MaxCorleone Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Cześć, Poproszę o poradę w stworzeniu pieca do gier (sama buda) – budżet do 30k. Chcę stworzyć gamingowego potwora, który uciągnie nadchodące najnowsze gry AAA takie jak GTA VI, Assassins Creed, Tomb Raider etc. w 4k przez kilkanaście najbliższych miesięcy, następnie w 2k z full RT, jeśli chodzi o grafikę to myślę, że nie ma nic innego niż RTX5090 myślę ze stajni ASUS-a, procesor Ryzen 7 9800X3D, RAM 64GB DDR6, dysk NVMe 4TB + do tego jakaś logiczna płyta główna, zasilacz 1200W i buda, która to pomieści + wodne chłodzenie, o którym nie mam pojęcia Edytowane 27 Sierpnia przez MaxCorleone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-sierpien-2026?page=0,22 + https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-dark-base-pro-901-bgw50-12973684/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=polecane_obudowy_luty_2026 + https://www.euro.com.pl/chlodzenie-procesory/thermal-grizzly-thermal-grizzly-kryosheet-33x33mm.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pla&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=22662403337&gbraid=0AAAAAD6k90Ep2uCVvQgEEMiFjCCSrECR8&gclid=CjwKCAjwwL_UBhAjEiwAEhuT5J3x-xgYf9LtBwur8E16wITHPVLsmtyXrRhABBv-ELZOvsdqRFIxcBoCBkEQAvD_BwE I powinno wszystko śmigać. Jeszcze można by się zastanowić nad jeszcze mocniejszym AIO: https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-nzxt-kraken-elite-420-rgb-black-rl-kr42e-b2-15827306/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxCorleone Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Dziękuję bardzo za podpowiedź 🙂 dodam jedynie, że przy wyborze komputera nie zależy mi na wyglądzie podzespołów (RGB etc.), całkowity nacisk chciałbym położyć na mocy, a w drugiej kolejności na ciszy zestawu, a żaden z podzespołów nie będzie podkręcany. Na podstawie powyższej porady i tego co pokombinowałem udało mi się wybrać na ten moment coś takiego: Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D Płyta główna: Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7 Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB GDDR7 RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO Dysk: Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Chłodzenie: NZXT Kraken Elite 360 RGB 3x120mm Zasilacz: Corsair HX1500i 1500W 80 Plus Platinum Obudowa: NZXT H7 FLOW RGB (2024) Black Konkretnej karty graficznej jeszcze nie wybrałem, dlatego też prosiłbym Was tutaj o pomoc. Różnice w poszczególnych modelach wynoszą ok. 1-5%, co jest do zaakceptowania ze względu na ich dostępność i fakt, że potrzebuję, aby wszystkie podzespoły były zakupione w jednym sklepie, tak aby skorzystać z montażu (zbyt drogie zabawki, żeby zaryzykować spalenie czegoś podczas składania). W kwestii RAM-u zastanawiam się, czy nie wypadałoby zwiększyć kości do 64GB (2x32GB). W kwestii dysku zastanawiam się również, czy nie dopłacić jednak do Samsung 990 Pro z DRAM, tylko tu też dochodzi kwestia tego, czy cena do wydajności jest tego warta w najbliższym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomikitwo Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) W kwestii dysku przy takim budżecie to jednak 9100 pro nie 990 😛 dysk dramless przy budżecie 30k to "dramm". Edytowane 28 Sierpnia przez tomikitwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxCorleone Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia W kwestii dysku myślałem jeszcze o Kingston 2TB M.2 PCIe Gen5 NVMe Fury Renegade G5 i tak na ten moment z różnych przemyśleń wyglądałoby to mniej więcej tak: Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D Płyta główna: Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7 Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB GDDR7 RAM: Kingston FURY 64GB (2x32GB) 6000 CL30 Beast Black Dysk: Kingston 2TB M.2 PCIe Gen5 NVMe Fury Renegade G5 Chłodzenie: be quiet! Pure Loop 3 LX 360mm 3x120mm Zasilacz: be quiet! DARK POWER PRO 13 1300W Plus Titanium Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 DX Black Zastanawiam się jedynie czy zasilacz na pewno bezproblemowo uciągnie wszystkie podzespoły i jeszcze prośba do Was o pomoc w wyborze konkretnej karty graficznej, idealnie ze sklepu x-kom.pl bo tam udało mi się to wszystko poskładać, a zależy mi na montażu więc musi być wszystko w jednym sklepie. Zastanawiam się nad MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC 32GB GDDR7 DLSS4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia Zasilacz 1300W uciągnie, to już sprzęt do zadań specjalnych. Co do karty, to myślałeś nad tym modelem? https://www.x-kom.pl/p/1309823-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5090-amp-extreme-infinity-32gb-gddr7-dlss4.html#Specyfikacja Dlaczego Zotac? Ma bajer podświetlenia złącza, "które się pali" i jeżeli wszystko jest podpięte poprawnie, to świeci na zielono. Druga sprawa to rozszerzona gwarancja na 3 lata w standardzie + 2 lata ekstra po rejestracji produktu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 15:10 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 15:10 To ma gorsze chłodzenie jak Suprim i nie ma co nawet porównywać kultury pracy. 5080 i 5090 mają ten sam cooler, dodatkowo same wentylatory Zotaca są gorsze jak w MSI i to odbija się na kutltze pracy co widać na 5080 w obu modelach, na 5090 lepiej nie jest https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc/39.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxCorleone Opublikowano Poniedziałek o 14:52 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:52 (edytowane) Dziękuję bardzo za porady 🙂 W temacie grafiki zastanawiam się jeszcze między tą MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC 32GB GDDR7 DLSS4, a Gigabyte GeForce RTX 5090 Infinty OC 32GB GDDR7 i jeszcze prosiłbym o pomoc w wyborze jakiegoś skutecznego i cichego UPS-a, który nie kosztowałby majątku, chyba, że do samego zabezpieczenia sprzętu przed zniszczeniem (nie zależy mi na podtrzymaniu pracy komputera podczas przerwy w dostawie prądu) wystarczyłaby listwa zasilająca Brennenstuhl Premium-Protect-Line https://www.morele.net/listwa-zasilajaca-brennenstuhl-premium-protect-line-przeciwprzepieciowa-6-gniazd-3-m-czarno-srebrna-1391014600-11271123/ Edytowane Wtorek o 15:57 przez MaxCorleone 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxCorleone Opublikowano Czwartek o 11:30 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:30 a co sądzicie o alternatywie dla MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC 32GB GDDR7 DLSS4 w postaci Gigabyte GeForce RTX 5090 AORUS Master 32GB GDDR7 DLSS4? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Czwartek o 12:37 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:37 Nie wiem jakie ceny ale już karty zdrożały o kilka tys więc zwlekaj dłużej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Czwartek o 12:44 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:44 6 minut temu, Dikson napisał(a): Nie wiem jakie ceny ale już karty zdrożały o kilka tys więc zwlekaj dłużej Myślę że, zaraz zaczniemy tematy, z czego uciąć by był RTX 5090, albo jakiego RTX 5080 wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Wykrakałem: Trzeba się teraz zastanowić albo nad wzrostem budżetu albo nad RTX 5080 Edytowane 20 godzin temu przez Szybki_27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...