logray Opublikowano Piątek o 14:44 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:44 Dawno nie robiłem upgrade kompa i nie orientuję się na jakich producentów części postawić (zwłaszcza dotyczy to grafiki, do tej pory celowałem w evga). Trochę poczytałem i dokonałem wstępnego wyboru. Co do sensu 9850 vs 9800 to jest to decyzja spowodowana przeczytaniem kilku artykułów o problemach 9800 z płytami z 850 od asrock, asus, msi i gigabyte. Wolę już dopłacić te parę setek i się nie martwić. Z góry dziękuję za doradzenie. Planowany zestaw to: - obudowa BeQuiet Shadow Base 800, - zasilacz BeQuiet dark power 14 1000w (sugerowane 850 plus drobny zapas pod przyszłą rozbudowę), - procesor AMD Ryzen 7 9850x3d, - nVidia 5080 Palit (*), - 32 gb ram Kingstone (*), - 2 tb S9100PRO, - płyta główna: ASUS ROG Strix B850-F Gaming WIFI7 NEO, - chłodzenie proca na powietrze. Ma być ciche i nie blokować niczego na płycie. Myślę o czymś od BeQuiet jak już zasilacz i buda od nich jest, ale nie koniecznie. - pasta o ile powyższe jej nie zawiera (lub jest słabej jakości), Kwota docelowa to wspomniane 14k plus minus 1-2k. Tak jak pisałem w tytule to ma być zestaw głównie pod gry. Ma na tym działać w miarę płynnie i Roblox i gry z path tracing. (*) copy&paste z sugerowanego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Sobota o 10:51 Zgłoś Opublikowano Sobota o 10:51 Mocno przepłacona płyta i zasilacz. https://proline.pl/l/a50c4748 Karta z lepszym chłodzeniem I lepszą kulturą pracy. płyta w normalnej cenie, dodatkowy wentylator do obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logray Opublikowano wczoraj o 07:16 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:16 Dziękuję za doradzenie. Co do płyty to zgadzam się, że nie ma co przepłacać i po zastanowieniu się na niego zdecydowałem. Przy wypisaniu co jest dla mnie istotne wyszło mi, że Gigabyte ponoć ma lepszy dźwięk (pomimo starszego układu), gorszy bios i tylko 1xm2 pcie5. W sumie nic istotnego. Zastanawiałem się też nad dyskiem ale po porównaniu z pcie5 wyszło, że mają bardzo podobne odczyty losowe więc też nie ma sensu dopłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Witam 8 godzin temu, logray napisał(a): Przy wypisaniu co jest dla mnie istotne wyszło mi, że Gigabyte ponoć ma lepszy dźwięk (pomimo starszego układu), gorszy bios i tylko 1xm2 pcie5. W sumie nic istotnego. Ciekawa koncepcja, czyli mówisz że mniej dopracowany, czy "gorszy" Bios to nic istotnego hmmm , a ten PC to będzie wykorzystywany do ? czy będziesz sam go składał, uruchamiał konfigurował itd. ? GL a czy te porównanie kodeków Gigabyte ALC - 897 wersja płyty 1.0, czy już nowsza rewizja 1.1 którą otrzymasz ? , i ALC- 1220 , vs ASUS 4080 , to sam robiłeś odsłuch czy pomagał generator AI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...