Skocz do zawartości
yoshi_tom

Moje WC vs. Zalman CNPS 7000A-Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dla osob ktore czytaly wczoraj moj topic wszystko jasne. Co bedzie wydajniejsze tamten zestaw WC czy ten cooler :?: Po artykule w siriusie mam powazne watpliwosci ( http://www.sirius.pl/news.php?id=2270 ) Czy oplaca sie wwalac taka kase w WC. Jak najprawdopodobniej zblizona wydajnosc uzyskam na AC. Co wy o tym sadzicie :?: Oplaca sie ladowac 200zl wiecej w WC i jeszcze babrac sie :?: Dodatkowo dochodzi jeszcze koszt Obudowy BIG Tower....

P.S: Czy ten Zalman wejdzie na ABITA NF7-S w Budzie Midi tower gdzie zasilka jest cm nad koncem plyty glownej ??? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się ładować w WC. Przed zakupem zalmana też się zastanawiałęm nad WC ale jak sobie policzyłem że mnie to będzie kosztować lekko 700zł to sobie dałem spokój. Dlaczego tak dużo pewnie ktoś zapyta a to dlatego że jak już składam takie coś to robie to z porządnych części - czyli porządny blok na proca, grafike, chipset płyty do tego porządna pompa, chłodnica do tego jeszcze jakieś opakowanie bo w mojej budzie to się nie pomieści i masz lekko tyle szmalu. A tutaj jest cooler za 200zł który może nie jest tak wydajny jak WC ale jest cichutki, łatwy w montarzu i nie trzeba się martwić że coś przecieka :)

Decyzja należy do ciebie ale porównując to kupując zalmana kupujesz jednego z najdroższysz coolerów i najwydajniesz i najcichrzszych a WC kupujesz najtańsze z możliwych :P.

PS. wejdź sobie na strone zalmana tam jest schematyczny rysunek ile cooler wymaga przestrzeni wookoł socketa i sobie pomierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tego Zalmana w ręku zanim wersja 7000A pojawiła się na rynku. Z tym, że to był sampel za około 170 zł. Jednak zdecydowałem się na Volcano 11+ za około 130. Teraz trochę żałuję. No cóż.

Hehehehe Ty go sobie potrzymałeś a ja go sobie zamontowałem :twisted:

Ale i tak jestem Ci wdzięczny za poinformowanie na forum że mają go w discotechu gdyby nie Ty to bym go jeszcze nie miał i czekał dalej na dostawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ze Zalman to dobra alternatywa do WC bo jest baardzo cichy i wydajny :) Sam sie nad nim zastanawiam ale nie wiem czy bedzie pasowal do mojej płyty głównej ??? Czy może ktoś udzielić mi odpowiedzi na to pytanie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ze Zalman to dobra alternatywa do WC bo jest baardzo cichy i wydajny :) Sam sie nad nim zastanawiam ale nie wiem czy bedzie pasowal do mojej płyty głównej ??? Czy może ktoś udzielić mi odpowiedzi na to pytanie ???

na stronie zalmana znajdziesz listę kompatybilnych płyt głównych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zapewne na solteku moim i Vip'a to się go nie zamontuje :( No chyba że coś przeoczyłem :(

hmm.....no jest pewna mozliwosc.Ostatnio widzialem u Mate'a zapinki do Nukleon'a dla plyt nie posiadajacych otworow.Ta zapinka wlasnie robila za otwory wiec chyba jest mozliwosc aby wykorzystac ja dla 7000Cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"chłodzi prawie jak .... Nukleon .. bez chłodnicy" !!!!

:rotfl: hahahaha .. ha .. 

"ciemność .. widze ciemnosc wielkOM " 

.. po co komu WC ?

yhhhyhyhy ...

wymiekam ...

Taaa

Może po to by mieć 10-12 stopni mniej (średnie WC vs AERO 7+ Przy 2,3GHz) ....

Może po to by mieć stabilne 2,5GHz zamiast 2,3GHz (jw)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"chłodzi prawie jak .... Nukleon .. bez chłodnicy" !!!!

:rotfl: hahahaha .. ha .. 

"ciemność .. widze ciemnosc wielkOM " 

.. po co komu WC ?

yhhhyhyhy ...

wymiekam ...

Taaa

Może po to by mieć 10-12 stopni mniej (średnie WC vs AERO 7+ Przy 2,3GHz) ....

Może po to by mieć stabilne 2,5GHz zamiast 2,3GHz (jw)

Dokladnie, aja sie przekonuje o tym na Innovateku. Niestety nadejdzie niedlugo chwila rozstania :( i powrot do szarej rzeczywistosci Volcano 7+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe dziwne porownanie WC do chlodzenia AC. Uzytkownicy AC sa uzaleznieni w duzym stopniu od temperatury otoczenia.

na siriusie nie podali w jakiej temp. otoczenia testowal tego coolerka.

ja mam w lato 30* w pokoju i nie wyobrazam sobie krecic procka na AC nawet najwydajniejszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe dziwne porownanie WC do chlodzenia AC. Uzytkownicy AC sa uzaleznieni w duzym stopniu od temperatury otoczenia.

na siriusie nie podali w jakiej temp. otoczenia testowal tego coolerka.

ja mam w lato 30* w pokoju i nie wyobrazam sobie krecic procka na AC nawet najwydajniejszym.

To wogole porazka cotam pisza, Nukleon bez chlodnicy ?! 8O

Co to za porownanie ?!

Mogli CPC ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bez kilometra roorek, ROTFL i tyle

Nie neguje ze ten qlerek jest wydajny, niech sobie bedzie, bardzo dobrze za takie robia, ale badzmy powazni w pisaniu takich perelek :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vip pomysł jest niezły ale niestety nieda rady  zauważ ile waży ten cooler a ile moze udzwignać socket  .Trzeba miec mobo z dziurami

Dokladnie jest mozliwosc urwania socketa . Ja podziekuje.

Panowie, panowie mój Dragon Orb waży ok. 800g i jeszcze na żadnej z dwóch momo które miałem socketa nie wyrwał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ze Zalman to dobra alternatywa do WC bo jest baardzo cichy i wydajny :)

Tak panowie, zbliza sie kres AC, chocby Zalman zrobil radiatory wielkosci ksiezyca. Obecne nowe procesory oddaja 110 W ciepla (te ktore mamy lekko ponad 50). Przy chlodzeniu powietrzem wiaze sie to albo z 50 cm srednica radiatora, albo z wentylatorem dzialajacym jak odkurzacz...

A policz inaczej mistrzu. Teraz kupujesz Zalmana za 200 PLN, za rok zmienisz procka i ten Zalman moze posluzyc jako figurka na polce. W WC wzrosnie Ci temperatura o 2-3 st - zreszta juz teraz przy ostro kreconych kompach woda ma 36 st. a w pokoju panuje bloga cisza.

BTW. ponoc Zalman robi obudowy ktore cale sa radiatorem :mrgreen: Mozna sie poparzyc 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak panowie, zbliza sie kres AC

chyba tak. ale niekoniecznie na rzecz wc. mysle, ze nadchodzi najwyzszy czas na jakies zintegrowane z procem, wydajne rozwiazania lub znaczaca zmiane technologii. ale to tak o/t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu porownywac WC do AC, bo zawsze dobry model tego pierwszego bedzie lepszy (kwestia jak sie to zrobi).

BTW to ten cooler byl juz od dawna w discotechu.

Max. masa coolera wacha sie w zaleznosci od socketa (na instrukcji od ZM-WB2 bylo co i jak), ale najwiecej ile widzialem to 475g.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi