Skocz do zawartości
Dives93

Kilkustopniowa modernizacja PC, pytanie o kilka podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, cześć. Mój obecny PC to Ryzen 5500, 32GB RAMu 3600, płyta MSI b450m pro-vdh max, Radeon 5700 XT, zasilacz SPC Vero 600W, obudowa Armis AR1. W pierwszej kolejności zmieniam GPU na RTX 5070/RX 9070 (ciągle nie mogę się zdecydować, ale w sumie nie o tym chciałem). Z czasem zmienię też CPU na 5700/7800 jak się uda to x3d. Pytanie właściwe:

Biorąc po uwagę obecne i przyszłe komponenty poprosiłbym o doradzenie obudowy i zasilacza, gdyż obecny zestaw ma średnią wentylację i jest już trochę zużyty. Obudowę chciałbym z wentylatorem z tyłu i przynajmniej jednym na froncie, zasilacz 750/850w, miło gdyby był modularny. Fajnie byłoby zmieścić się z tymi dwoma komponentami w 600, max 700zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do AM4 nie włożysz 7800. Zasilacz MSI MPG A850GS PCIE5 850W 80 Puls Gold ATX 3.1 do dostania za 469zł w kilku sklepach, obudowa to kwestia gustu mnie podchodzi Chieftec Visio (GM-30B-TG-OP) za 225zł gdzie zmieścisz spore chłodzenie CPU i długi GPU,  razem poniżej 700zł z dostawą wyjdzie z 720zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Z prockiem oczywiście chodziło o 5700/5800, źle mi się klikneło. To jeszcze pytanie czy sekcja zasilania w obecnej płycie ogarnie procki x3d i czy wymagana będzie aktualizacja biosu (jak zmieniałem procka z 1600AF na 5500 to była). Obecny BIOS jest z 2023, jak trzeba to mogę potem dokładnie sprawdzić.

Edytowane przez Dives93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dives93 napisał(a):

Dzięki. Z prockiem oczywiście chodziło o 5700/5800, źle mi się klikneło. To jeszcze pytanie czy sekcja zasilania w obecnej płycie ogarnie procki x3d i czy wymagana będzie aktualizacja biosu (jak zmieniałem procka z 1600AF na 5500 to była). Obecny BIOS jest z 2023, jak trzeba to mogę potem dokładnie sprawdzić.

Oficjalnie wymagany jest BIOS z sierpnia 2024 więc update BIOS-u Cię nie ominie. Płyta według producenta  wspiera nawet 5950x więc z takim 5800X3D nie powinno być problemu (zwłaszcza że zwykle  w grach bierze poniżej 100W) a dodatkowo pomyśl nad undervoltingiem. Mniejsze temperatury, mniej prądu przez sekcje zasilania  i stabilniejszy boost. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi