Skocz do zawartości
Ghazi

Czy walnięty zasilacz może być przyczyną spalenia HDD?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Na starym kompie mam jakiś lipny zasilacz, chyba nawet nie Codegen, ale dotychczas działał bezproblemowo. Kiedy w tym kompie padł mi dysk dostałem z serwisu inny, ale używany. Po włożeniu wtyczki do kontaku poczułem lekki smród. To był ten dysk. Po podłączeniu tego HDD do kompa z podpisu, PC nawet nie pokazuje POST'u. Dostałem nowiutki dysk w zamian za ten spalony. Na kompie z podpisu działa dobrze, ale mam lekkiego pietra czy podłączać pod ten stary zasilacz. Możliwe że przez niego spalił się tameten hdd? Dodam, ze komp bez dysku uruchamia sie poprawnie, podpięty CD-rom działa.

Z góry thx za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie. Na starym kompie mam jakiś lipny zasilacz, chyba nawet nie Codegen, ale dotychczas działał bezproblemowo. Kiedy w tym kompie padł mi dysk dostałem z serwisu inny, ale używany. Po włożeniu wtyczki do kontaku poczułem lekki smród. To był ten dysk. Po podłączeniu tego HDD do kompa z podpisu, PC nawet nie pokazuje POST'u. Dostałem nowiutki dysk w zamian za ten spalony. Na kompie z podpisu działa dobrze, ale mam lekkiego pietra czy podłączać pod ten stary zasilacz. Możliwe że przez niego spalił się tameten hdd? Dodam, ze komp bez dysku uruchamia sie poprawnie, podpięty CD-rom działa.

Z góry thx za porady

Mozliwe ze to przez zasilacz spalil sie ten dysk ... jak zamiast +12 jest +13 i wiecej to sie tak moze dziac :) sprawdz napiecia na molexie jakims miernikiem ... jak beda w porzadku to podlacz a jak nie to reklamuj zasilacz :) (co nie ma sensu lepiej wykrecic wentylator i <span style="color:red;">[ciach!]</span>c :D) i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cos lepszego ... np fortrona z allegro :) ~250W stoja po 35 - 50 zl na allegro

POzdrO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że jeżeli zasilacz byłby winowajcą, to raczej poleciało by więcej sprzętu a nie tylko HDD, właściwie to wszystie podpięte do niego elementy oprócz kart rozszerzeń no i może FDD. A gdy pada jeden element i zasilacz to właśnie ten element może być sprawcą uszkodzenia zasilacza (taka własna teoria).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...