Jump to content
Bambinopierdzino

Windows 11 komunikat po włączeniu pc

Recommended Posts

Witam , mam problem od 2 dni po aktualizacji Windows  ( taka nie typowa bo włączyłem PC i nagle się świeci : aktualizacje w drodze , chwile pokręciło i tyle a nie ma tego zapisanego w historii aktualizacji tylko coś windows security platform ) błąd który się wyświetla to : securityhealthsystray - zły obraz 

securityhealthSSO.dll 

error status 0xc000012f 

I nie mogę wejść w windows defender po prostu się pojawia okno i jest czarne 

wszystko na PC działa nie ma problemów oprócz tego błędu który pojawia się tylko po włączeniu PC daje ok i nie ma tego więcej ale denerwuje to i nie mam antywirusa Windowsa przez to 

uruchom terminal i wpisz: Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage

daj znac czy pomoglo. Jesli nie da to nic to uruchom wiersz polecen jako admin i wykonaj: DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth

poczekaj do 100%i pozniej sfc/scannow 

i restartuj kompa 
Daj znac czy pomoglo 

• Like 1

Po wpisaniu zrestartowałem kompa pisało też aktualizacje są w drodze ale niestety nic to nie dało. A IMG_1934.thumb.jpeg.d91de172225398518676af53a5f5f35a.jpegto zdjęcia co pisało po wpisaniu komend 

dodam że jak wchodzę w zabezpieczenia windows to już się świeci ta tarcza niebieska w oknie ale nic dalej się nie pokazuje tylko to cały czas 

i w historii aktualizacji  (aktualizacje definicji) sa updaty z datami od 10.07. I tak codzienna po koleji  do dzisiaj o nazwie aktualizacja analizy zabezpieczeń dla Microsoft defender antivirus - KB2267602 (wersja 1.455.220.0) - bieżący kanał ( ogólna dostępność ) 

Robiłem też aktualizacje Windows na nowo i to nie pomogło 

Edited by Bambinopierdzino

DISM nie wystartowal bo komende pisales bez wymaganych spacji miedzy parametrami 

nie
DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth

tylko 

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

spacja po DISM, po Online i po Cleanup-Image

SFC nie znalazl uszkodzonych chronionych plikow systmeu ale to nie wykucza problemu z WSP bo security....dll moze pchodzic z osobno aktualizowanego koponentu Windows Security. Najpierw uruchom CMD jako admin i wpisz poprawnie te komende. poczekaj do 100%. Jeżeli po restarcie bedzie SecurityHealthSystray.exe - Bad Image
SecurityHealthSSO.dll
0xc000012f oraz niebieska tarcza i puste czarne zabezpieczenia windows to wtedy nie iedz w samo sfc bo prawdopodobne bedzie ze zrypala sie aktualizacja samej WSP a nie caly system. Microsoft dystrybuuje to niezaleznie i taki blad moze wystąpic mimo dobrego wyniku SF. Podeslij mi screen zawartosci tego folderu C:WindowsSystem32\securityhealth 

CHodzi o foldery z nazwami 10.0.xxxxx.xxxx-0. 

System ma tez taka opcje ponownej instalacji aktualnej wersji windows przez windows Update z zachowaniem aplikacji plikow i ustawien. Wiec format mozna zostawic na koniec. 

Najpierw prawidlowy DISM i podeslij tu wynik

1 godzinę temu, stempel91 napisał(a):

DISM nie wystartowal bo komende pisales bez wymaganych spacji miedzy parametrami 

nie
DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth

tylko 

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

spacja po DISM, po Online i po Cleanup-Image

SFC nie znalazl uszkodzonych chronionych plikow systmeu ale to nie wykucza problemu z WSP bo security....dll moze pchodzic z osobno aktualizowanego koponentu Windows Security. Najpierw uruchom CMD jako admin i wpisz poprawnie te komende. poczekaj do 100%. Jeżeli po restarcie bedzie SecurityHealthSystray.exe - Bad Image
SecurityHealthSSO.dll
0xc000012f oraz niebieska tarcza i puste czarne zabezpieczenia windows to wtedy nie iedz w samo sfc bo prawdopodobne bedzie ze zrypala sie aktualizacja samej WSP a nie caly system. Microsoft dystrybuuje to niezaleznie i taki blad moze wystąpic mimo dobrego wyniku SF. Podeslij mi screen zawartosci tego folderu C:WindowsSystem32\securityhealth 

CHodzi o foldery z nazwami 10.0.xxxxx.xxxx-0. 

System ma tez taka opcje ponownej instalacji aktualnej wersji windows przez windows Update z zachowaniem aplikacji plikow i ustawien. Wiec format mozna zostawic na koniec. 

Najpierw prawidlowy DISM i podeslij tu wynik

Wpisałem poprawnie komende i doszło do 100% i zrobiłem restart, pisało aktualizacje w drodze ale błąd pojawił sie ten sam.

Robiłem pare dni temu aktualizacje naprawczą windows ale nic to nie dało.

(Nie wiem czy to cos pomoże) Wszedłem w tych plikach w securityhealthhost to z jednego folderu nie włącza się a z drugiego pisze plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny

Wysyłam te pliki

Zrzut ekranu (1).png

Zrzut ekranu (2).png

Zrzut ekranu (3).png

Edited by Bambinopierdzino

masz w system 32\securityhealth dwie wersje platformy 

10.0.29554.1001-0

10.0.29628.1000-0

ta druga jest najnowsza wersją aktualizacji z 30 lipca z tego co widze 

sprawdz system plikow dysku 

CMD jako admin i chkdsk C:/scan  (przed /scan daj spacje - tutaj wbija mi emotke)

podeslij wynik 

51 minut temu, stempel91 napisał(a):

masz w system 32\securityhealth dwie wersje platformy 

10.0.29554.1001-0

10.0.29628.1000-0

ta druga jest najnowsza wersją aktualizacji z 30 lipca z tego co widze 

sprawdz system plikow dysku 

CMD jako admin i chkdsk C:/scan  (przed /scan daj spacje - tutaj wbija mi emotke)

podeslij wynik 

WynikZrzutekranu(4).thumb.png.55f3354f5a1200e7e7df4996ef2526fb.png

uruchom powershell jako admin i wpisz:

Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage

po tym uruchom ponownie kompa  i jesli nie pomoze to wpisz w powershell

Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Select Name, Version, InstallLocation

potem 

Get-Service SecurityHealthService

sc.exe qc SecurityHealthService

podeslij wynik tych trzech komend. Chce wiedziec czy SecurityHealthSevice istnieje i czy ma ok sciezek. Nie usuwaj jeszcze zadnych folderow recznie. 

w power shell sprobuj jako admin:

Start-Service SecurityHealthService

potem

jesli pokaze Running to spróbuj odrazu otworzyc Zabezpieczenia Windows.

Jezeli Start-Service wywali bład to podslij dokladny komunikat. - to wazne

Druga rzecz:

w powershell ajko admin 

Get-ItemProperty "HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows Security Health\Platform" | Format-List *

Get-ChildItem "C:\Windows\System32\SecurityHealth" -Directory | Select Name

Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29628.1000-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate

i dla starej

Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29554.1001-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate

jezeli np 29554 pokaze Valid a 29628 HashMismatch Notsigned Unknowerror albo podobnystatus to bedzie chociaz pewnosc ze podczas aktualizacji windows dostal wadliwa biblioteke. 

Interesuje mnie glwnie wynik Start-Service SecurityHealthService oraz podpis obu dll - po tym bedziemy wiedzieli czy problemem jest usluga, sama dll czy niespójność 29554vs 29628

W dniu 13.08.2026 o 11:29, stempel91 napisał(a):

uruchom powershell jako admin i wpisz:

Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage

po tym uruchom ponownie kompa  i jesli nie pomoze to wpisz w powershell

Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Select Name, Version, InstallLocation

potem 

sc.exe qc SecurityHealthService

podeslij wynik tych trzech komend. Chce wiedziec czy SecurityHealthSevice istnieje i czy ma ok sciezek. Nie usuwaj jeszcze zadnych folderow recznie. 

Godzinę temu, stempel91 napisał(a):

w power shell sprobuj jako admin:

Start-Service SecurityHealthService

potem

jesli pokaze Running to spróbuj odrazu otworzyc Zabezpieczenia Windows.

Jezeli Start-Service wywali bład to podslij dokladny komunikat. - to wazne

Druga rzecz:

w powershell ajko admin 

Get-ItemProperty "HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows Security Health\Platform" | Format-List *

Get-ChildItem "C:\Windows\System32\SecurityHealth" -Directory | Select Name

Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29628.1000-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate

i dla starej

Get-AuthenticodeSignature "C:\Windows\System32\SecurityHealth\10.0.29554.1001-0\SecurityHealthSSO.dll" | Format-List Status,StatusMessage,SignerCertificate

jezeli np 29554 pokaze Valid a 29628 HashMismatch Notsigned Unknowerror albo podobnystatus to bedzie chociaz pewnosc ze podczas aktualizacji windows dostal wadliwa biblioteke. 

Interesuje mnie glwnie wynik Start-Service SecurityHealthService oraz podpis obu dll - po tym bedziemy wiedzieli czy problemem jest usluga, sama dll czy niespójność 29554vs 29628

Wpisałem wszystkie komendy, a po pierwszej wyszedł błąd na czerwonoZrzutekranu(4).thumb.png.b176f43f72d39185ada0da37aef72f06.png