GregM00 Opublikowano 10 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia Może wiercę dziurę w całym 😃ale ... ostatnio miałem jakiś crash w grze z przejściem na zupełną zwiechę Windows. CPU i GPU raczej odpada, pozostaje RAM. RAM przechodzi spoko TM5 1usmus v3, tylko że w temperaturach pokojowych. Zacząłem zapuszczać TM5 łącznie z odpalaniem FurMark, tak, żeby GPU nagrzewało powietrze wewnątrz budy. Błąd pojawia się w TM5 po około 10 minutach. Sprawdzałem różne limity fps i tak, jest to skorelowane z temperaturą GPU (nie mam RAM z odczytem temperatury). Zastanawiam się na ile to jest realny problem (bo to jednak TM5 + systetyk FurMark, to chyba realnie nie występuje za często?) i jak sobie z tym radzicie? Większy strumień powietrza w obudowie? Mam AiO na CPU, co pewnie nie pomaga. Jest sens w ładowanie się w jakieś wentylatory dla RAM, bo to pewnie będzie hałas? Acha, podnoszenie tRFC do jakichś absurdalnych wartości (700) wydłuża okres do błędu do jakichś 20 minut. Pamięci Hynix CJR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) ... i z tego powodu jestem zdania, że jak się ładujesz w AiO dla CPU, to jest to bez sensu w PC gracza, jeżeli równolegle GPU też nie jest AiO (chodzi o wyrzucanie ciepła na zewnątrz - największa grzała czyli GPU dba o to, byś miał w obudowie gorąco, a AiO jest świetnym rozwiązaniem do wyrzucania ciepła od razu na zewnątrz). Co do Twojego problemu - wyłącz OC RAM (wyłącz XMP/EXPO) i pewnie będzie dobrze. 7 godzin temu, jamboo napisał(a): Większy strumień powietrza w obudowie? Jest sens w ładowanie się w jakieś wentylatory dla RAM, bo to pewnie będzie hałas? Większy strumień w obudowie i wentylatory na RAM, też jakieś rozwiązanie, jak masz gotowanie. Edytowane 10 Sierpnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregM00 Opublikowano 10 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 4 minuty temu, Kyle napisał(a): ... i z tego powodu jestem zdania, że jak się ładujesz w AiO dla CPU, to jest to bez sensu w PC gracza, jeżeli równolegle GPU też nie jest AiO (chodzi o wyrzucanie ciepła na zewnątrz - największa grzała czyli GPU dba o to, byś miał w obudowie gorąco Tak, i to jest moim zdaniem sensowny wniosek. Chyba że wariant z AiO dla RAMów? 🫡 Co do wentylatorów na RAM, z tego co widziałem, to są chyba rozmiarowo 5-6cm, to będzie robić hałas. A u mnie to priorytet, żeby było cicho. Coś pasywnego byłoby lepsze. Tak, mogę zrobić większy przewiew i na razie tak zrobiłem, podniosłem obroty wentylatorów obudowy względem GPU HotSpot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia Zawsze możesz zamontować "custom" wentylator np. 120mm 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września @GregM00 A jakie masz temperatury tego RAM? Bo bez tego ciężko wróżyć. U mnie graniczną granicą błędów od temperatury jest 65 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregM00 Opublikowano 7 Września Zgłoś Opublikowano 7 Września @PiPoLiNiO Nie mam RAM z pomiarem temperatur, ale dołożyłem na froncie u góry 3ci wentylator 12cm, który chodzi stale na jakieś 1000rpm. Druga rzecz, zwiększyłem przewiew w funkcji temperatur PCH i System (ale nie wiem, gdzie MB mierzy ten "System"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TorsenQ Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września Nie wiadomo jaką masz budę , gdzie umieszczone są wentylatory, jakie chłodzenie itp. Najlepiej wrzuć zdjęcie ze środka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...