Dives93 Opublikowano Niedziela o 17:04 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:04 Hej, cześć. Mój obecny PC to Ryzen 5500, 32GB RAMu 3600, płyta MSI b450m pro-vdh max, Radeon 5700 XT, zasilacz SPC Vero 600W, obudowa Armis AR1. W pierwszej kolejności zmieniam GPU na RTX 5070/RX 9070 (ciągle nie mogę się zdecydować, ale w sumie nie o tym chciałem). Z czasem zmienię też CPU na 5700/7800 jak się uda to x3d. Pytanie właściwe: Biorąc po uwagę obecne i przyszłe komponenty poprosiłbym o doradzenie obudowy i zasilacza, gdyż obecny zestaw ma średnią wentylację i jest już trochę zużyty. Obudowę chciałbym z wentylatorem z tyłu i przynajmniej jednym na froncie, zasilacz 750/850w, miło gdyby był modularny. Fajnie byłoby zmieścić się z tymi dwoma komponentami w 600, max 700zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Niedziela o 19:06 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 19:06 Do AM4 nie włożysz 7800. Zasilacz MSI MPG A850GS PCIE5 850W 80 Puls Gold ATX 3.1 do dostania za 469zł w kilku sklepach, obudowa to kwestia gustu mnie podchodzi Chieftec Visio (GM-30B-TG-OP) za 225zł gdzie zmieścisz spore chłodzenie CPU i długi GPU, razem poniżej 700zł z dostawą wyjdzie z 720zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dives93 Opublikowano Poniedziałek o 07:59 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 07:59 (edytowane) Dzięki. Z prockiem oczywiście chodziło o 5700/5800, źle mi się klikneło. To jeszcze pytanie czy sekcja zasilania w obecnej płycie ogarnie procki x3d i czy wymagana będzie aktualizacja biosu (jak zmieniałem procka z 1600AF na 5500 to była). Obecny BIOS jest z 2023, jak trzeba to mogę potem dokładnie sprawdzić. Edytowane Poniedziałek o 08:03 przez Dives93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano Poniedziałek o 09:41 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:41 Obudowa to kwestia gustu, ja np niedawno kupiłem be quiet Pure Base 501 i jestem mega zadowolony jest cicho i chłodno. Ta buda jest w wielu wersjach z led i bez , mesh, solid fp. itp. Za swoją zapłaciłem 274zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Poniedziałek o 11:07 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 11:07 3 godziny temu, Dives93 napisał(a): Dzięki. Z prockiem oczywiście chodziło o 5700/5800, źle mi się klikneło. To jeszcze pytanie czy sekcja zasilania w obecnej płycie ogarnie procki x3d i czy wymagana będzie aktualizacja biosu (jak zmieniałem procka z 1600AF na 5500 to była). Obecny BIOS jest z 2023, jak trzeba to mogę potem dokładnie sprawdzić. Oficjalnie wymagany jest BIOS z sierpnia 2024 więc update BIOS-u Cię nie ominie. Płyta według producenta wspiera nawet 5950x więc z takim 5800X3D nie powinno być problemu (zwłaszcza że zwykle w grach bierze poniżej 100W) a dodatkowo pomyśl nad undervoltingiem. Mniejsze temperatury, mniej prądu przez sekcje zasilania i stabilniejszy boost. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Poniedziałek o 16:34 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 16:34 Za 600 zł masz przewiewną obudowę wraz z dobrym PSU https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/obudowy/obudowa-phanteks-xt-pro-ultra-czarny-zasilacz-amp-gh-850w 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dives93 Opublikowano wczoraj o 13:07 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:07 Znalazłem jeszcze taki zasilacz: DEEPCOOL PL750D 750W, co prawda niemodularny, ale kosztuje 220zł, a 850w jest za 300zł. Nada się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano wczoraj o 13:37 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:37 Lipa, 300 zł to wychodzi ten Phanteks AMP GH wyżej więc ja bym się nawet nie zastanaiwal tylko brał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano wczoraj o 13:44 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:44 Dokładnie bierz to co podlinkował Dikson , dobra oferta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...