Bambinopierdzino Posted August 3 Report post Posted August 3 Witam , mam problem od 2 dni po aktualizacji Windows ( taka nie typowa bo włączyłem PC i nagle się świeci : aktualizacje w drodze , chwile pokręciło i tyle a nie ma tego zapisanego w historii aktualizacji tylko coś windows security platform ) błąd który się wyświetla to : securityhealthsystray - zły obraz securityhealthSSO.dll error status 0xc000012f I nie mogę wejść w windows defender po prostu się pojawia okno i jest czarne wszystko na PC działa nie ma problemów oprócz tego błędu który pojawia się tylko po włączeniu PC daje ok i nie ma tego więcej ale denerwuje to i nie mam antywirusa Windowsa przez to Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted August 7 Report post Posted August 7 uruchom terminal i wpisz: Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage daj znac czy pomoglo. Jesli nie da to nic to uruchom wiersz polecen jako admin i wykonaj: DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth poczekaj do 100%i pozniej sfc/scannow i restartuj kompa Daj znac czy pomoglo 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambinopierdzino Posted August 7 Report post Posted August 7 (edited) Po wpisaniu zrestartowałem kompa pisało też aktualizacje są w drodze ale niestety nic to nie dało. A to zdjęcia co pisało po wpisaniu komend dodam że jak wchodzę w zabezpieczenia windows to już się świeci ta tarcza niebieska w oknie ale nic dalej się nie pokazuje tylko to cały czas i w historii aktualizacji (aktualizacje definicji) sa updaty z datami od 10.07. I tak codzienna po koleji do dzisiaj o nazwie : aktualizacja analizy zabezpieczeń dla Microsoft defender antivirus - KB2267602 (wersja 1.455.220.0) - bieżący kanał ( ogólna dostępność ) Robiłem też aktualizacje Windows na nowo i to nie pomogło Edited August 7 by Bambinopierdzino Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted Wednesday at 10:42 AM Report post Posted Wednesday at 10:42 AM DISM nie wystartowal bo komende pisales bez wymaganych spacji miedzy parametrami nie DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth tylko DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth spacja po DISM, po Online i po Cleanup-Image SFC nie znalazl uszkodzonych chronionych plikow systmeu ale to nie wykucza problemu z WSP bo security....dll moze pchodzic z osobno aktualizowanego koponentu Windows Security. Najpierw uruchom CMD jako admin i wpisz poprawnie te komende. poczekaj do 100%. Jeżeli po restarcie bedzie SecurityHealthSystray.exe - Bad Image SecurityHealthSSO.dll 0xc000012f oraz niebieska tarcza i puste czarne zabezpieczenia windows to wtedy nie iedz w samo sfc bo prawdopodobne bedzie ze zrypala sie aktualizacja samej WSP a nie caly system. Microsoft dystrybuuje to niezaleznie i taki blad moze wystąpic mimo dobrego wyniku SF. Podeslij mi screen zawartosci tego folderu C:WindowsSystem32\securityhealth CHodzi o foldery z nazwami 10.0.xxxxx.xxxx-0. System ma tez taka opcje ponownej instalacji aktualnej wersji windows przez windows Update z zachowaniem aplikacji plikow i ustawien. Wiec format mozna zostawic na koniec. Najpierw prawidlowy DISM i podeslij tu wynik Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambinopierdzino Posted Wednesday at 12:08 PM Report post Posted Wednesday at 12:08 PM (edited) 1 godzinę temu, stempel91 napisał(a): DISM nie wystartowal bo komende pisales bez wymaganych spacji miedzy parametrami nie DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth tylko DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth spacja po DISM, po Online i po Cleanup-Image SFC nie znalazl uszkodzonych chronionych plikow systmeu ale to nie wykucza problemu z WSP bo security....dll moze pchodzic z osobno aktualizowanego koponentu Windows Security. Najpierw uruchom CMD jako admin i wpisz poprawnie te komende. poczekaj do 100%. Jeżeli po restarcie bedzie SecurityHealthSystray.exe - Bad Image SecurityHealthSSO.dll 0xc000012f oraz niebieska tarcza i puste czarne zabezpieczenia windows to wtedy nie iedz w samo sfc bo prawdopodobne bedzie ze zrypala sie aktualizacja samej WSP a nie caly system. Microsoft dystrybuuje to niezaleznie i taki blad moze wystąpic mimo dobrego wyniku SF. Podeslij mi screen zawartosci tego folderu C:WindowsSystem32\securityhealth CHodzi o foldery z nazwami 10.0.xxxxx.xxxx-0. System ma tez taka opcje ponownej instalacji aktualnej wersji windows przez windows Update z zachowaniem aplikacji plikow i ustawien. Wiec format mozna zostawic na koniec. Najpierw prawidlowy DISM i podeslij tu wynik Wpisałem poprawnie komende i doszło do 100% i zrobiłem restart, pisało aktualizacje w drodze ale błąd pojawił sie ten sam. Robiłem pare dni temu aktualizacje naprawczą windows ale nic to nie dało. (Nie wiem czy to cos pomoże) Wszedłem w tych plikach w securityhealthhost to z jednego folderu nie włącza się a z drugiego pisze plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny Wysyłam te pliki Edited Wednesday at 12:17 PM by Bambinopierdzino Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted Wednesday at 02:32 PM Report post Posted Wednesday at 02:32 PM masz w system 32\securityhealth dwie wersje platformy 10.0.29554.1001-0 10.0.29628.1000-0 ta druga jest najnowsza wersją aktualizacji z 30 lipca z tego co widze sprawdz system plikow dysku CMD jako admin i chkdsk C:/scan (przed /scan daj spacje - tutaj wbija mi emotke) podeslij wynik Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambinopierdzino Posted Wednesday at 03:23 PM Report post Posted Wednesday at 03:23 PM 51 minut temu, stempel91 napisał(a): masz w system 32\securityhealth dwie wersje platformy 10.0.29554.1001-0 10.0.29628.1000-0 ta druga jest najnowsza wersją aktualizacji z 30 lipca z tego co widze sprawdz system plikow dysku CMD jako admin i chkdsk C:/scan (przed /scan daj spacje - tutaj wbija mi emotke) podeslij wynik Wynik Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted Wednesday at 03:31 PM Report post Posted Wednesday at 03:31 PM ok wiec sfc nic nie znalaz dism restorehealth przeszedl chkdsk czysty wiec zle zainstalowana aktualizacja security platform. Spróbuj zainstalowac sama aktualizacje windows security KB5007651 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambinopierdzino Posted Wednesday at 05:04 PM Report post Posted Wednesday at 05:04 PM 1 godzinę temu, stempel91 napisał(a): ok wiec sfc nic nie znalaz dism restorehealth przeszedl chkdsk czysty wiec zle zainstalowana aktualizacja security platform. Spróbuj zainstalowac sama aktualizacje windows security KB5007651 Niestety nic to nie dało Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted yesterday at 09:29 AM Report post Posted yesterday at 09:29 AM uruchom powershell jako admin i wpisz: Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage po tym uruchom ponownie kompa i jesli nie pomoze to wpisz w powershell Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Select Name, Version, InstallLocation potem Get-Service SecurityHealthService i sc.exe qc SecurityHealthService podeslij wynik tych trzech komend. Chce wiedziec czy SecurityHealthSevice istnieje i czy ma ok sciezek. Nie usuwaj jeszcze zadnych folderow recznie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambinopierdzino Posted 20 hours ago Report post Posted 20 hours ago Nie pomogło , wysyłam wynik Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted 1 hour ago Report post Posted 1 hour ago w power shell sprobuj jako admin: Start-Service SecurityHealthService potem Get-Service SecurityHealthService jesli pokaze Running to spróbuj odrazu otworzyc Zabezpieczenia Windows. Jezeli Start-Service wywali bład to podslij dokladny komunikat. - to wazne Druga rzecz: w powershell ajko admin Get-ItemProperty "HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows Security Health\Platform" | Format-List * i Get-ChildItem "C:\Windows\System32\SecurityHealth" -Directory | Select Name i Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29628.1000-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate i dla starej Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29554.1001-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate jezeli np 29554 pokaze Valid a 29628 HashMismatch Notsigned Unknowerror albo podobnystatus to bedzie chociaz pewnosc ze podczas aktualizacji windows dostal wadliwa biblioteke. Interesuje mnie glwnie wynik Start-Service SecurityHealthService oraz podpis obu dll - po tym bedziemy wiedzieli czy problemem jest usluga, sama dll czy niespójność 29554vs 29628 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambinopierdzino Posted 17 minutes ago Report post Posted 17 minutes ago W dniu 13.08.2026 o 11:29, stempel91 napisał(a): uruchom powershell jako admin i wpisz: Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage po tym uruchom ponownie kompa i jesli nie pomoze to wpisz w powershell Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Select Name, Version, InstallLocation potem Get-Service SecurityHealthService i sc.exe qc SecurityHealthService podeslij wynik tych trzech komend. Chce wiedziec czy SecurityHealthSevice istnieje i czy ma ok sciezek. Nie usuwaj jeszcze zadnych folderow recznie. Godzinę temu, stempel91 napisał(a): w power shell sprobuj jako admin: Start-Service SecurityHealthService potem Get-Service SecurityHealthService jesli pokaze Running to spróbuj odrazu otworzyc Zabezpieczenia Windows. Jezeli Start-Service wywali bład to podslij dokladny komunikat. - to wazne Druga rzecz: w powershell ajko admin Get-ItemProperty "HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows Security Health\Platform" | Format-List * i Get-ChildItem "C:\Windows\System32\SecurityHealth" -Directory | Select Name i Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29628.1000-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate i dla starej Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29554.1001-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate jezeli np 29554 pokaze Valid a 29628 HashMismatch Notsigned Unknowerror albo podobnystatus to bedzie chociaz pewnosc ze podczas aktualizacji windows dostal wadliwa biblioteke. Interesuje mnie glwnie wynik Start-Service SecurityHealthService oraz podpis obu dll - po tym bedziemy wiedzieli czy problemem jest usluga, sama dll czy niespójność 29554vs 29628 Wpisałem wszystkie komendy, a po pierwszej wyszedł błąd na czerwono Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...