Jump to content
cdar

Pomoc w doborze podzespołów do kompa 10tys

Recommended Posts

Przepraszam, że wprowadziłem w błąd z tym 10k. Chciałbym zostać przy 9070 xt.

Czy Antec Flux SE będzie cichszy i lepiej chłodził niż be quiet! Shadow Base 800?

19 minutes ago, Dikson said:

Karta z głośnym chłodzeniem to samo cooler CPU, płyta na starym chipsecie. Nie wiem co to ma tu wnieść 

Wg testów nie ma różnicy w osiągach. Nowe chipsety dodają usb 4, wifi 7, pcie 5.0 z których i tak nie będę korzystał.

Tu nie chodzi o osiągi tylko o działanie samego 9800X na B650, nie wiesz z jakim biosem dostaniesz tą płytę.

W Antecu masz 5 wentyli, do Shadow base 800 trzeba dokupić przynajmniej jeden na front a to podnosi cenę która i tak jest wyższa.

Z cichych 9070XT za 3100 masz Asrock Taichi i za 3150 PowerColor Hellhound.

Ostatnio wymieniłem obudowę na bardziej przewiewną, bo 5070ti ventus się grzał i dusił nawet przy otwartej starej bequit, ale w czym tkwi główny problem? W 9800x3d - mam to z endorfy 360, ale jak zaczyna kompilować to szum jest taki jakby miał odlecieć, w nocy jest tak uciążliwe, że strach. Więc nawet jak będziesz miał cichą kartę, pamiętaj że możesz usłyszeć swojego cpu. Teraz jak mam budę z lepszym chłodzeniem to gpu nie słychać, ale niestety słychać wenty z budy, w normalnych warunkach endorfy 360 też jest ciche. Trochę zawaliłem, bo mogłem kupić budę z endorfy, ale kupiłem mniej znanej firmy. W testach w pracy nie było słychać, że to tak szumi, ale w domu już tak. Dodam też, że 5070ti jest UV na około 900mV
Mobo: MSI PRO B850-P Wifi

Edited by kris1900