medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 WITAM PONOWNIE. TAK JAK W TEMACIE, Z PROSTEJ PRZYCZYNY: W TAKIEJ DZIURZE GDZIE MIESZKAM ZADEN SKLEP NIE SPROWADZI MI TEJ PLYTY, CO ZA SZAMBO JEB.....NE!!!!!!! MAM TERAZ PONOWNIE DYLEMAT. CZAJE SIE NA ABITA NF7 LUB SOLTEK 75FRN-L. KTORA POLECACIE ?????? SOLTEK Zmiana szyny FSB CPU: ustawienia automatyczne: 100, 133, 166 MHz ustawienia zaawansowane: od 100 do 200 MHz, co 1 MHz CZY W ABICIE TEZ MOZNA USTAWIC CO 1 MHZ I CO MA TA A CZEGO NIE MA DRUGA(CZYTALEM troche na www.benchmark.pl TESTY I OBYDWIE SA SWIETNE I OBIE PLYTY ZACHWALAJA), KTORA BEDZIE WYDAJNIEJSZA, JAKI ZASILACZ WYSTARCZY (300W????) I NA KTOREJ LEPIEJ DURONA 1300 PODKRĘCĘ. THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Wg. mnie bedzie lepsza NF7-S jezeli bierzez z dzwiekiem. Zasilke to polecam ci kupic markowa, np. Chiefteca. Co do Durona to zbytnio go nie podkrecisz, bo to juz ostatni z rodziny. Jadro morgan nie zaoferuje ci super podkrecania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 BTW wylacz CapsLock i poszukaj jeszcze :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 jesli tylko masz te dwie plytki do wyboru to Abit NF7-S ma ładne wyposarzenie i dobry dzwiek .NF7 tez sa bdb płytki jesli tylko duron 1300mhz to starczy juz FEEL 300w ale jak kiedys bedziesz zmienial kompa na min 2500mhz to wtedy go zmien na Chiefteca 360w albo MadeCom350 albo jescze lepszego ale te dwa pociągną spokojnie 2500mhz i durzy osprzet. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 jesli tylko masz te dwie plytki do wyboru to Abit NF7-S ma ładne wyposarzenie i dobry dzwiek .NF7 tez sa bdb płytki jesli tylko duron 1300mhz to starczy juz FEEL 300w ale jak kiedys bedziesz zmienial kompa na min 2500mhz to wtedy go zmien na Chiefteca 360w albo MadeCom350 albo jescze lepszego ale te dwa pociągną spokojnie 2500mhz i durzy osprzet. Co do wymienionych zasilaczy to ja bym powiedzial ze jak masz kase to chiefteca, a jak masz mniej to modecoma. Co do duzego sprzetu i 2500mhz to chieftec spoko, a modecom lub feel z wysilkiem. Nie twierdze ze to zle zasilacze tylko ze chieftec jest lepszy i warty tej kasy. BTW to juz lepiej zamiast tego feela czy modecoma fortronika z allegro kupic, duzo taniej i jednak zasilka lepsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 a ja polecam wybrać po prostu tańszą. po pierwsze różnica w wydajności praktycznie żadna a po drugie resztę kasy dołóż na zmianę durona na athlona. po chu. ci durona na najszybszej płycie jeśli athlon nawet na ECS K7S5A będzie o niebo wydajniejszy ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 panowie ale ja nie prosilem o opinie na temat tylko zasilaczy, głownie chodzi mi o plyte, jak z tym podkrecaniem o 1mhz, abit tez tak ma ?? do amd rullez: reszty tej kasy to duzo nie bedzie bo ok 30 zł wiec nie ma co dokladac za bardzo A o abita chodzi mi tego bez ss bo mam live 5.1 wiec na <span style="color:red;">[ciach!]</span> mi placic ponad 500 za plyte z taka dzwiekowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 panowie ale ja nie prosilem o opinie na temat tylko zasilaczy, głownie chodzi mi o plyte, jak z tym podkrecaniem o 1mhz, abit tez tak ma ?? do amd rullez: reszty tej kasy to duzo nie bedzie bo ok 30 zł wiec nie ma co dokladac za bardzo A o abita chodzi mi tego bez ss bo mam live 5.1 wiec na <span style="color:red;">[ciach!]</span> mi placic ponad 500 za plyte z taka dzwiekowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 panowie ale ja nie prosilem o opinie na temat tylko zasilaczy, głownie chodzi mi o plyte, jak z tym podkrecaniem o 1mhz, abit tez tak ma ?? do amd rullez: reszty tej kasy to duzo nie bedzie bo ok 30 zł wiec nie ma co dokladac za bardzo A o abita chodzi mi tego bez ss bo mam live 5.1 wiec na <font color="#FF0000">[ciach!]</font> mi placic ponad 500 za plyte z taka dzwiekowka Ja bym wzial abita, bo mi sie ogolnie bardziej ta plyt podoba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 http://www.benchmark.pl/ tu masz wszystko o tym Abicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 panowie ale ja nie prosilem o opinie na temat tylko zasilaczy, głownie chodzi mi o plyte, jak z tym podkrecaniem o 1mhz, abit tez tak ma ?? do amd rullez: reszty tej kasy to duzo nie bedzie bo ok 30 zł wiec nie ma co dokladac za bardzo A o abita chodzi mi tego bez ss bo mam live 5.1 wiec na <font color="#FF0000">[ciach!]</font> mi placic ponad 500 za plyte z taka dzwiekowka Ja bym wzial abita, bo mi sie ogolnie bardziej ta plyt podoba. odpowiedz w stylu "wez abita bo ma fajniejszy kolor laminatu" :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 dzieki za profesjonlne odpowiedzi hehe, tak trzymac panowie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 panowie ale ja nie prosilem o opinie na temat tylko zasilaczy, głownie chodzi mi o plyte, jak z tym podkrecaniem o 1mhz, abit tez tak ma ?? do amd rullez: reszty tej kasy to duzo nie bedzie bo ok 30 zł wiec nie ma co dokladac za bardzo A o abita chodzi mi tego bez ss bo mam live 5.1 wiec na <font color="#FF0000">[ciach!]</font> mi placic ponad 500 za plyte z taka dzwiekowka Ja bym wzial abita, bo mi sie ogolnie bardziej ta plyt podoba. odpowiedz w stylu "wez abita bo ma fajniejszy kolor laminatu" :? Zle mnie zrozumiales, chodzilo o jego parametry i wlasciwosci bo kolor laminatu mnie raczej nie obchodzi :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 panowie ale ja nie prosilem o opinie na temat tylko zasilaczy, głownie chodzi mi o plyte, jak z tym podkrecaniem o 1mhz, abit tez tak ma ?? do amd rullez: reszty tej kasy to duzo nie bedzie bo ok 30 zł wiec nie ma co dokladac za bardzo A o abita chodzi mi tego bez ss bo mam live 5.1 wiec na <font color="#FF0000">[ciach!]</font> mi placic ponad 500 za plyte z taka dzwiekowka Ja bym wzial abita, bo mi sie ogolnie bardziej ta plyt podoba. odpowiedz w stylu "wez abita bo ma fajniejszy kolor laminatu" :? Zle mnie zrozumiales, chodzilo o jego parametry i wlasciwosci bo kolor laminatu mnie raczej nie obchodzi :? o jakich ty parametrach myslisz :? co ma NF7 innego od FRN2-L poza tym ze kieprawo wchodzi na wysokie fsb :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Lepsza dzwiekowke, a to jest dla mnie bardzo wazne, lepsze wyposazenie dodatkowe. Pozatym zawsze mialem abity i ta plyta ktora mam to moj pierwszy epox i gdybym mial wymieniac nie na epoxa to tylko na abita. Zreszta co ci przeszkadza w tym ze wole abita? ja nie dyskryminuje solteka przecierz tylko mam sentyment do tej firmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 dobra spoko, nie bylo tematu bo widze ze niczego konkretnego sie od was nie dowiem, jak zwykle to samo, ten ma to, a tamto jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>owe i na odwrot, tylko sie przekomarzacie zamiast odpisac na pytania jakie zadalem, thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Lepsza dzwiekowke, a to jest dla mnie bardzo wazne, lepsze wyposazenie dodatkowe. Pozatym zawsze mialem abity i ta plyta ktora mam to moj pierwszy epox i gdybym mial wymieniac nie na epoxa to tylko na abita. Zreszta co ci przeszkadza w tym ze wole abita? ja nie dyskryminuje solteka przecierz tylko mam sentyment do tej firmy. rozmawiamy o NF7 bez S czyli bez SS obydwie plyty maja swoje plusy i minusy wiec nie ma co debatowac poraz setny o tym samym,proponuje EOT,a zainteresowany niech sie kieruje przedewszystkim cena i kolorem laminatu :wink: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Lepsza dzwiekowke, a to jest dla mnie bardzo wazne, lepsze wyposazenie dodatkowe. Pozatym zawsze mialem abity i ta plyta ktora mam to moj pierwszy epox i gdybym mial wymieniac nie na epoxa to tylko na abita. Zreszta co ci przeszkadza w tym ze wole abita? ja nie dyskryminuje solteka przecierz tylko mam sentyment do tej firmy. rozmawiamy o NF7 bez S czyli bez SS obydwie plyty maja swoje plusy i minusy wiec nie ma co debatowac poraz setny o tym samym,proponuje EOT,a zainteresowany niech sie kieruje przedewszystkim cena i kolorem laminatu :wink: :P No dobrze, miejmy nadzieje ze nie jest daltonista. :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 nie jestem daltonista, wezme abita jednak bo ma ladniejszy kolor laminatu, dzieki wielkie jeszcze raz za fachowe porady, tak trzymac :lol: nara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 grunt to miec dobre kryterium wyboru-heheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 No jesli chodzi o kolorystke to Soltek znacznie lepszy, ja na przyklad dostlem Abita w nieladnym sraczkowato-pomranczowej wersji. Ja tez zastanawialem sie nad tym wyborem i oto moje wnioski: Przeciw Soltekowi: -brak SS -brak dziur wokol Socketa (a nuz moze mnie kiedys na WC najdzie ? :D) -problemy niektorych posiadaczy tej plyty z ustawianiem wszystkiego w biosie od nowa po wylaczeniu zasilania -brak pozadnego biosu do OC (juz tlumacze: z tego co wiem najlepszy do OC byl bios 1.1 lecz go mozna wrzucic tylko na rev. D tej plyty, natomiast teraz w sprzedazy jest rev. E) -male mozliwosci regulacji napiec Za Soltekiem: -ladny wyglad :D -duze magistrale wyciagniete przez kilku uzytkownikow Przeciw Abitowi: -brak SS :( To co bylo za Abitem: -przywiazanie do marki -wieksze mozliwosci regulacji napiec Mysle ze wymienilem tu najwazniejsze (w moim odczuciu) wady i zalety obu plyt. Nie pisalem o rzeczach ktore sa oczywiste - np. duzy potencjal OC obu plyt, bo to wszyscy wiedza. Porownywalem Abita nf7 i Solteka SL-75FRN2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Usuniety przez uzytkownika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 No jesli chodzi o kolorystke to Soltek znacznie lepszy, ja na przyklad dostlem Abita w nieladnym sraczkowato-pomranczowej wersji. Ja tez zas.............. -75FRN2 To jest dopiero konkretna odpowiedz, dziękóweczka. Pieprze kolor laminatu bo obudowa i tak jest zamknieta, najwazniejsze zeby wszystko chodziło ok Napisz jeszcze jak jest z regulacja tego cpu (jest co 1 mhz tak jak w solteku????). "ustawienia zaawansowane: od 100 do 200 MHz, co 1 MHz" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Usuniety przez uzytkownika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 usuniety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 No jesli chodzi o kolorystke to Soltek znacznie lepszy, ja na przyklad dostlem Abita w nieladnym sraczkowato-pomranczowej wersji. Ja tez zas.............. -75FRN2 To jest dopiero konkretna odpowiedz, dziękóweczka. Pieprze kolor laminatu bo obudowa i tak jest zamknieta wiec nic nie bedzie widac,jezeli kazdy by patrzyl tylko na kolor to.... najwazniejsze zeby wszystko chodziło ok Napisz jeszcze jak jest z regulacja tego cpu (jest co 1 mhz tak jak w solteku????). "ustawienia zaawansowane: od 100 do 200 MHz, co 1 MHz" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 No jesli chodzi o kolorystke to Soltek znacznie lepszy, ja na przyklad dostlem Abita w nieladnym sraczkowato-pomranczowej wersji. Ja tez zas.............. -75FRN2 To jest dopiero konkretna odpowiedz, dziękóweczka. Pieprze kolor laminatu bo obudowa i tak jest zamknieta wiec nic nie bedzie widac,jezeli kazdy by patrzyl tylko na kolor to.... najwazniejsze zeby wszystko chodziło ok Napisz jeszcze jak jest z regulacja tego cpu (jest co 1 mhz tak jak w solteku????). "ustawienia zaawansowane: od 100 do 200 MHz, co 1 MHz" i jak rozpoznac wersje 2.0 bo typek w sklepie nie ma pojecia o czym mowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mani Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 jakiej bys nie kupil plytki bedziesz zadowolony ( hehe o ile nie trafisz na zwalony egzemplarz) obie mają reg. proca co 1 Mhz obie ladnie smigają a te wojny ktore lepsze to juz kwestia przyzwyczajenia . Abit ma wiekszą reg. napiecia proca pozatym obie nają magistrale do 250 Mhz a co do rev. plyty oblukaj pudelka i same plytki bedzie naklejka na pudle i powinna byc na plytce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 To jest dopiero konkretna odpowiedz, dziękóweczka. Pieprze kolor laminatu bo obudowa i tak jest zamknieta wiec nic nie bedzie widac,jezeli kazdy by patrzyl tylko na kolor to.... najwazniejsze zeby wszystko chodziło ok Napisz jeszcze jak jest z regulacja tego cpu (jest co 1 mhz tak jak w solteku????). "ustawienia zaawansowane: od 100 do 200 MHz, co 1 MHz" i jak rozpoznac wersje 2.0 bo typek w sklepie nie ma pojecia o czym mowie Regulacja co 1 od 100 do 200, od 200 do 300 jest tak, ze regulacja jest co 1 z tym ze brakuje kilku czestotliwosci np. 214 jesli dobrze pamietam (bios 18). Odroznic rev 2 od 1/1.2 najprosciej po dziurach kolo Socketu, poza tym na plycie powinno byc gdzies oznaczone rev 2 (u mnie np na naklejce kolo PCI). Do tego na kartonie z plyta jest naklejka z oznaczeniami mostkow jesli tam bedzie CR18D/MCP to jest to rev 2.0. BTW: Jeszcze jedna zaleta nf7 (nie wiem jak jest z tym u Solteka) - 5-cio bitowy mnoznik :D - pozwala na ustawianie mnoznikow ponad 12,5 na prockach z zablokowana ta mozliwoscia bez zadnych drutmodow :mrgreen: (w sumie to zaraz to sprawdze :D) UPDATE: Sprawdzilem - dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...