Skocz do zawartości
Psychuszkin

Wymiana wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Kilka lat temu składałem sobie komputer, wszystko działa w porządku, jednak przez cały ten czas problemem był hałas jaki wydają z siebie wentylatory. Gdy tylko odpalę coś bardziej wymagającego to od razu robi się tak głośno, że ciężko skupić się na czymkolwiek innym.
Do tej pory jakoś to wytrzymałem, ale w końcu się przemogłem i chciałbym je wymienić na coś lepszego. Stąd moje pytanie o jakieś rekomendacje dobrych wentylatorów, na które mógłbym się wymienić.

Mój aktualny sprzęt:
1. Chłodzenie ENDORFY Navis F240 2x120mm
2. Płyta główna Socket AM4 Gigabyte B550 AORUS ELITE V2
3. Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8GB GDDR6X
4. Procesor AMD Ryzen 7 5800X
5. Zasilacz ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold
6. Pamięć RAM DDR4 Patriot 32GB (2x16GB) 3600MHz CL 18 Viper Steel
7. Dysk SSD Lexar 1TB M.2 PCle Gen4 NVMe NM800 Pro

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłeś wszystko oprócz najważniejszego 🙂 Jaką masz obudowę? 

5800X to dosyć gorący procesor, a Ty masz bardzo podstawowe chlodzenie aio, które zwyczajnie nie wyrabia, proc łapie wysoka temperature w efekcie czego wentylatory szaleją, bo tak są ustawione. 

Pobierz bezpłatne narzędzie Fan Control i dostosuj sobie obroty wentylatorów pod siebie, żeby było ciszej, albo rozważ wymianę chłodzenia na lepsze. 

Edytowane przez tomikitwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa to ENDORFY Regnum 400 Air
Korzystałem już z takich narzędzi, jednak jeśli obniżę obroty to właśnie niestety bardzo rośnie temperatura. Chcę wymienić chłodzenie na coś lepszego, jednak nie orientuję się zbytnio w temacie i szukam jakichś rekomendacji, co mógłbym kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa popularna, ale kłopotliwa, bo nie pozwala na zamontowanie na górze aio 360. Można założyć 280, ale w przypadku tego wymiaru najczęściej występują problemy z kolizją chłodzenia z radiatorem płyty lub modułem ram zwłaszcza w przypadku arctic, który ma grubą chłodnicę. Nie polecę Ci żadnego aio 280, bo tak jak wspomniałem, mogą wystąpić kolizje podzespołów w obudowie. Proponuję iść w dobre chłodzenie powietrzne, które będzie wydajniejsze od Twojego małego aio i na pewno cichsze. Na Amazon jest obecnie promocja na TR Peerless Assassin 140 SE, jest za 126 zł https://amzn.eu/d/03yagep9

Próbowałeś robić undervolting przez curve optimizer? Można to zrobić w bios lub w Windows przez Ryzen Master. 

Edytowane przez tomikitwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, Psychuszkin napisał(a):

Cześć. Kilka lat temu składałem sobie komputer, wszystko działa w porządku, jednak przez cały ten czas problemem był hałas jaki wydają z siebie wentylatory. Gdy tylko odpalę coś bardziej wymagającego to od razu robi się tak głośno, że ciężko skupić się na czymkolwiek innym.
Do tej pory jakoś to wytrzymałem, ale w końcu się przemogłem i chciałbym je wymienić na coś lepszego. Stąd moje pytanie o jakieś rekomendacje dobrych wentylatorów, na które mógłbym się wymienić.

Mój aktualny sprzęt:
1. Chłodzenie ENDORFY Navis F240 2x120mm
4. Procesor AMD Ryzen 7 5800X

Czemu sądzisz, że wentylatory są problemem (no i które wentylatory? te na chłodnicy? ... a może inne?)? Wszak Ryzen 7 5800X nie jest potworem energetycznym, wydzielającym kilkaset Wat energii cieplnej, jak jakiś i9 14900KS na profilu Extreme (PL1=PL2=320W). Poza tym cichszy wentylator nie będzie wiele cichszy przy tych samych gabarytach i przepływie (nie mylić z RPM).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.08.2026 o 09:56, tomikitwo napisał(a):

Obudowa popularna, ale kłopotliwa, bo nie pozwala na zamontowanie na górze aio 360. Można założyć 280, ale w przypadku tego wymiaru najczęściej występują problemy z kolizją chłodzenia z radiatorem płyty lub modułem ram zwłaszcza w przypadku arctic, który ma grubą chłodnicę. Nie polecę Ci żadnego aio 280, bo tak jak wspomniałem, mogą wystąpić kolizje podzespołów w obudowie. Proponuję iść w dobre chłodzenie powietrzne, które będzie wydajniejsze od Twojego małego aio i na pewno cichsze. Na Amazon jest obecnie promocja na TR Peerless Assassin 140 SE, jest za 126 zł https://amzn.eu/d/03yagep9

Próbowałeś robić undervolting przez curve optimizer? Można to zrobić w bios lub w Windows przez Ryzen Master. 

Tak, robiłem to wszystko - ogólnie największym problemem jest hałas niż chłodzenie.

Jeśli są takie problemy z obudową, to może powinienem zastanowić się nad zmianą również i jej... W takim przypadku to jaką polecacie sprawdzić, aby móc zamontować aio 360? Oraz jakie modele samego chłodzenia?

W dniu 11.08.2026 o 11:17, Kyle napisał(a):

Czemu sądzisz, że wentylatory są problemem (no i które wentylatory? te na chłodnicy? ... a może inne?)? Wszak Ryzen 7 5800X nie jest potworem energetycznym, wydzielającym kilkaset Wat energii cieplnej, jak jakiś i9 14900KS na profilu Extreme (PL1=PL2=320W). Poza tym cichszy wentylator nie będzie wiele cichszy przy tych samych gabarytach i przepływie (nie mylić z RPM).

To na pewno te wentylatory, ponieważ jak podczas pracy ręcznie zatrzymam wiatraczki to hałas znika. Największym problemem właśnie jest dźwięk - podczas pracy tych wentylatorów bardzo słychać jak pracują i bardzo to rozprasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi