Max17b Posted July 17 Report post Posted July 17 Witam. Kupiłem na Allegro używaną grę Harry Potter i Książę Półkrwi w wersji PC (premierowe wydanie z 2009 roku). Ogólnie wszystko w niej wygląda w porządku. Stan nawet bardzo dobry, czyli zgodny z opisem oferty. Płyta też wygląda w porządku poza jednym detalem, z którym nigdy się nie spotkałem. Załączam zdjęcie i proszę o porady, co może oznaczać ta smuga, podłużna linia? Gdy delikatnie przejeżdżam palcem po powierzchni płyty, wszystko jest idealnie płynne, bez żadnych warstw czy zgrubień. Obszar występowania smugi zaznaczyłem czerwonym kolorem. Czy ktoś spotkał się kiedyś z czymś takim? Czy to wada produkcyjna? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Zwykły User2 Posted July 17 Report post Posted July 17 Najprawdopodobniej płyta w tym miejscu "stykała" się z pudełkiem i się zabarwiła. Mam podobnie w pudełku cake(takie okrągłe) że płyta "leżąca" na niższym krążku potrafią złapać jego logo i inne info płyty. Nie wiem czy to na coś wpływa, już przestałem używać płyt. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Max17b Posted July 17 Report post Posted July 17 (edited) Hmm ciekawe. Z drugiej strony płyty wszystko jest idealnie. Tylko na odwrocie widać ten praktycznie bezbarwny ślad. Co więcej, jego widoczność zależy od kąta oglądania. Czasami go w ogóle nie widać, akurat na tych zdjęciach jest najbardziej widoczny. To wygląda tak, jakby ta smuga była wewnątrz płyty, nie na płycie. Edited July 17 by Max17b Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted July 17 Report post Posted July 17 Oby się nie rozwarstwiała. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Zwykły User2 Posted July 17 Report post Posted July 17 Przykładowo w Nero CD-DVD Speed można było sprawdzić jakość nagranej płyty, ile ma błędów itd. Nie wiem czy ten program można teraz w ogóle odpalić na win 10-11. Możesz poszukać alternatyw i nimi zrobić skan nośnika jak masz napęd w PC. Ewentualnie ściągnij sobie CDBurnerXP, zrób obraz tej płyty na swój dysk twardy. Jak program zrobi obraz to płyta jest OK, chyba że się wysypie w trakcie to masz problem. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
leven Posted July 18 Report post Posted July 18 (edited) Jest pęknięta. przerabiałem CD w warsztacie. Przykra sprawa, bo reklamacji nie dostaniesz 😞 Aledrogo: https://allegro.pl/produkt/nowa-harry-potter-i-ksiaze-polkrwi-pc-polskie-pl-pc-9406b80d-0262-4605-9835-1873c8c7386a?offerId=18769924630 Edited July 18 by leven Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Max17b Posted July 18 Report post Posted July 18 4 godziny temu, leven napisał(a): Jest pęknięta. przerabiałem CD w warsztacie. Przykra sprawa, bo reklamacji nie dostaniesz 😞 Aledrogo: https://allegro.pl/produkt/nowa-harry-potter-i-ksiaze-polkrwi-pc-polskie-pl-pc-9406b80d-0262-4605-9835-1873c8c7386a?offerId=18769924630 Nie jest pęknięta. Sprawdzałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Max17b Posted July 19 Report post Posted July 19 Temat do zamknięcia. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...