Skocz do zawartości
Piotr90pr

Upgrade Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w dalszym ciągu modernizuje mój komputer. Teraz przyszedł czas na procesor / procesor + płyta. Ogólnie działam na 3 monitorach 2 1440p i jeden full HD. Czyli mniej więcej wygląda to tak że na jednym gram ( FIFA, football manager, farming, far cry, assassin's) na 2 monitorze oglądam serial a na 3 jest opalony Chrome z pomocą np przy grach.

Mój obecny konfig to:

Ryzen 5 2600x

B550 gaming x V2

16 GB RAM 3600 cl 16

Rx 6700 XT

SilentiumPC Supremo FM2 750W

3 monitory.

Silentium pc Fortis 5

3 dyski SSD

Obecnie zastanawiam się czy iść dalej w AMD czy może zmienić platformę na lga 1700 ( ostatnio wyszedł artykuł że jakies nowe procesory mają wyjść w 2027).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B550 w stosunku do tego c masz daje spore mozliwosci upgrade. Najbardziej sensowne opcje:

R7 5700 X3D 
R7 5700 X jesli ten wyzej bedzie za drogi 
R9 5900 X jeśli robiszz cos mocno wielowątkowego

Fortis 5 wystarczy. Zasilacz tez. Ramu troche malo. Wymieniłbym te dwa moduly (bo zakladam 2x8 GB na 2x16 GB). Karta nadal dobrze sobie radzi i ma chyba 12 gb vramu wiec calkiem oki. Za pare lat wymienisz zasilacz i karte np na 9070 xt lub cos co bedzie akurat oplacalnego 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi