Skocz do zawartości
SEbaX

Problemy z wydajnoscia na nowym sprzecie (KT600)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pisze do Was, bo nie mam juz koncepcji na zycie. Moze Wy poradzicie mi gdzie lezy przyczyna w braku wydajnosci (wzrostu)

Stary sprzet - Nowy sprzet

plyta - Soltek KAV75 - Asus A7V600

chpiset - KT133 - KT600

RAM - 1 x 512 133 MHz - 1 x 512 400 MHz c2.5

Procek - Athlon 1700 XP - Athlon 1700XP@1595 MHz

Grafika - Radeon 9100 250/250 @ 301/285 Mhz

HDD - WD 80 GB 8Mb cache

z powyzszego porownania widac ze benchmarki powinny troche przyspieszyc. a tu sytuacja jest odwrotna. W 3D marku 2003 osiagnalem wynik gorszy o 88 punktow... mialem 1388 a osiagnalem rowne 1300 !

grzebalem w ustawieniach w BIOS, system ciut przyspieszyl jak zmienil w opcjach z Turbo na ustawienia normalne. Jedyny benchmark, ktory przyspieszyl, bardzo archaivczny jak na dzisiejsze czasy, Final REality. W nim przed zmiana osiagalem w granicach 12.5 a teraz 16.89.

Nie wiem gdzie juz zastukac. Mam najnowszy BIOS na plycie, system czysciutki, sprawdzalem wszytskie drivery. Caty sprawdzalem od 3.4 do 3.6, system to WinXP + SP1.

Zastanawiam sie czy to nie jest kwestia optymilizacji driverow (VIA, CAT) pod katem chipsetu KT600...

Za wszelkie rady, sugestie, bede wdzieczny...

identyczny topic zalozylem na www.infojama.pl, jesli jestescie zainteresowani co tam sie dzieje to tu jest link http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=15882

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2003 nie zalerzy od wydajnosci procka na 1800+ czy na 2800+ masz takie same wyniki na tej samej karcie lepiej sprawdz na 3d2001 i PC 2002. i puzniej sprubuj ustawic ramy nie na 400mhz tylko tyle ile ma twoj podkrecony procek i porównaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2003 nie zalerzy od wydajnosci procka na 1800+ czy na 2800+ masz takie same wyniki na tej samej karcie lepiej sprawdz na 3d2001 i PC 2002. i puzniej sprubuj ustawic ramy nie na 400mhz tylko tyle ile ma twoj podkrecony procek i porównaj

wiem ze proc nie ma znaczenia az tak duzego, dziwi mnie brak wzrostu wydajnosi, wszak ram ma skok ze 133 na 400 MHz...

puzniej sprubuj ustawic ramy nie na 400mhz tylko tyle ile ma twoj podkrecony procek i porównaj

nie rozumiem jak mam ustawic na 266 ? pamieci moge puscic z BIOS na 266, 333, 400,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze proc nie ma znaczenia az tak duzego, dziwi mnie brak wzrostu wydajnosi, wszak ram ma skok ze 133 na 400 MHz...

puzniej sprubuj ustawic ramy nie na 400mhz tylko tyle ile ma twoj podkrecony procek i porównaj

nie rozumiem jak mam ustawic na 266 ? pamieci moge puscic z BIOS na 266, 333, 400,
NIe dostał kopa z 133 na 400 MHZ tylko ze 133 na tyle ile masz obecne FSB czyli o ile się nie myle to 145MHZ nic więcej. A to że masz ramy DDR400 oznacza że mogo pracować maksymalnie z 200Mhz FSB tylko tyle. Może puścić asynchro CPURAM ale to nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe dostał kopa z 133 na 400 MHZ tylko ze 133 na tyle ile masz obecne FSB czyli o ile się nie myle to 145MHZ nic więcej. A to że masz ramy DDR400 oznacza że mogo pracować maksymalnie z 200Mhz FSB tylko tyle. Może puścić asynchro CPURAM ale to nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za wyjasnienie... o tym nie wiedzialem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawka : L7S7A2 pracuje szybciej w trybie CPU FSB 166 pamięć 400 niż w 166/333 (synchro). ale to wyjątek.

KT600 nie jest rewelacyjne ale żeby wolniej niż KT133 ??? cośz konfigiem, trzeba system od nowa postawić i poustawiać wszystko w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie baw sie w 3DMARKA 2003 bo do tego trzeba miec silną grafę, gorszy wynik moze byc spowodowany np. przez niestabilnosc całego systemu na danej szynie FSB.

Odpal 3dmarka 2001 a wzrost wydajnosc i napewno zauwazysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto dowod, jak "wydajne" jest KT600

Wyjatek potwierdza regule, a tak powaznie to. Poustawiaj wszystkie parametry w BIOSie i zainstaluj swierzy sys z wszystkimi updateami sterownikow ITP. :D

System czysty. Instralacja DirectX 9.0a i b bez zmian. Via Pack od 4.46 do 4.48 bez zmian. W BIOS grzebalem juz i ustawialem rozne konfiguracje. Pamieci od 266 poszly na c2, 333 c2.5 400 c2.5, przy podkreconej szynie na 420 c2.5, fsb 133, 140, wiecej niz 152 nie idzie, system nie wstaje, zmiana napiecia na procku nic nie dala 1.75 ; 1.80 ; 1.85.

Zastanawiaja mnie takie opcje w BIOS z ktorymi wczesniej sie nie spotkalem, moze Wy bedziecie wiedziec o co chodzi :?:

- AGP Performance Control, ustawienia to Disabled lub Enabled - domyslnie Disabled. nie wiem co to jest

- SDRAM 1T Command Control - Disabled, Enabled, Auto - Domyslenie mam Auto. ale co to daje i do czego sluzy to nie wiem

aha, i ostanie pytanie. czy ten drut mod zadziala na Athlon XP 1700 ale wykonanym w technologii 0.18 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto dowod, jak "wydajne" jest KT600

Wyjatek potwierdza regule, a tak powaznie to. Poustawiaj wszystkie parametry w BIOSie i zainstaluj swierzy sys z wszystkimi updateami sterownikow ITP. :D

System czysty. Instralacja DirectX 9.0a i b bez zmian. Via Pack od 4.46 do 4.48 bez zmian. W BIOS grzebalem juz i ustawialem rozne konfiguracje. Pamieci od 266 poszly na c2, 333 c2.5 400 c2.5, przy podkreconej szynie na 420 c2.5, fsb 133, 140, wiecej niz 152 nie idzie, system nie wstaje, zmiana napiecia na procku nic nie dala 1.75 ; 1.80 ; 1.85.

Zastanawiaja mnie takie opcje w BIOS z ktorymi wczesniej sie nie spotkalem, moze Wy bedziecie wiedziec o co chodzi :?:

- AGP Performance Control, ustawienia to Disabled lub Enabled - domyslnie Disabled. nie wiem co to jest

- SDRAM 1T Command Control - Disabled, Enabled, Auto - Domyslenie mam Auto. ale co to daje i do czego sluzy to nie wiem

aha, i ostanie pytanie. czy ten drut mod zadziala na Athlon XP 1700 ale wykonanym w technologii 0.18 :?:

Daj pamięci synchronicznie z procesorem! Ustaw je w biosie na 266Mhz daj maxymalne timingi (np 6-2-2-2), SDRAM 1T daj na Enabled, wszystko na fast, turbo.....I teraz potestuj. Coś źle ustawiasz, bo jeżeli nie to może ten model płyty głównej jakiś niedopracowany....

Może jakiś nowszy bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj pamięci synchronicznie z procesorem! Ustaw je w biosie na 266Mhz daj maxymalne timingi (np 6-2-2-2), SDRAM 1T daj na Enabled, wszystko na fast, turbo.....I teraz potestuj. Coś źle ustawiasz, bo jeżeli nie to może ten model płyty głównej jakiś niedopracowany....

Może jakiś nowszy bios?

i w koncu. po ustawieniu takich tamingow jak podales i ustawieniu ram na 266 + podniesienie fsb do 140 osiagnalem wynik 1394 w 3d mark 2003. jest to wynik lepszy o 6 punktow od mojego najlepszego na poprzednim sprzecie, ale jest.

dzieki za pomoc i wszelekie wskazowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może  te 8000pkt to górna granica na co stać R9100. Teraz już nawet po założeniu AXP3200+ nie zobaczysz różnicy.

Tak?? Co Ty nie powiesz... ;) Ja na R9100 mam 11,5 K

Drżyj Ziemio :!: Bo fantasta Sebastian_Bach powrócił :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2003 nie zalerzy od wydajnosci procka na 1800+ czy na 2800+ masz takie same wyniki na tej samej karcie lepiej sprawdz na 3d2001 i PC 2002. i puzniej sprubuj

Napewno później spróbuje.

Targedia, a może tutaj nieobowiązuje jezyk polski??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2003 nie zalerzy od wydajnosci procka na 1800+ czy na 2800+ masz takie same wyniki na tej samej karcie lepiej sprawdz na 3d2001 i PC 2002. i puzniej sprubuj

"Nie obowiązuje"

a, i jeszcze "na pewno", jeżeli już tak chcesz poprawiać ;]

Bo skoro klepać takie posty, to już konsekwentnie, zawsze i wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nie obowiązuje"

a, i jeszcze "na pewno", jeżeli już tak chcesz poprawiać ;]

Bo skoro klepać takie posty, to już konsekwentnie, zawsze i wszystkim.

oj Nicky dales ciala ... z reszta ponownie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dzisiaj wymienilem procesor na athlona 1.7 0.13. i wszytskie problemy znikly. plyta wstala na fsb 166. wynik w 3d marku 03 lepszy o 100 punktow, teraz kwestia dalszego podnoszenia fsab i moze na 200 bedzie szla bez problemow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dzisiaj wymienilem procesor na athlona 1.7 0.13. i wszytskie problemy znikly. plyta wstala na fsb 166. wynik w 3d marku 03 lepszy o 100 punktow, teraz kwestia dalszego podnoszenia fsab i moze na 200 bedzie szla bez problemow :)

muszę cię zmartwić. KT 600 ma dzielnik 1/6 ale tylo jeżeli używasz procka barton. Zwykłe antki nie wywyłują włączenia dzielnika 1/6, max dzielnik, jaki uzyskasz to tylko 5. KT600 tak ma po prostu i każda płyta na nim ma tą wadę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę cię zmartwić. KT 600 ma dzielnik 1/6 ale tylo jeżeli używasz procka barton. Zwykłe antki nie wywyłują włączenia dzielnika 1/6, max dzielnik, jaki uzyskasz to tylko 5. KT600 tak ma po prostu i każda płyta na nim ma tą wadę.

przy podnoszeniu fsb na 200 PCI ma 33 Mhz, czyli dzielnik 1/6 :?: chyba ze mowimy o czym innym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...