Jump to content
patryk1223

MOZA Racing R3 RS074 czy Logitech G29 co kupić ?

Recommended Posts

Dzień dobry mam zamiar zakupić nową kierownicę do pc ale nie wiem za bardzo co kupić, zastanawiałem się nad dwoma kierownicami Logitech g29 i Moza racing R3 ale nie wiem którą kupić są praktycznie w tej samej cenie Logitech ma skrzynię biegów a R3 nie ma trzeba dokupić osobno ale znowu ma feedback jest bardziej realistyczna podczas jazdy, mam zamiar grać w ETS 2 i Forza horizon i pewnie jakieś inne gry wyścigowe też będę grał, czy możecie mi pomóc w zakupie nowej kierownicy

Edited by patryk1223

Sprzęgło dedykowane do pedałów z zestawu, natomiast shifter może być dowolny. Shifterek od logitecha jest bardzo przyjemny, ma fajny dźwięk klikania i ładnie wygląda, natomiast potrafi się po jakimś czasie zużyć przez co mogą nie wskakiwać biegi oraz ma wkurzającą, wciskaną w szóstkę pozycję wstecznego (mimo fizycznie poprawnego włożenia biegu R, w grze potrafił wejść szósty bieg). Do tego potrzebujesz przejściówki na USB, no chyba że masz kierownicę Logitech. Miałem też Thrustmaster TH8S, fizycznie bardzo wytrzymały oraz posiadający siedem biegów + ósmy wsteczny na osobnym przełożeniu jak powinno być, ale jest głośny i nie klika tak fajnie jak logitech. Są też te nowe drukowane w 3D przekładnie na Allegro, poczytaj sobie o nich, bo słyszałem, że są fajne. 

Edited by Pzgr. 39

3 minuty temu, patryk1223 napisał(a):

Będę kupował jednak Moze R3 rs074 wersje tylko pod pc i sprzęgło MOZA Racing SR-P Lite RS19 będzie pasowało tak ?

No tak, to jest sprzęgło do tego modelu.

6 minut temu, patryk1223 napisał(a):

jeszcze nie wiem jaki kupić shifter Shifter H/Seq PC USB NSIM za 229 zł no i jest droższa wersja za 269 zł z czujnikiem halla który wybrać ?

Czujniki halla się nie zużywają, natomiast potencjometry mogą po jakimś czasie. Jak sprzęt będzie dużo używany, to warto wziąć lepszą wersję.

Tylko direct drive. Jeśli będziesz jeździł f1 czy gt3 i podobne, shiftery - łopatki przy kierownicy ci absolutnie wystarczą, nie potrzebujesz ani sprzęgła ani osobnego "zmieniacza". Zamiast tego koniecznie hamulec z loadcelem, a może jak starczy hajsu moza 5? Shifter logitech, moza, thrustmaster czy każdy inny możesz dołożyć później niezależnie od posiadanej bazy, wszystkie są podłączone przez usb. Polecam taką ścieżkę, bo sam to przechodziłem, lepiej trochę więcej zainwestować na początku w "must have" i później ewentualnie dokupić to, co w twojej ocenie, po nabraniu doświadczenia jest jeszcze potrzebne

Edited by sosske
Doprecyzowanie

Ano, mieć load cell na hamulcu to dobra rzecz. Niektórzy nawet twierdzą, że dobre pedały są ważniejsze od kierownicy, acz ja osobiście uważam je za równie ważne. Pozwalają uzyskać większą stabilność podczas jazdy, lepiej kontrolować samochód. Jeśli się dużo jeździ to warto mieć.

Edited by Pzgr. 39