Skocz do zawartości
TomekSw

Aus TUS A16 - Ryzen 7 260 RTX 5060 - po kilku minutach grania spada TGP o około połowę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

od tygodnia posiadam laptop zgodnie w specyfikacji z tytułu postu. Dopiero wczoraj odpaliłem na nim gry (konkretnie ETS2 i Assetto corsa competizione). W trakcie grania zauważyłem dość szybko (po około 2-3 minutach) spadki w wydajności. Po wieczorze spędzonym na analizie FRAPS i MSI Afterbuner ujawniły, że spadki sięgające połowy wcześniej wyświetlanych klatek wynikają ze zmiany tgp karty graficznej. Z domyślnych 100w schodzi na 50-60w. Temperatury nie wskazują na przegrzanie się układu. Generalnie wszystko zaczęło się od mikroprzycieć w innej grze - z tego powodu odinstalowałem wszytskie aplikacje, łącznie z armocry crate (dedykowanym programem do deinstalacji) i zastąpilem to ghelper, niestety tu w różnych konfiguracjach również jest ten problem. 
Wersja sterownika to: 32.0.15.9649
będę wdzięczny za sugestie lub porady

Dodam jeszcze, że w OCCT w benchamrku CPU i GPU trzymał stabilne ponad 100w na gpu i 45 na CPU przy temperaturach max odpowiednio 86 i 88 stopni.

Edytowane przez TomekSw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany. Miałem zainstalowane nvidiaapp, FrameView SDK oraz o dziwo trochę procesów asusa mimo deinstalacji programów od tego producenta. Sporo tych procesów pomimo wyrzucenia z harmonogramu i ich zamknięcia dalej się pojawia w menadżerze zadań, ale jak widać nie wpływa to już na wydajność. Strzelam, że coś od nvidii po chwili grania ubijało kartę, pomimo, że ustawiłem gdzieś tam najwyższą wydajność. Możliwe, że wchodziło to w konflikt z ghelper.

Edytowane przez TomekSw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi