Jump to content

Recommended Posts

Cześć mam pytanie. Czy w najbliższym czasie będą jakieś nowe modele laptopów? Czy warto czekać i czy na początku są dobrze wycenione czy są mocno przestrzelone?
Zależy mi na czymś w cenie 6000-8000 do gier i do pracy.

Ogólnie pasują ale zastanawiam się czy w najbliższym czasie będzie wychodzić coś nowego.
Obecnie myślałem nad https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-acer-nitro-16-ai-an16-61-16-ips-180hz-ryzen-ai-9-365-32gb-ram-1tb-ssd-geforce-rtx5070ti-dlss-4-funkcje-ai lub https://www.morele.net/laptop-lenovo-legion-5-15akp10-ryzen-ai-7-350-32-gb-1-tb-rtx-5070-165-hz-oled-83f1001spb-14847580/
Nie wiem co o nich myśleć, nie muszę jeszcze kupować i mogę poczekać jeszcze spokojnie 2-3 miesiące ale nie wiem czy jest na co czekać

2 godziny temu, Gerg7 napisał(a):

Trochę drogi i problem jest taki, że nie potrzebuje Windowsa bo dostanę go na studia, więc dla mnie kupno laptopa z windowsem to obecnie strata 500 złotych więc szukam raczej czegoś bez

Jeszcze jest taki laptop RT5070-15PL21 z 32GB RAMu i z nieco lepszym procesorem. Laptopy głównie bez Windowsa (widać to w konfiguratorze gdzie domyślnie jest brak systemu). Kupiłem kiedyś tam laptopa ale z i9, nieco większym ekranem i do tej pory wszystko działa prawidłowo.

51 minut temu, Krystian03 napisał(a):

Jeszcze jest taki laptop RT5070-15PL21 z 32GB RAMu i z nieco lepszym procesorem. Laptopy głównie bez Windowsa (widać to w konfiguratorze gdzie domyślnie jest brak systemu). Kupiłem kiedyś tam laptopa ale z i9, nieco większym ekranem i do tej pory wszystko działa prawidłowo.

Wygląda na słabszego od tego Lenovo co wysłałem a jest 1100 złotych droższy, za co się tam dopłaca?

2 godziny temu, Gerg7 napisał(a):

Zarówno wybrany Lenovo jak i Acer będą "trzeszczeć" na progu wytrzymałości przy zasilaczach 230 [W] zasilaczu. Rób jak uważasz .

Co to znaczy trzeszczeć? Jest jakiś duży problem jak zasilacze są na styk?

Z tym trzeszczeć to może przesadziłem niemniej jednak lepiej jak laptop ma większy zasilacz , świadczy to o tym , że są wyższe granice poboru mocy dla GPU/CPU.

Możesz puścić sobie w trybie eco takiego laptopa a jego wydajność będzie taka sama jak nie wyższa jak na niższych seriach laptopów z niższym TDP nawet w trybie turbo , nie mówiąc o chałasie.

3 godziny temu, Gerg7 napisał(a):

Z tym trzeszczeć to może przesadziłem niemniej jednak lepiej jak laptop ma większy zasilacz , świadczy to o tym , że są wyższe granice poboru mocy dla GPU/CPU.

Możesz puścić sobie w trybie eco takiego laptopa a jego wydajność będzie taka sama jak nie wyższa jak na niższych seriach laptopów z niższym TDP nawet w trybie turbo , nie mówiąc o chałasie.

No ten jest do 115 Watów chyba ograniczony

Zastanawiałem się jeszcze nad tym czy jest warto tyle płacić i czy lepiej nie wziąć czegoś w okolicach 5000 złotych? Jest coś sensownego co sobie poradzi?