Lakiusz Opublikowano Poniedziałek o 21:28 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:28 Witam, mam problem z doborem nowego procesora oraz płyty głównej i chciałbym prosić o poradę. Obecnie mój komputer wygląda następująco: Procesor: Intel Core i5-10400 Płyta główna: MSI B560M BAZOOKA RAM: 32 GB DDR4 3200 MHz Karta graficzna: RTX 3060 12 GB Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W 80 Plus Bronze Zastanawiam się nad wymianą procesora na Intel Core i5-14400 oraz płyty głównej na MSI B760 Gaming Plus WiFi DDR4. i5-14400 obsługuje DDR4-3200, a wybrana płyta również wspiera DDR4, więc mógłbym wykorzystać posiadane 32 GB RAM zamiast dodatkowo inwestować w DDR5. Cały upgrade procesor + płyta wyniósłby mnie około 1300 zł. Nie jestem jednak pewien, czy w tej cenie jest to opłacalne i czy warto jeszcze inwestować w platformę Intela 14. generacji. Na ten moment chciałbym przede wszystkim wykorzystać posiadane 32 GB DDR4 i odłożyć wymianę RAM-u na później, ponieważ DDR5 jest obecnie dość drogie. W przyszłym roku planuję natomiast wymienić RTX 3060 na mocniejszą kartę graficzną.Dlatego moje główne pytanie brzmi: czy i5-14400 + B760 Gaming Plus WiFi DDR4 za około 1300 zł ma sens jako upgrade na kilka lat, szczególnie z myślą o późniejszej wymianie GPU? Czy może lepiej zostać jeszcze przy i5-10400 i poczekać z wymianą całej platformy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Poniedziałek o 22:10 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 22:10 (edytowane) Ja bym chyba już zmienił całkiem platformę. Dobra, a powiedz, do czego używasz kompa? Bo 32 GB jest spoko, ale myślę, że gierki aż tyle RAM-u nie potrzebują. EDIT: Tak rozkminiam, co tu Ci doradzić i nie wiem, czy nie poszedłbym w AM5. Jeżeli chodzi tylko o granie to 16GB powinno dać radę: https://www.techspot.com/review/3076-how-much-ram-2026/ Z tego co liczyłem to 16GB DDR5, Ryzen 8400F i mobo B650 powinno kosztowac koło 1800zł. Edytowane Poniedziałek o 22:25 przez Szybki_27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano Poniedziałek o 22:36 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 22:36 (edytowane) Komp służy do pracy ale głównie do grania. Arma reforger, dayz gry tego pokroju Edytowane Poniedziałek o 22:41 przez Lakiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 23:47 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 23:47 (edytowane) 2 godziny temu, Szybki_27 napisał(a): Bo 32 GB jest spoko, ale myślę, że gierki aż tyle RAM-u nie potrzebują. Niektóre potrzebują - np. w The Last Of Us Part1 miałem użycie ponad 20GB RAM z tego co pamiętam. 2 godziny temu, Szybki_27 napisał(a): Jeżeli chodzi tylko o granie to 16GB powinno dać radę: https://www.techspot.com/review/3076-how-much-ram-2026/ ... nawet w tym teście widać jak "daje radę" w Mafia Old Country (spadki do kilku FPS przy RAM do 16GB). 2 godziny temu, Lakiusz napisał(a): Zastanawiam się nad wymianą procesora na Intel Core i5-14400 oraz płyty głównej na MSI B760 Gaming Plus WiFi DDR4. i5-14400 Poniżej RaptorLake (i5 14600) bym nie schodził. Najlepiej nawet i7 by była jeszcze większa różnica wzgl. starego CPU, ale wiem, że wszystko zależy od ceny (kiedy jeszcze ceny były normalne, to i7 14700 miało sens). Edytowane Wtorek o 00:21 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Wtorek o 07:42 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 07:42 (edytowane) 7 godzin temu, Kyle napisał(a): ... nawet w tym teście widać jak "daje radę" w Mafia Old Country (spadki do kilku FPS przy RAM do 16GB). Ok, z 12 tytułów tylko Mafia miała problem z RAM. Zaznaczę że, wszystkie gry chodziły na Ultra w 4K. Na ten jeszcze moment 16 GB powinno sobie poradzić. Podany był też przykład jak dana gra zachowuje się na określonych ustawieniach graficznych: Ogólnie przy normalnych cenach bym polecił 32GB, jednak na ten moment jeżeli w ogóle byłaby rozważana nowa platforma to 16GB na "Start" jest ok. Ale trzymając się wątku, to jeżeli zostajemy mocno przy DDR4 to ja bym już poszedł na całość i kupił: https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i7-11700k-vs-amd-ryzen-7-5800x-tansza-wersja-intel-core-i9-11900k-a-skoro-nie-widac-roznicy?page=0,62 Z tego co widzę obecna płyta go obsłuży. Potem tylko GPU Ci zostanie. Nie wiem czy do konca jest sens ładować się w nową płytę i procesor. Wczoraj jak liczyłem jeszcze to można coś rozważyć na AM4 + Ryzena 7 5700X, to wyszło by wtedy koło 1100zł i zachowałbyś 32GB Ram Edytowane Wtorek o 07:45 przez Szybki_27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Wtorek o 09:21 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:21 W sumie, postaram sie wieczorem sprawdzić ile RAM biorę niektóre gierki. Postaram sie wrzucić wyniki ale nie obiecuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano Wtorek o 11:39 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 11:39 (edytowane) 11 godzin temu, Kyle napisał(a): Niektóre potrzebują - np. w The Last Of Us Part1 miałem użycie ponad 20GB RAM z tego co pamiętam. ... nawet w tym teście widać jak "daje radę" w Mafia Old Country (spadki do kilku FPS przy RAM do 16GB). Poniżej RaptorLake (i5 14600) bym nie schodził. Najlepiej nawet i7 by była jeszcze większa różnica wzgl. starego CPU, ale wiem, że wszystko zależy od ceny (kiedy jeszcze ceny były normalne, to i7 14700 miało sens). a zasilacz 600w wystarczyłby na i5 14600kf i tego rtx 3060 12gb bo z tego co wiem to ten procesor straszliwie dużo prądu pobiera i czy coś warto byłoby kręcić czy stockowo będzie spoko już. Jeszcze temat płyty czy ta msi wytrzyma? Edytowane Wtorek o 11:42 przez Lakiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 12:08 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 12:08 25 minut temu, Lakiusz napisał(a): z tego co wiem to ten procesor straszliwie dużo prądu pobiera Jak ktoś nie ma włączonych limitów mocy, które są wypisane w specyfikacji (to jest po prostu niezbędny element kontrolujący parametry pracy współczesnych CPU, który to parametr wielu ludzi ma w tyłku) i leci na takim quasi OC, to nie dziwota, że mu i5 14600K pobiera "straszliwie dużo prądu". 😉 Zgodnie ze specyfikacją, ten procesor pobiera max 181W przez kilkadziesiąt sekund, a później max 125W. Ja radzę obniżyć PL2 do poziomu PL1 (125W). Przy 125W (PL1=PL2=125W) nie powinieneś mieć problemów z nadmiarem pożeranej i wyrzucanej w postaci ciepła mocy, przez procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano Wtorek o 12:26 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 12:26 16 minut temu, Kyle napisał(a): Jak ktoś nie ma włączonych limitów mocy, które są wypisane w specyfikacji (to jest po prostu niezbędny element kontrolujący parametry pracy współczesnych CPU, który to parametr wielu ludzi ma w tyłku) i leci na takim quasi OC, to nie dziwota, że mu i5 14600K pobiera "straszliwie dużo prądu". 😉 Zgodnie ze specyfikacją, ten procesor pobiera max 181W przez kilkadziesiąt sekund, a później max 125W. Ja radzę obniżyć PL2 do poziomu PL1 (125W). Przy 125W (PL1=PL2=125W) nie powinieneś mieć problemów z nadmiarem pożeranej i wyrzucanej w postaci ciepła mocy, przez procesor. a co z zasilaczem wystarczy 600w, i czy fera 5 ogarnie to? i ta płyta co sądzisz o niej będzie dobrym wyborem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 13:02 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:02 Co do zasilacza: 170W GPU + 200W CPU (181W + 10% strat na VRM) + 60W inne śmieci (SSD, RAM, komponenty płyty) = 430W, więc spokojnie zasilacz 600W wystarczy, szczególnie, że PL2 możesz ustawić na 125W (powinieneś). Natomiast czy Fera 5 wystarczy do 125W ... nie wiem. To nie jest najwydajniejsze chłodzenie. Wyjdzie w praniu. Co do płyty, to na pierwszy rzut oka wygląda OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano Wtorek o 13:15 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:15 (edytowane) 41 minut temu, Kyle napisał(a): Co do zasilacza: 170W GPU + 200W CPU (181W + 10% strat na VRM) + 60W inne śmieci (SSD, RAM, komponenty płyty) = 430W, więc spokojnie zasilacz 600W wystarczy, szczególnie, że PL2 możesz ustawić na 125W (powinieneś). Natomiast czy Fera 5 wystarczy do 125W ... nie wiem. To nie jest najwydajniejsze chłodzenie. Wyjdzie w praniu. czyli narazie SMX Hayate 280 odpuścić? bo ogólnie to bym dziś zamówił i5 i płytę dlatego pytam czy 100% git będzie i jakie chłodzenie wybrać Bo zastanawiam się nad ENDORFY Navis F280 2x140mm i SMX Hayate 280. Bałbym się zostawić fere 5 na jednym wentylatorze Edytowane Wtorek o 13:44 przez Lakiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano Wtorek o 13:58 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:58 Zamówiłem i5 14600kf, endorfy navis, obudowę mam przewiewną 3 wlotu jeden wylot plus teraz na górze będą dwa i git myślę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano Środa o 13:44 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:44 W dniu 18.08.2026 o 15:02, Kyle napisał(a): Co do zasilacza: 170W GPU + 200W CPU (181W + 10% strat na VRM) + 60W inne śmieci (SSD, RAM, komponenty płyty) = 430W, więc spokojnie zasilacz 600W wystarczy, szczególnie, że PL2 możesz ustawić na 125W (powinieneś). Natomiast czy Fera 5 wystarczy do 125W ... nie wiem. To nie jest najwydajniejsze chłodzenie. Wyjdzie w praniu. Co do płyty, to na pierwszy rzut oka wygląda OK. a wtedy będzie dobijał te turbo? jak ustawię pl2 na 125w? Nie będzie żadnej straty wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Tryb Turbo jak najbardziej będzie działał. Spadek wydajności wzgl. wyłączonych limitów (a chyba ten CPU bez limitów potrafi pociągnąć ponad 200W) w Cinebench R23 multicore oczywiście będzie. Natomiast wzgl. specyfikacji spadek będzie marginalny, bo PL2 181W jest ograniczony czasowo przez TAU=56s (a prawidłowy pełny test Cinebench R23 ma trwać minimum 10 minut). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lakiusz Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, Kyle napisał(a): Tryb Turbo jak najbardziej będzie działał. Spadek wydajności wzgl. wyłączonych limitów (a chyba ten CPU bez limitów potrafi pociągnąć ponad 200W) w Cinebench R23 multicore oczywiście będzie. Natomiast wzgl. specyfikacji spadek będzie marginalny, bo PL2 181W jest ograniczony czasowo przez TAU=56s (a prawidłowy pełny test Cinebench R23 ma trwać minimum 10 minut) To z cinebench 2024 Edytowane 10 godzin temu przez Lakiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...