Skocz do zawartości
P3le

2 karty sieciowe na XP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z skonfigurowaniem sieci domowej ... prosze Was o pomoc moze ktos wie co trzeba zrobic ...

No to zaczynamy ... mam windowsa xp i 2 karty sieciowe ... jakies realtek i request ... i chce udostepnic neta na 2 kompa ... (neta mam z lanu ...)

Moze obrazek wyjasni troche sytujacje ...

Dołączona grafika

Wiem ze ten switch jest nie potrzebny ... ale w przyszloszci bede podlaczal 3 kompa ... wiem ze moge huba polaczyc bezposrednio ze switchem ... ale tak nie moze byc ... bo na tym kompie nr 2 beda udostpniane pliki i nikt z zewnatrz nie moze miec do nich dostepu ...

Na karte sieciowej nr 1 (tej od huba) mam ip 192.168.0.4 a na 2 mam 192.168.0.98 a w 2 kompie jest ip 192.168.0.99 grupa robocza jest wszedzie taka sama "1" ...

Problem pojawia sie gdy obie karty sieciowe sa podlaczone do sieci ... dziala wtedy tylko karta nr 1 ... do kompa nr 2 nie dochodza nawet pingi ... odziwo gdy wyciagne kabel od 1 karty sieciowej to komp nr 2 jest widoczny w otoczeniu ale pingi tez nie dochodza ...

zle skrecone kable odpadaja ... bo jak wszystko bylo na jednej karcie sieciowej (bez netu) to smigalo az milo ...

Jesli ktos wie jak zmusic XP'ka do pracy z 2 kartami sieciowymi to niech sie wypowie ... mile tez widziane info jak udostepnic neta na 2 kompie

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla kart komp1-komp2 daj ip z poza maski pierwszej sieci

np. 192.168.1.1 i .1.2

daj rozne grupy robocze

zainstaluj soft do dzielenia.

to by bylo na tyle ;]

Jak to sobie wyobrazasz? W ktorym miejscu trza ustawic 2 grupe robocza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi