Skocz do zawartości
MaxCorleone

PC do gier – budżet 30k – tylko jednostka centralna

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poproszę o poradę w stworzeniu pieca do gier (sama buda) – budżet do 30k.

Chcę stworzyć gamingowego potwora, który uciągnie nadchodące najnowsze gry AAA takie jak GTA VI, Assassins Creed, Tomb Raider etc. w 4k przez kilkanaście najbliższych miesięcy, następnie w 2k z full RT,

jeśli chodzi o grafikę to myślę, że nie ma nic innego niż RTX5090 myślę ze stajni ASUS-a, procesor Ryzen 7 9800X3D, RAM 64GB DDR6, dysk NVMe 4TB + do tego jakaś logiczna płyta główna, zasilacz 1200W i buda, która to pomieści + wodne chłodzenie, o którym nie mam pojęcia

Edytowane przez MaxCorleone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za podpowiedź 🙂

dodam jedynie, że przy wyborze komputera nie zależy mi na wyglądzie podzespołów (RGB etc.), całkowity nacisk chciałbym położyć na mocy, a w drugiej kolejności na ciszy zestawu, a żaden z podzespołów nie będzie podkręcany.

Na podstawie powyższej porady i tego co pokombinowałem udało mi się wybrać na ten moment coś takiego:

Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D
Płyta główna: Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB GDDR7
RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
Dysk: Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790
Chłodzenie: NZXT Kraken Elite 360 RGB 3x120mm
Zasilacz: Corsair HX1500i 1500W 80 Plus Platinum
Obudowa: NZXT H7 FLOW RGB (2024) Black

Konkretnej karty graficznej jeszcze nie wybrałem, dlatego też prosiłbym Was tutaj o pomoc. Różnice w poszczególnych modelach wynoszą ok. 1-5%, co jest do zaakceptowania ze względu na ich dostępność i fakt, że potrzebuję, aby wszystkie podzespoły były zakupione w jednym sklepie, tak aby skorzystać z montażu (zbyt drogie zabawki, żeby zaryzykować spalenie czegoś podczas składania).

W kwestii RAM-u zastanawiam się, czy nie wypadałoby zwiększyć kości do 64GB (2x32GB).

W kwestii dysku zastanawiam się również, czy nie dopłacić jednak do Samsung 990 Pro z DRAM, tylko tu też dochodzi kwestia tego, czy cena do wydajności jest tego warta w najbliższym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii dysku myślałem jeszcze o Kingston 2TB M.2 PCIe Gen5 NVMe Fury Renegade G5

i tak na ten moment z różnych przemyśleń wyglądałoby to mniej więcej tak:

Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D
Płyta główna: Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB GDDR7
RAM: Kingston FURY 64GB (2x32GB) 6000 CL30 Beast Black
Dysk: Kingston 2TB M.2 PCIe Gen5 NVMe Fury Renegade G5
Chłodzenie: be quiet! Pure Loop 3 LX 360mm 3x120mm
Zasilacz: be quiet! DARK POWER PRO 13 1300W Plus Titanium
Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 DX Black

Zastanawiam się jedynie czy zasilacz na pewno bezproblemowo uciągnie wszystkie podzespoły i jeszcze prośba do Was o pomoc w wyborze konkretnej karty graficznej, idealnie ze sklepu x-kom.pl bo tam udało mi się to wszystko poskładać, a zależy mi na montażu więc musi być wszystko w jednym sklepie.

Zastanawiam się nad MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC 32GB GDDR7 DLSS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz 1300W uciągnie, to już sprzęt do zadań specjalnych. Co do karty, to myślałeś nad tym modelem?
https://www.x-kom.pl/p/1309823-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5090-amp-extreme-infinity-32gb-gddr7-dlss4.html#Specyfikacja

Dlaczego Zotac? Ma bajer podświetlenia złącza, "które się pali" i jeżeli wszystko jest podpięte poprawnie, to świeci na zielono. Druga sprawa to rozszerzona gwarancja na 3 lata w standardzie + 2 lata ekstra po rejestracji produktu. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma gorsze chłodzenie jak Suprim i nie ma co nawet porównywać kultury pracy.

5080 i 5090 mają ten sam cooler, dodatkowo same wentylatory Zotaca są gorsze jak w MSI i to odbija się na kutltze pracy co widać na 5080 w obu modelach, na 5090 lepiej nie jest https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc/39.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za porady 🙂

W temacie grafiki zastanawiam się jeszcze między tą MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC 32GB GDDR7 DLSS4, a Gigabyte GeForce RTX 5090 Infinty OC 32GB GDDR7

i jeszcze prosiłbym o pomoc w wyborze jakiegoś skutecznego i cichego UPS-a, który nie kosztowałby majątku, chyba, że do samego zabezpieczenia sprzętu przed zniszczeniem (nie zależy mi na podtrzymaniu pracy komputera podczas przerwy w dostawie prądu) wystarczyłaby listwa zasilająca Brennenstuhl Premium-Protect-Line

https://www.morele.net/listwa-zasilajaca-brennenstuhl-premium-protect-line-przeciwprzepieciowa-6-gniazd-3-m-czarno-srebrna-1391014600-11271123/

Edytowane przez MaxCorleone
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi