Wolek Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Krotko mowiac sa dla mnie zaglosne ;) - sa to jedyne wentylatory w mojej obudowie. Chcialbym je puscic na 5V - cos okolo 1100 obr/min. Poprzedni enlight 300W chodzil tak okolo roku, poczym spuchly kondesatory, ale podejrzewam ze zalatwila go poprzednia plyta (raz ze padlo gniazdo od wentylatora - chodzil kilka godzin bez wentylatora, dwa ... wystarczylo spojrzec na te plyte - obraz nedzy i rozpaczy ;). Co myslicie o moim pomysle ?? Na zasilaczu nie mam plomby wiec mam jakies zabezpieczenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Jak na mój gust to one właśnie chodzą w okolicach 1100obr (u mnie 1300). I one ci burczą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 u mnie chodza około 1600; i sa najglosniejszym elementem mojego kompa; ale szkoda zasilacza; ja bym nie spowalnial tych wentyli; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 sorki,ale nie rozumiem twego zapytania ,posiadam idientyczny zasilaccz i nigdy nie myslalem ,ze potrafi on byc żródłem halasu!!!!! Moim zdaniem jest zajebiscie cichy.Chyba ,żę przeszkadza ci oddech???????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolek Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Wiatraczek kreci sie wlasnie z predkoscia ~1700 obrotow i naprawde go slychac ... przezwyczailem sie do tego co mialem wczesniej ... czyli glowicy mojej barracudy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Szkoda niszyczyc zasilki. Mysle, ze taka firma jak Chieftec pomyslala to tak, zeby poziom halasu byl jak najnizszy, a wydajnosc wystarczajaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 W moim kompie ta zasilka to najcichszy element. Wentylki w tej chwili - 1400 rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Przeciez wentylki w zasilce kreca sie w zaleznosci od ciepelka inside, jak ci zaopierdziela to masz chyba cieplo w budzie/zasilcze. Jezeli wiec spowolnisz recznie wentylki to cos ci szlag trafi przedzej czy pozniej. IMO bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 A mi moja plyta glowna wogle nie chce odczytywac predkosci obrotow wiatraczkow w zasilaczu :cry: Nie mam pojecia czemu. np. w winbondzie dolaczonym do mojego ABITa pisze FAN OFF :? Plytka to ABIT NF7-S. Moze wiecie o co biega ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Krotko mowiac sa dla mnie zaglosne ;) - sa to jedyne wentylatory w mojej obudowie.A jaki masz model tego Chiefteca ? Może masz zasilacz bez PFC model: HPC-420-102DF. Ten jest głośniejszy od Chiefteców z PFC. A jeżeli masz model HPC-420-302DF i jest ci za głośno to niezły masz słuch :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 A mi moja plyta glowna wogle nie chce odczytywac predkosci obrotow wiatraczkow w zasilaczu :cry: Nie mam pojecia czemu. np. w winbondzie dolaczonym do mojego ABITa pisze FAN OFF :? Plytka to ABIT NF7-S. Moze wiecie o co biega ?A masz zasilacz, który pozwala na mierzenie prędkości ? W przypadku chiefteca jest to kabelek, który podłączasz pod płytę główną - i wtedy będzie ci odczytywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 A mi moja plyta glowna wogle nie chce odczytywac predkosci obrotow wiatraczkow w zasilaczu :cry: Nie mam pojecia czemu. np. w winbondzie dolaczonym do mojego ABITa pisze FAN OFF :? Plytka to ABIT NF7-S. Moze wiecie o co biega ?A masz zasilacz, który pozwala na mierzenie prędkości ? W przypadku chiefteca jest to kabelek, który podłączasz pod płytę główną - i wtedy będzie ci odczytywać. Heh, tyle to wiem. I wlasnie po podlaczeniu tej wtyczki do MOBO plytya nie odczytuje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Heh, tyle to wiem. I wlasnie po podlaczeniu tej wtyczki do MOBO plytya nie odczytuje :/To spróbuj podłączyć tę wtyczkę w gniazdo od chłodzenia procka. Zobaczysz czy problem leży po stronie płyty czy zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 mój Chieftec biega na ok 1550 i są to najcichsze wentyle w mojej budzie a mam ich 8, jakbyście usłyszeli mojego Nideca 120x120 zapodanego na 12V 8O generuje hałas jak odkurzacz, dlatego biega na 5V, a co do monitorowania obrotów w Chieftecach to mają one taki żółty kabelek i zapodajemy go do wolnego 3 pinowego gniazda na mobo i monit już mamy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 hmmm... moja wtyczka ma zolty i czarny kabelek... co mnie torszke dziwi bo do monitu obrotow powinien byc tylko jeden.... czy sie myle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 hmmm... moja wtyczka ma zolty i czarny kabelek... co mnie torszke dziwi bo do monitu obrotow powinien byc tylko jeden.... czy sie myle ?Moja też ma dwa kabelki i monitoruje prędkości. Tak ma być - dwa kabelki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 :oops: przepraszam, ale faktycznie ma być żółty+czarny, pomroczność jasna mnie dopadła :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolek Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Dzieki wszystkim za odpowiedzi ... postawnowilem pomeczyc sie z tym halasem ... wszystko dla zdrowia zasilacza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Wydaje mi się, że wentylatory w zasilaczu chodzą tak głośno bo masz gorąco w obudowie (są sterowane zależnie od temperatury). Dodanie wentylatora wyciągającego na ~1300 rpm nie powinno zwiększyć hałasu, a na pewno spowoduje zmniejszenie temperatury, a co za tym idzie rpm wentylatorów zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Dzieki wszystkim za odpowiedzi ... postawnowilem pomeczyc sie z tym halasem ... wszystko dla zdrowia zasilacza ;) Jest jeszcze jedna możliwość, na allegro są wenty PAPST 12 db, nie słychać ich z metra - ale są kosztowne, no i mają normalną grubość a jeden z wentów w zasiłce DF jest cieniutki. Zamieniłem oba, niestety jeden jest na zewnątrz i sterczy w dół, nie każda płyta na to pozwala. Efekt ... przez kilka ładnych dni nic innego nie robiłem tylko patrzyłem czy się jeszcze kręcą bo nie słyszę ich wcale, trochę to irytujące ale teraz zerkam coraz żadziej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 no i wymieniłem zasiłkę Feel 300W na tego chiefteca. Napięcia OKi, ale nadal mam problem z podkręceniem 1700 XP chodzi mi tylko na 11x166 jak dam 11,5 to nie przechodzi 3DMarka. co jest ? myślałem że to wina zasiłki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 W Chieftecu sterowany jest tylko wiatrak tylny. Ten od spodu zawsze dostaje 12V. Jak juz napisano faktycznie jeden wiatraczek jest cienszy niz 25mm. mac_ftr > masz chyba kiepawy sluch, bo ja 8412NGL slysze bardzo wyraznie. Poza tym koles na allegro dawal duzo wyzsza cene niz u importera!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 W Chieftecu sterowany jest tylko wiatrak tylny. Ten od spodu zawsze dostaje 12V. Jak juz napisano faktycznie jeden wiatraczek jest cienszy niz 25mm. mac_ftr > masz chyba kiepawy sluch, bo ja 8412NGL slysze bardzo wyraznie. Poza tym koles na allegro dawal duzo wyzsza cene niz u importera!!! no i ślepy też trochę jestem, więc napiszę to brailem - oba mają regulację względem temperatury i jeszcze się nie zdażyło żeby dostały pełne 12 V. Najczęćciej idą w przedziale 6 -> 7,5 V, jeśli ty to słyszysz wyraźnie z metra to może przykręć potęcjometr w aparacie słuchowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Sorry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 niezłą nam sieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 W Chieftecu sterowany jest tylko wiatrak tylny. Ten od spodu zawsze dostaje 12Va nie jest to czasem tak, ze tylko jeden jest monitorowany, ale napiecia maja wspolne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Sorry, ja mam bez regulacji. Na 12V slyszalne, wiec na noc dostaja 6V i wtedy nareszcie cisza :) EZ_lo > czytalem jakas recke o nim i bylo, ze dolny zawsze na 12V, a tylny ma czujke. Chyba, ze oni sie mylili, ale dane raczej mieli od producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Sorry, ja mam bez regulacji. Na 12V slyszalne, wiec na noc dostaja 6V i wtedy nareszcie cisza :) EZ_lo > czytalem jakas recke o nim i bylo, ze dolny zawsze na 12V, a tylny ma czujke. Chyba, ze oni sie mylili, ale dane raczej mieli od producenta. ja mam z pomiaru na żywo, przerobiłem trochę zasiłkę, oba wentylatory są zasilane z dwóch różnych miejsc na płytce (druku), tylko jeden ( ten z tyłu) ma wyprowadzony pomiar obrotów, ale możliwe jest że oba dostają bardzo zbliżone napięcie - u mnie wachanie tych napięć było rzędu jednego wolta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 tak czy inaczej na razie moge sobie tylko powzdychac do zdjec w necie :D (to sie robi jakies chore ...) update: lucas20 - przypomnialem sobie, ze czytalem recke w siriusie (pewnie ty tez) - i faktycznie - brzmi jakby regulacja dotyczyla tylko jednego wentyla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...