patryk1223 Posted Tuesday at 09:34 AM Report post Posted Tuesday at 09:34 AM (edited) Dzień dobry mam zamiar zakupić nową kierownicę do pc ale nie wiem za bardzo co kupić, zastanawiałem się nad dwoma kierownicami Logitech g29 i Moza racing R3 ale nie wiem którą kupić są praktycznie w tej samej cenie Logitech ma skrzynię biegów a R3 nie ma trzeba dokupić osobno ale znowu ma feedback jest bardziej realistyczna podczas jazdy, mam zamiar grać w ETS 2 i Forza horizon i pewnie jakieś inne gry wyścigowe też będę grał, czy możecie mi pomóc w zakupie nowej kierownicy Edited Tuesday at 10:20 AM by patryk1223 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gerg7 Posted Tuesday at 10:37 AM Report post Posted Tuesday at 10:37 AM (edited) Miałem G29 -też ma feedback i ją polecam, w ETS2 fajnie jeździ się ze skrzynią biegów. Edited Tuesday at 10:39 AM by Gerg7 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Pzgr. 39 Posted Thursday at 06:18 PM Report post Posted Thursday at 06:18 PM Jak zamierzasz się ścigać to bierz Mozę, Logitech G29 to przereklamowana i przestarzała technicznie kierownica z głośną plastikową przekładnią. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
patryk1223 Posted Friday at 02:15 PM Report post Posted Friday at 02:15 PM Czy możecie mi powiedzieć jakie muszę dokupić sprzęgło do tej kierownicy i jeszcze jaki dokupić shifter. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Pzgr. 39 Posted Friday at 06:46 PM Report post Posted Friday at 06:46 PM (edited) Sprzęgło dedykowane do pedałów z zestawu, natomiast shifter może być dowolny. Shifterek od logitecha jest bardzo przyjemny, ma fajny dźwięk klikania i ładnie wygląda, natomiast potrafi się po jakimś czasie zużyć przez co mogą nie wskakiwać biegi oraz ma wkurzającą, wciskaną w szóstkę pozycję wstecznego (mimo fizycznie poprawnego włożenia biegu R, w grze potrafił wejść szósty bieg). Do tego potrzebujesz przejściówki na USB, no chyba że masz kierownicę Logitech. Miałem też Thrustmaster TH8S, fizycznie bardzo wytrzymały oraz posiadający siedem biegów + ósmy wsteczny na osobnym przełożeniu jak powinno być, ale jest głośny i nie klika tak fajnie jak logitech. Są też te nowe drukowane w 3D przekładnie na Allegro, poczytaj sobie o nich, bo słyszałem, że są fajne. Edited Friday at 07:03 PM by Pzgr. 39 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
patryk1223 Posted Saturday at 07:33 PM Report post Posted Saturday at 07:33 PM Będę kupował jednak Moze R3 rs074 wersje tylko pod pc i sprzęgło MOZA Racing SR-P Lite RS19 będzie pasowało tak ? jeszcze nie wiem jaki kupić shifter Shifter H/Seq PC USB NSIM za 229 zł no i jest droższa wersja za 269 zł z czujnikiem halla który wybrać ? Może ktoś pomóc. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Pzgr. 39 Posted Saturday at 07:43 PM Report post Posted Saturday at 07:43 PM 3 minuty temu, patryk1223 napisał(a): Będę kupował jednak Moze R3 rs074 wersje tylko pod pc i sprzęgło MOZA Racing SR-P Lite RS19 będzie pasowało tak ? No tak, to jest sprzęgło do tego modelu. 6 minut temu, patryk1223 napisał(a): jeszcze nie wiem jaki kupić shifter Shifter H/Seq PC USB NSIM za 229 zł no i jest droższa wersja za 269 zł z czujnikiem halla który wybrać ? Czujniki halla się nie zużywają, natomiast potencjometry mogą po jakimś czasie. Jak sprzęt będzie dużo używany, to warto wziąć lepszą wersję. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
sosske Posted 7 hours ago Report post Posted 7 hours ago (edited) Tylko direct drive. Jeśli będziesz jeździł f1 czy gt3 i podobne, shiftery - łopatki przy kierownicy ci absolutnie wystarczą, nie potrzebujesz ani sprzęgła ani osobnego "zmieniacza". Zamiast tego koniecznie hamulec z loadcelem, a może jak starczy hajsu moza 5? Shifter logitech, moza, thrustmaster czy każdy inny możesz dołożyć później niezależnie od posiadanej bazy, wszystkie są podłączone przez usb. Polecam taką ścieżkę, bo sam to przechodziłem, lepiej trochę więcej zainwestować na początku w "must have" i później ewentualnie dokupić to, co w twojej ocenie, po nabraniu doświadczenia jest jeszcze potrzebne Edited 7 hours ago by sosske Doprecyzowanie Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Pzgr. 39 Posted 7 hours ago Report post Posted 7 hours ago (edited) Ano, mieć load cell na hamulcu to dobra rzecz. Niektórzy nawet twierdzą, że dobre pedały są ważniejsze od kierownicy, acz ja osobiście uważam je za równie ważne. Pozwalają uzyskać większą stabilność podczas jazdy, lepiej kontrolować samochód. Jeśli się dużo jeździ to warto mieć. Edited 7 hours ago by Pzgr. 39 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...