Skocz do zawartości
GregM00

Nagrzewanie się RAM od GPU i niestabilność

Rekomendowane odpowiedzi

Może wiercę dziurę w całym 😃ale ... ostatnio miałem jakiś crash w grze z przejściem na zupełną zwiechę Windows. CPU i GPU raczej odpada, pozostaje RAM. RAM przechodzi spoko TM5 1usmus v3, tylko że w temperaturach pokojowych. Zacząłem zapuszczać TM5 łącznie z odpalaniem FurMark, tak, żeby GPU nagrzewało powietrze wewnątrz budy. Błąd pojawia się w TM5 po około 10 minutach. Sprawdzałem różne limity fps i tak, jest to skorelowane z temperaturą GPU (nie mam RAM z odczytem temperatury). Zastanawiam się na ile to jest realny problem (bo to jednak TM5 + systetyk FurMark, to chyba realnie nie występuje za często?) i jak sobie z tym radzicie? Większy strumień powietrza w obudowie? Mam AiO na CPU, co pewnie nie pomaga. Jest sens w ładowanie się w jakieś wentylatory dla RAM, bo to pewnie będzie hałas?
Acha, podnoszenie tRFC do jakichś absurdalnych wartości (700) wydłuża okres do błędu do jakichś 20 minut. Pamięci Hynix CJR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i z tego powodu jestem zdania, że jak się ładujesz w AiO dla CPU, to jest to bez sensu w PC gracza, jeżeli równolegle GPU też nie jest AiO (chodzi o wyrzucanie ciepła na zewnątrz - największa grzała czyli GPU dba o to, byś miał w obudowie gorąco, a AiO jest świetnym rozwiązaniem do wyrzucania ciepła od razu na zewnątrz).

Co do Twojego problemu - wyłącz OC RAM (wyłącz XMP/EXPO) i pewnie będzie dobrze.

7 godzin temu, jamboo napisał(a):

Większy strumień powietrza w obudowie? Jest sens w ładowanie się w jakieś wentylatory dla RAM, bo to pewnie będzie hałas?

Większy strumień w obudowie i wentylatory na RAM, też jakieś rozwiązanie, jak masz gotowanie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Kyle napisał(a):

... i z tego powodu jestem zdania, że jak się ładujesz w AiO dla CPU, to jest to bez sensu w PC gracza, jeżeli równolegle GPU też nie jest AiO (chodzi o wyrzucanie ciepła na zewnątrz - największa grzała czyli GPU dba o to, byś miał w obudowie gorąco

Tak, i to jest moim zdaniem sensowny wniosek. Chyba że wariant z AiO dla RAMów? 🫡

Co do wentylatorów na RAM, z tego co widziałem, to są chyba rozmiarowo 5-6cm, to będzie robić hałas. A u mnie to priorytet, żeby było cicho. Coś pasywnego byłoby lepsze.  
Tak, mogę zrobić większy przewiew i na razie tak zrobiłem, podniosłem obroty wentylatorów obudowy względem GPU HotSpot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi