xalen~ Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia Siemano ! Poszukuję kogoś, kto miał/ ma/ zamierza posiadać - monitor OLED (najlepiej 32"), 240 hz, 4k. I teraz pytanie - jakie są Wasze odczucia z owego monitora ? Szukam czwartego monitora do gier immersyjnych - planuję zmieścić go po środku, po bokach dwa monitory 1080p/2k ustawione pionowo (24" ustawione wertykalnie prawie idealnie zgrają się wymiarami z typowymi konstrukcjami 32" horyzontalnie ustawionymi) i taki mini ekran do wyświetlania danych z WireView 2 pro itp pod spodem. Jeśli macie WOLEDa, niezależnie od generacji - poproszę o Wasze opinie. Dodatkowo wzmiankę czy zakup był celowy bo oświetlenie w pokoju/ biurze ciut większe, czy przypadkowy w ogóle nie związany z kontrolą światła w pomieszczeniu. Pytanie dla mnie istotne bo czaję się od czasu zapowiedzi na PG32UCWM i właśnie zaczyna się robić dostępny - po przeszukaniu www swoje wiem, ale wiedzy nigdy za wiele. Z góry dziękuję ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) Ja jestem zadowolony z matrycy WOLED w ASUS PG32UCDP. Problemu z czcionkami przy 3840x2160 na tych 31,5" nie ma (piksel tak mały, że niedoskonałości praktycznie nie widać), dobra łagodnie matowa powierzchnia, nie robiąca negatywnego efektu skrzącego śniegu. Także do samej matrycy zastrzeżeń nie mam. ps. zmierzona równomierność jasności mojego egzemplarza, przy pomiarze 9x5 punktów mieści się poniżej jakoś 10%, co jest ponad 2x lepszym wynikiem, od typowego LCD. Temp. barwowa na powierzchni też bez większych odchyłek (jest nawet lepiej niż na typowym LCD). Edytowane 11 Sierpnia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xalen~ Opublikowano Środa o 11:29 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:29 A jak kwestia tego “grey banding” ? Monitor planuję używać głównie do gier RPG i tam zazwyczaj dużo szarzyzny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 20:30 Zgłoś Opublikowano Środa o 20:30 (edytowane) 9 godzin temu, xalen~ napisał(a): A jak kwestia tego “grey banding” ? Monitor planuję używać głównie do gier RPG i tam zazwyczaj dużo szarzyzny. Na szarościach widać pewne ... nierównomierności. Jakby trochę czegoś, co przypomina dithering. No nie jest to tak czysto i gładko jak na ambitnym IPS którego miałem (LG 32UD99 - sprzętowo kalibrowalny, LUT prawdopodobnie 14bit ... i to 3D rzekomo). Ciekawe jak jest na tych graficznych OLED (ASUS PRO ART), albo jak będzie na tym nadchodzącym OLED od EIZO z serii CG (który notabene pewnie będzie kosztował 30 KPLN) Edytowane Środa o 20:30 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...