Realm Opublikowano Wtorek o 13:11 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:11 (edytowane) Cześć, Przeglądam różne polecane zestawy komputerowe z różnych portali. Mam wybrane to co bym chciał natomiast generalnie nie bardzo chce iść w kierunku składania PC samemu, a dodatkowo, co tu ukrywać, raty 0% są miłym akcentem… W każdym razie: Link do kąkutera z Media Expert: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-mad-dog-endorfy500argb-wh-a04dr32-r7-7800x3d-32gb-ram-2tb-ssd-radeon-rx9070xt-wi-fi Specyfikacja to jedno, jest taka jak w większości polecanych zestawów, ale różnią się zapewne producenci poszczególnych części. Pytanie - czy w tym kompie coś zupełnie nie pasuje? Wiem, że składając pojedynczo można wyrwać z 500-1000 PLN. Ps. Jakbym zamawiał, to do sklepu aby przy okazji zweryfikować czy nic nie jest urwane itd. Obudowa: Obudowa ENDORFY Arx 500 White ARGB Płyta główna: Płyta główna GIGABYTE B850 Aorus Elite WiFi 7 Ice Procesor: Procesor AMD Ryzen 7 7800X3D Karta graficzna: Karta graficzna GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC Ice 16GB GDDR6 Pamięć RAM: Pamięć RAM ADATA XPG Lancer Blade RGB White 32GB (2x16GB) 6000MHz Dysk: Dysk ADATA Legend 860 2TB M.2 NVMe Zasilacz: Zasilacz GIGABYTE UD850GM PG5 V2 Ice 850W Chłodzenie procesora: Chłodzenie CPU XYZ Thermax 6 ARGB Biały z tego co już ustaliłem to zastrzeżenia można mieć co do zasilacza, chłodzenia i dysku, z tym że chłodzenie CPU to akurat mógłbym wymienić za jakiś czas jakby mi nie pasowało, zasilacz może też (czysto hipotetycznie w przyszłości z uwagi na względnie niskie ceny). Dysk z uwagi na ceny to może nie koniecznie. Z góry dziękuję za opinię. Edytowane Wtorek o 13:13 przez Realm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Wtorek o 15:32 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:32 Legend ,legend to było dobre jak z fabryki wyszlo.Teraz to masz z 50MB zapisu A RADEON TO JUZ NIEPOTRZEBNIE 😂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Realm Opublikowano Wtorek o 16:01 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:01 Szczerze to zupełnie nie rozumiem co napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Wtorek o 16:07 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:07 Gaming OC ma kiepskie chłodzenie i po jakimś czasie jest problem z temperaturami. Legend 860 to dysk na kościach QalC i z losowym kontrolerem więc bedzieszmial tam zapis po zapchaniu pseudo bufora SLC gorszy jak w dysku HDD. Te pamięci są niedostępne aktualnie. Gdybyś zdecydował się na samodziepne składanie można by coś tu pokombinować żeby lepiej to złożyć RRadeonytes ładnie cenowo wywaliło i taki Sapphire Pure obecnie to 3600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Realm Opublikowano Środa o 04:43 Zgłoś Opublikowano Środa o 04:43 Tutaj chciałbym nadmienić, że przecież nawet w polecanych zestawach na PurePc za ok 8-9k sam autor poleca dwa dyski do tego zestawu - Lexar NM620 albo właśnie legend 860, które nie są dyskami TLC. Zestaw ten poleca też Radeona od Gigabyte. Więc co, polecany zestaw na stronie wcale nie jest taki polecany? Hmmm… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 07:23 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:23 nie wiem co Wy macie do tego Gigabyta - uzytkowalem ta karte calkiem dlugo i nie mialem nigdy problemów ani z temperaturami ani z halasem. Oczywiscie jesli znajdzie sie taniej jakiegos hellhounda to bral bym tego drugiego. Ale jesli znajdziesz w dobrej cenie to bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano Środa o 07:27 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:27 Tutaj komputer tańszy o prawie 1000 zł niż ten z Media Expert. Dodatkowo jak w tej konfiguracji nie pasuje to można w konfiguratorze zmienić. Nie wiem tylko czy komputer musi być całkiem biały czy nie. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 09:16 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:16 no to dobra oferta ta od Krystiana. Ciezko taki komp zlozyc taniej dzisiaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Środa o 09:24 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:24 Odnośnie karty Gigabyte, to powiem tak: W kiepsko wentlowanej obudowie łapałem temperatury 71 stopni na rdzeniu, i 98 na pamieciach. Zmieniłem obudowę na NXZT H7 Flow i temperatura już spadła o 10 stopni na core i 12-15 stopni na pamieciach (zależnie od scenariusza). Po undervolt temperatury też są lepsze. Po roku użytkowania tej karty (może jakoś nie ekstremalnie dużo przez ostatnie 2-3mc) to moge powiedzieć że, temperatury mam jak na razie dobrze. Dużo się mówi o przegrzewajacy sie kartach, ale to pytanie jakie warunki ma ta karta. O Hellhound też sie mówi że, gorący, niby ASUS ok, ale zaraz będą osoby, które powiedza że, serwis Asusa to żal.pl, a AsRock ma niby nie zdjęte folie w strategicznych miejscach. Najmniej problemów to chyba ma Sapphire w tej wersji 3x8pin i jakbym miał możliwosć kupienia karty to Sapphire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Realm Opublikowano Środa o 10:20 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:20 To ja mam pytanie nieco innej natury…. ludzie narzekają , że laptopy nie są do gier, bo się gotują. To jaki jest sens kupowania PC skoro GPU też się grzeje i ma temperatury rzędu 80 stopni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano Środa o 11:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:00 44 minuty temu, Realm napisał(a): skoro GPU też się grzeje i ma temperatury rzędu 80 stopni? Pryskaj na nią wodą, schłodzisz kartę w ten sposób! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Środa o 12:39 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:39 2 godziny temu, Realm napisał(a): To ja mam pytanie nieco innej natury…. ludzie narzekają , że laptopy nie są do gier, bo się gotują. To jaki jest sens kupowania PC skoro GPU też się grzeje i ma temperatury rzędu 80 stopni? Hmm, Laptop ma inne systemy cyrkulacji powietrza, jakby nie patrzeć, układy mobilne też są trochę okrojone, bo przecież to trzeba zmieścić jakoś w obudowie. Karta jak osiaga 70-80 stopni to już dużo, ale z mojej perspektywy przynajmniej to inaczej rozprowadzane ciepło. Moim zdaniem PC jako stacjonarka jest zdecydowanie lepszym wyborem niż lapek, zgoda na lapku też pograsz, ale jakby nie patrzeć komfort grania jest większy na PC. Zbuduj też kompa za 7k i lapka za 7k, podłacz pod monitor i zagraj w 4K. Wydajność niższa będzie na lapku gamingowym za tą cene, niż na kompie za tą cene. Przykład testu RTX 5070 12GB z desktopa: https://www.purepc.pl/test-nvidia-geforce-rtx-5070-recenzja-opinia-wydajnosc-cena-premiera-blackwell?page=0,10 Min FPS: 68 Max FPS: 78 Lapek z 5070 8GB https://www.purepc.pl/test-acer-nitro-v-16-ai-geforce-rtx-5070-recenzja-opinia?page=0,13 Min FPS: 39 Max FPS: 44 Do czego tutaj zmierzam: Układom mobilnym ciężko jest dorównać desktopowym w tych samych cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano Środa o 13:07 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:07 2 godziny temu, Realm napisał(a): To ja mam pytanie nieco innej natury…. ludzie narzekają , że laptopy nie są do gier, bo się gotują. To jaki jest sens kupowania PC skoro GPU też się grzeje i ma temperatury rzędu 80 stopni? TO jest normalne, że np. procesor ma 80C z tym, że w desktopie (PC) te 80C przeklada sie na duzo wyzsze taktowanie niz w laptopie. Podobnie z karta graficzna. Gotowe zestawy najczesciej odbiegaja temperaturowo od zestawu zlożonego samemu. No ale, mozesz dosc łatwo zrobic undervolting. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasy Opublikowano Środa o 13:34 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:34 50 minut temu, Szybki_27 napisał(a): Do czego tutaj zmierzam: Układom mobilnym ciężko jest dorównać desktopowym w tych samych cenach. Trzeba zaznaczyć, że RTX 5070 Laptop to nie to samo co RTX 5070 na PC jak widać na miniaturce. RTX 5070 Laptop to... RTX 5060 Ti w PC. Tak. RTX 4090 Laptop to RTX 4080 w PC i pewnie tak samo jest z 5080 w PC to 5090 w laptopie. Na to też warto patrzeć poza taktowaniami niższymi bo to laptop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Środa o 14:23 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:23 9 godzin temu, Realm napisał(a): Lexar NM620 albo właśnie legend 860 Lexar dalej jest koszerny bo to chinczyk i mniej oszukują na jakości 😆 Adata nawet 900 jest skończona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano Środa o 14:34 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:34 57 minut temu, Kasy napisał(a): Trzeba zaznaczyć, że RTX 5070 Laptop to nie to samo co RTX 5070 na PC jak widać na miniaturce. RTX 5070 Laptop to... RTX 5060 Ti w PC. Tak. RTX 4090 Laptop to RTX 4080 w PC i pewnie tak samo jest z 5080 w PC to 5090 w laptopie. Na to też warto patrzeć poza taktowaniami niższymi bo to laptop. No nie. 5090 w laptopie jest na poziomie 4070Ti Super. Za to np 2080 w Laptopie jest blisko 2080 w PC. Ten sam chip jednie inne taktowanie rdzenia, ze wzgledu na mniejsze TDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasy Opublikowano Środa o 14:46 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:46 5 minut temu, maxmaster027 napisał(a): No nie. 5090 w laptopie jest na poziomie 4070Ti Super. Za to np 2080 w Laptopie jest blisko 2080 w PC. Ten sam chip jednie inne taktowanie rdzenia, ze wzgledu na mniejsze TDP. Ale nie mowa o wydajności. Mowa mi o tym ile ma jednostek cieniujących, pamięci itp. RTX 2080 Laptop to prawie to samo co w PC z różnicą taktowań i mniejszym TDP. https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-2080.c3224 https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-2080-mobile.c3312 Prawie to samo, ale taktowania niższe w laptopie bo temperatury, pobór energii itd. A tutaj? https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5060-ti-8-gb.c4246 https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5070-mobile.c4237 Rdzenie, pamięci, szyna... no wszystko tutaj to samo. Czym się różni? Taktowaniem (co zrozumiałe jak masz na laptop) i.... nazwą modelu. Polecam porównać specyfikację kart z PC, a laptopów. Zdziwicie się, że nie tylko taktowaniem (co zrozumiałe) się różni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Środa o 15:47 Zgłoś Opublikowano Środa o 15:47 8 godzin temu, Krystian03 napisał(a): Tutaj komputer tańszy o prawie 1000 zł niż ten z Media Expert. To żadna okazja nie jest, 200 zł drożej https://www.krsystem.pl/kp-qaMqqSdmb Jedno z najlepszych modeli GPU, lepszy jakościowo zasilacz, wiadomy SSD, bardziej pojemna i lepiej wykonana obudowa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...