Skocz do zawartości
logray

Pc do gier na Ryzen 7 9850 i nVidia 5080 (14k pln)

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nie robiłem upgrade kompa i nie orientuję się na jakich producentów części postawić (zwłaszcza dotyczy to grafiki, do tej pory celowałem w evga). Trochę poczytałem i dokonałem wstępnego wyboru. Co do sensu 9850 vs 9800 to jest to decyzja spowodowana przeczytaniem kilku artykułów o problemach 9800 z płytami z 850 od asrock, asus, msi i gigabyte. Wolę już dopłacić te parę setek i się nie martwić. Z góry dziękuję za doradzenie.

Planowany zestaw to:

- obudowa BeQuiet Shadow Base 800,

- zasilacz BeQuiet dark power 14 1000w (sugerowane 850 plus drobny zapas pod  przyszłą rozbudowę),

- procesor AMD Ryzen 7 9850x3d,

- nVidia 5080 Palit (*),

- 32 gb ram Kingstone (*),

- 2 tb S9100PRO,

- płyta główna: ASUS ROG Strix B850-F Gaming WIFI7 NEO,

- chłodzenie proca na powietrze. Ma być ciche i nie blokować niczego na płycie. Myślę o czymś od BeQuiet jak już zasilacz i buda od nich jest, ale nie koniecznie.

- pasta o ile powyższe jej nie zawiera (lub jest słabej jakości),

Kwota docelowa to wspomniane 14k plus minus 1-2k. Tak jak pisałem w tytule to ma być zestaw głównie pod gry. Ma na tym działać w miarę płynnie i Roblox i gry z path tracing.

(*) copy&paste z sugerowanego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za doradzenie. Co do płyty to zgadzam się, że nie ma co przepłacać i po zastanowieniu się na niego zdecydowałem. Przy wypisaniu co jest dla mnie istotne wyszło mi, że Gigabyte ponoć ma lepszy dźwięk (pomimo starszego układu), gorszy bios i tylko 1xm2 pcie5. W sumie nic istotnego. 

Zastanawiałem się też nad dyskiem ale po porównaniu z pcie5 wyszło, że mają bardzo podobne odczyty losowe więc też nie ma sensu dopłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

8 godzin temu, logray napisał(a):

Przy wypisaniu co jest dla mnie istotne wyszło mi, że Gigabyte ponoć ma lepszy dźwięk (pomimo starszego układu), gorszy bios i tylko 1xm2 pcie5. W sumie nic istotnego.

Ciekawa koncepcja, czyli mówisz że mniej dopracowany, czy "gorszy" Bios to nic istotnego hmmm  , a ten PC to będzie wykorzystywany do ?  czy będziesz sam go składał, uruchamiał konfigurował itd. ? GL

a czy te porównanie kodeków Gigabyte ALC - 897 wersja płyty 1.0, czy już nowsza rewizja 1.1 którą otrzymasz ? , i ALC- 1220 , vs ASUS 4080 , to sam robiłeś odsłuch czy pomagał generator AI ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie, absolutnie zero sensu przeplacac na plycie glownej jak  nie jestes w 100% pewny, ze wszystkich tych funkcji bedziesz potrzebowal 🙂 Tym bardziej, ze 9850x3d to nie jest procesor bioracy duzo pradu wiec kazda plyta z rozsadna sekcja zasilenia wystarczy, a pewnie mozesz spokojnie zaoszczedzic polowe ceny plyty 🙂 Tym bardziej, ze asus jest znany z firmy, ktora ma tragicznie slaba obsluge gwarancyjna i caly  system jak oszukac na tym klienta, masz reportaze o nich na YT 🙂 to samo zasilacz, tez mozna zaosczedzic z 650zl bez szkody dla zestawu 😉 To samo na NVME, teraz ceny sa bardzo slabe, z 3x przeplacisz w porownaniu do tego co bylo pare miesiecy temu , ja bym wzial na teraz 1TB, a jak ceny spadna kupil 4TB do drugiego slotu i wyjdzie taniej niz teraz 2TB, tyle, ze ja mam neta 1gbit wiec  mi starcza 1.25TB SSDkow, bo wszystko i tak szybko sciagne w razie potrzeby.

Pamietaj, ze monitor jest tak samo wazny jak GPU i  CPU , do takiego zestawu nie miec 32 cale 4k OLED lub  miniLED  1200 stref to grzech, dobry HDR i miliard kolorow robi mega robote  🙂

Edytowane przez Tyrion83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T...

Tak planuję sam składać, a potem bawić się ustawieniami biosu. Doświadczenie mam głównie z Asusem stąd pierwotny wybór. Tyle, że dla samego "lubię bios" dopłata 600zł to lekka przesada.

Odsłuch w przypadku Realtec to moim zdaniem lekka przesada. Według recenzji oba grają gorzej od mojego starego SB (nie to abym nie był przyzwyczajony do tego jak gra) i w to jestem w stanie uwierzyć bez zabawy w audiofila. Jeśli usłyszę różnicę na minus to wtedy zakupię jakiegoś nowszego SB. Przełożyłbym tego starego ale się nie lubi z W11 (i tak pewnie spróbuję). A jeśli nie usłyszę, to no cóż.

Co do wykorzystania to dla uproszczenia powiedźmy, ze gry. Z czasem pewnie jakieś prostsze modele AI. Jakaś prosta zabawa grafiką czy tworzenie gier na jakiś darmowych engine.

@Tyrion83
Monitor to plan na drugi etap update. 2tb to minimum, bo sam na tym kompie siedzieć nie będę. 

<edit>

Zapomniałem napisać. Zasilacz mi kiedyś widowiskowo spłonął. Na szczęście nie zabrał nic ze sobą, dlatego na nim wolę nie oszczędzać.

Edytowane przez logray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie pisałeś że posiadasz SB w takim przypadku to żaden ALC nawet nie co porównywać, chyba że twoja karta jest jeszcze pod PCI to nowe płyty główne nie posiadają już takiego gniazda.   

jesli profil AMD EXPO na Gigabycie wystartuje od pierwszego uruchomienia to ok , jak nie to zatęsknisz za Asusem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

To tak wedle strony producenta i jego wyszukiwarki dla produktu 

Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 AM5

wybrane pamięci nie widnieją na liście QVL  

https://www.gigabyte.com/pl/Motherboard/B850-AORUS-ELITE-WIFI7-rev-1x/support#Support-Memory-Support

KF560C30BBEK2-32

A ten Asus z mojej sugestii ma je na liście wspieranych pamięci? 

Płyty jeszcze nie kupiłem, a pamięć już tak. xkom odpalił promocję na pamięci i grafikę to je kupiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz żadnego Asusa i nie słuchaj gostka co nie potrafi nawet sprawdzić takich prostych rzeczy jak wyżej które skorygował mod. On tak co temat wtrynia swoje trzy grosze i wypisuje przy tym pierdoly. W cenie tego Asusa to masz X870E modele na bogato a nie jakieś przepłacone B850.

Na Asusa liście też są, zasilacz Dikson podał bardzo dobry, gość się na nich zna, jest temat z polecanymi jego autorstwa, widziałem też nie jedną batalię na tym forum jak i innym i nie masz się czego bać. 

Osobiście nie dałbym ponad 1000 zł tylko za fakt że BQ to titanium. Już bym wolał wziąć jakiegoś Seasonica Prime albo Vertex jak lubisz przepłacać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Sad.dam napisał(a):

Nie bierz żadnego Asusa i nie słuchaj gostka co nie potrafi nawet sprawdzić takich prostych rzeczy jak wyżej które skorygował mod. On tak co temat wtrynia swoje trzy grosze i wypisuje przy tym pierdoly. W cenie tego Asusa to masz X870E modele na bogato a nie jakieś przepłacone B850.

Na Asusa liście też są, zasilacz Dikson podał bardzo dobry, gość się na nich zna, jest temat z polecanymi jego autorstwa, widziałem też nie jedną batalię na tym forum jak i innym i nie masz się czego bać. 

Osobiście nie dałbym ponad 1000 zł tylko za fakt że BQ to titanium. Już bym wolał wziąć jakiegoś Seasonica Prime albo Vertex jak lubisz przepłacać

Dałeś mi do myślenia z tym x870 bo ma usb4 a ten na pewno mi się przyda. Ot taki: Gigabyte X870E AORUS ELITE X3D. Cena podobna do tego Asusa, a co dopiero jeśli ją porównać do Elite WiFi.

Wstrzymam się z tą płytą i zapytam was co sądzicie o podmianie Gigabyte z 850 na x870e? Reszta jak w sugesti Diksona (wielkie DZIĘKI za pomoc).

Zasilacz planuję brać z sugestii. Opinie ma  bardzo dobre plus 10 lat gwarancji. W zasadzie od poniedziałku szukam promocji i kupuję sugerowany zestaw. W sumie to tylko ta płyta i chłodzenie procesora jest jeszcze nie zamówiona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.05.2026 o 12:51, Dikson napisał(a):

Mocno przepłacona płyta i zasilacz.

https://proline.pl/l/a50c4748

Karta z lepszym chłodzeniem I lepszą kulturą pracy. płyta w normalnej cenie, dodatkowy wentylator do obudowy.

Mam prośbę o jeszcze trochę pomocy z wyborem płyty. Spojrzałem na cenę tego Asusa 850 potem na 870 i stwierdziłem, że 850 będzie musiał wystarczyć. Szkoda, że nie sprawdziłem ile kosztują te 870 u Gigabyte, bo mi zależało na USB4. A wystarczyło w Pana sugesti wymienić cyferkę na X870E i cena mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie. Mam pytanie czy ten zestaw z Pana sugestii bezproblemowo by zadziałał z jakimś Gigabyte z X870E? Wszystkie inne elementy z sugestii już skompletowałem. Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.05.2026 o 19:40, logray napisał(a):

Mam pytanie czy ten zestaw z Pana sugestii bezproblemowo by zadziałał z jakimś Gigabyte z X870E?

Tak, 

https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-x870e-aorus-elite-wifi7-am5-p8122789

Lub https://proline.pl/plyta-glowna-msi-mag-x870e-tomahawk-wifi-ddr5-am5-p8124339

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi