, że starszy SilentiumPC Vero bez problemu uruchamia zestaw, a dwie nowe jednostki są całkowicie martwe po podpięciu do tej samej płyty głównej? Czy możliwe, że trafiłem na dwie fabrycznie uszkodzone sztuki z rzędu? sprawdz spinaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...