Jump to content
Major303

Reklamy i bloatware w budżetowych smartfonach (do 1000 zł)

Recommended Posts

Wyznaczono mi zadanie znalezienia smartfona do 1000 złotych. W tym budżecie wszystko to chińczyki. I o ile hardware jest wystarczająco dobry, martwi mnie software. W tym budżecie dominuje Motorola, Xiaomi Redmi, i Realme. I nie jestem pewien która z tych opcji jest najlepsza. Niektórzy mówią, że są to telefony których używać się po prostu nie da (reklamy atakują nawet na ekranie blokady). Inni mówią, że wszystkie reklamy można wyłączyć. I kto ma rację?

Konkretnie interesuje mnie:

• czy bloatware można odinstalować (nie wyłączyć),
  • czy reklamy można wyłączyć na stałe (żadnego samoczynnego włączania się co 30 dni) albo ominąć - jeżeli są tylko w aplikacjach systemowych które można zastąpić, to nie jest problemem jeżeli nie można ich wyłączyć.

Powiem tak - jak chcesz możliwie najczystszy Android bez custom ROM, to bierz jakąś Motorolę, ale licz się z konsekwencjami - bardzo krótkie wsparcie - więc jeśli chcesz dostawać aktualizacje systemu przez najbliższe 2 lata, bierz jakiś najnowszy budżetowy model.

Bloatware jest wszędzie. Jest jednak narzędzie które umożliwia jego usunięcie dla konkretnego użytkownika (na smartfonie zazwyczaj jest jeden)

https://www.purepc.pl/jak-usunac-aplikacje-z-telefonu-ktorych-nie-da-sie-odinstalowac

Sprawdzałem w swojej Motoroli i działa.

Edited by vlad_8011
  • Upvote 1

Widzę, że wybór jest o wiele mniejszy niż kilka miesięcy temu (pewnie ceny RAMu zbierają swoje żniwa), więc wykorzystałem kończące się letnie przeceny na xkom, i wziąłem Realme 14T. Z tego co wyczytałem to reklamy są (karuzela tapet, polecane aplikacje), ale można je wyłączyć. Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale podobno Xiaomi Redmi ma bardziej agresywne reklamy. Wydaje mi się, że Motorola byłaby właśnie lepsza, ale nie było w ofercie nic ciekawego. Może poza Edge 60 Fusion, ale mam przeczucie, że z powodu tego zakrzywionego ekranu za kilka miesięcy musiałbym szukać nowego telefonu.

Edited by Major303