Skocz do zawartości
logray

Pc do gier na Ryzen 7 9850 i nVidia 5080 (14k pln)

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nie robiłem upgrade kompa i nie orientuję się na jakich producentów części postawić (zwłaszcza dotyczy to grafiki, do tej pory celowałem w evga). Trochę poczytałem i dokonałem wstępnego wyboru. Co do sensu 9850 vs 9800 to jest to decyzja spowodowana przeczytaniem kilku artykułów o problemach 9800 z płytami z 850 od asrock, asus, msi i gigabyte. Wolę już dopłacić te parę setek i się nie martwić. Z góry dziękuję za doradzenie.

Planowany zestaw to:

- obudowa BeQuiet Shadow Base 800,

- zasilacz BeQuiet dark power 14 1000w (sugerowane 850 plus drobny zapas pod  przyszłą rozbudowę),

- procesor AMD Ryzen 7 9850x3d,

- nVidia 5080 Palit (*),

- 32 gb ram Kingstone (*),

- 2 tb S9100PRO,

- płyta główna: ASUS ROG Strix B850-F Gaming WIFI7 NEO,

- chłodzenie proca na powietrze. Ma być ciche i nie blokować niczego na płycie. Myślę o czymś od BeQuiet jak już zasilacz i buda od nich jest, ale nie koniecznie.

- pasta o ile powyższe jej nie zawiera (lub jest słabej jakości),

Kwota docelowa to wspomniane 14k plus minus 1-2k. Tak jak pisałem w tytule to ma być zestaw głównie pod gry. Ma na tym działać w miarę płynnie i Roblox i gry z path tracing.

(*) copy&paste z sugerowanego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za doradzenie. Co do płyty to zgadzam się, że nie ma co przepłacać i po zastanowieniu się na niego zdecydowałem. Przy wypisaniu co jest dla mnie istotne wyszło mi, że Gigabyte ponoć ma lepszy dźwięk (pomimo starszego układu), gorszy bios i tylko 1xm2 pcie5. W sumie nic istotnego. 

Zastanawiałem się też nad dyskiem ale po porównaniu z pcie5 wyszło, że mają bardzo podobne odczyty losowe więc też nie ma sensu dopłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

8 godzin temu, logray napisał(a):

Przy wypisaniu co jest dla mnie istotne wyszło mi, że Gigabyte ponoć ma lepszy dźwięk (pomimo starszego układu), gorszy bios i tylko 1xm2 pcie5. W sumie nic istotnego.

Ciekawa koncepcja, czyli mówisz że mniej dopracowany, czy "gorszy" Bios to nic istotnego hmmm  , a ten PC to będzie wykorzystywany do ?  czy będziesz sam go składał, uruchamiał konfigurował itd. ? GL

a czy te porównanie kodeków Gigabyte ALC - 897 wersja płyty 1.0, czy już nowsza rewizja 1.1 którą otrzymasz ? , i ALC- 1220 , vs ASUS 4080 , to sam robiłeś odsłuch czy pomagał generator AI ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi