Skocz do zawartości
kokaro

Komputer do 10-11k plus monitory - gry, AI filmy, montaż

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 👋

Składam komputer i chciałabym prosić o ocenę zestawu przed zakupem. Komputer będzie służył głównie do gier, grafiki, montażu i pracy z materiałami/animacją AI, więc zależy mi na mocnym i możliwie przyszłościowym zestawie.

Będę wdzięczna za sprawdzenie, czy wszystko jest ze sobą dobrze dobrane i czy w którymś miejscu nie przepłacam albo nie ma lepszej alternatywy 👀

Procesor: AMD Ryzen 7 9700X – 1199 zł

Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC 16 GB – 5299 zł

Płyta główna: Gigabyte B850 Eagle WiFi6E – 699 zł

RAM: Goodram IRDM 32 GB (2×16 GB) DDR5 6000 MT/s CL30 – 1949 zł

SSD: Lexar NM790 2 TB – 1199,99 zł

Zasilacz: Endorfy Supremo FM6 1000W 80 Plus Gold – 449 zł

Obudowa: Endorfy Arx 700 ARGB – 359 zł

Monitory: 2× AOC Q27G42XE 27", 2560×1440, IPS, 180 Hz – łącznie 1098 zł

Dysk dodatkowy: Seagate Expansion 6 TB HDD – 919 zł

Ceny z Media Expert i to taki maks możliwości raczej 🙂

I czy faktycznie lepiej ustawić wszystko na karcie 5070ti czy karty od AMD mogłyby być alternatywą? Albo czy zjechanie na 5060ti ma sens?

Z góry dziękuję 💪

Edytowane przez kokaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Nikt nie odpowiada na Twojego posta, postanowiłem napisać kilka słów jako amator. Przed apokalipsą kupiłem podobny zestaw.

- do procesora dołożył bym to ~100pln, dla 7800x3d
- o karcie grafiki tej konkretnej firmy się nie wypowiem, sam mam poleconego tu kiedyś Prime z tym układem
- tak samo płyta główna, bardzo dawno temu, w erze procesorów 1000MHz.. Giguś mi wybuchł. Mam uraz :).
- RAM produkują za płotem, kupuję od dawna i mam zaufanie. 32 jest rozsądne (choć pierońsko drogie :/)
- SDD bym pomniejszył do 1TB
- i zaplanował chłodzenie procesora. u mnie to ALF 360 3pro.

- HDD, płyta główna będzie miała minimum 4xSATA, więc jest możliwość podzielenia tych TB, dołożenia w przyszłości.
- obudowa. Wybrałem ARX700 ze względu na wygląd. jest normalna komputerowa, bez naleciałości ery nowożytnej z ideami krzewionymi przez Pana Zenona M. 😉 Jedyną jej malutką wadą jest to że ALF 420 nie mieści się z przodu obudowy (brakuje 3mm). Siatka z przodu o dziwo zbiera kurz, choć nie tak dokładnie jak mesh.

Arctic ma sklepik u Uncle Jeffa, strona na A. LF 420 teraz tańszy niż 360. Jeszcze jedno dla tego tandemu (chłodzenie/obudowa), Arctic robi "grubasy", lecz w ARX700 jest wystarczająco miejsca u góry, i nie koliduje z wysokością kostek RAM, czy chłodzenia VRM na płycie głównej.

Monitory. Wybrał bym 1, zobaczył jak się sprawuje, czy pasi. Chyba ze dadzą Ci porządną zniżkę za"hurt" :). 

Chcesz produkować AIslopy, i tak mniemam potrzeba tokenów w serwerowniach, do lokalnej produkcji trzeba dołożyć sporo hajsu do kompa.

5070ti to dobry, sakramencko przepłacony wybór. A 9070xt ma jedną, niepodważalną zaletę rzadko przytaczaną przez obozowiczów wojny kolorów - bezproblemowe przejście na alternatywę windows.

To tyle. Pozdrawiam.

Edytowane przez TrikoSi
literki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej strony powiem tak: Parę dni temu właśnie kupiłem do drugiego kompa ten monitor: AOC Q27G42XE 27 i jestem bardzo zadowolony, jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość, cena/możliwości myślę że, czołówka. Co do GPU, to ja bym poszedł w https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5070-ti-gamingpro-s-oc-16gb-gddr7-dlss4-ne7507ts19t2-gb2031u-15447618/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&?utm_campaign=zestawy_wrzesien_2026

Mam tą kartę i też mogę śmiało polecić. Jeżeli chodzi o OC tej karty, to na swoim egzemplarzu złapałem 2750MHz na pamięciach, 385MHz Core (tak żeby było stabilnie bez, jakiś niespodzianek). Jedynie Power Limit jest max 100 i nie można podbić w górę. Temperatury na HotSport zależnie od scenariusza 86-90, i różnica między Core to przeważnie 15 stopni, więc nie ma lipy. 

Co do karty jeszcze, nie schodź niżej niż 5070Ti / RX 9070 XT jeżeli składasz kompa do grania i chcesz go mieć na parę lat. 5070Ti ma chore ceny, ale  jeżeli chodzi o prace multimedialne, animacja itd. to obstawiam że NV będzie bardziej korzystna. Różnica między kartami to niestety 1,5k, a to już bardzo dużo więc pytanie czego będzie więcej: Grania czy pracy z multimediami.

Co do obudowy zastanów się nad: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/obudowy/obudowa-nzxt-h7-flow-2024-midi-tower-z-oknem-czarna?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2038632&utm_campaign=2026-09&utm_term=Obudowy-do-komputera&ceneo_spo=false&ceneo_cid=f74ae67a-1231-ca9d-da9f-0dd85e4254fd

Jest troche większa od Endorfy, ma bardzo spoko system ułożenia kabli, ale musisz mieć na uwadze że, zaslicza jest ułożony bokiem, ale to w niczym nie przeszkadza. 

Ostatnie zdanie odnośnie proca: Bierz Ryzena 7 7800X3D. Cache + w przyszłości łatwiej będzie Ci go odsprzedać jak zechcesz przejść na coś mocniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, obudowa zaproponowana przez kolegę (H7 Flow) jest zdecydowanie lepszym wyborem. Dodatkowo mieści alf 420 na przedzie, a wentylatory można przełożyć na górę. Klasyczny wygląd, gdybym ją wtedy znalazł na pewno była by moim wyborem :).

Palit/Gainward były moim pierwszym wyborem dla kart graficznej. Padło na asusa bo dostępność.. mniejsza. Jest cicha, nie bzyczy, działa adekwatnie. Co do podkręcania, czasy się zmieniły ;), teraz moda na kagańce i ograniczenia w "żłobie" :P. No ale co kto woli, fakt.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez pewniejszy i cichszy zasilacz, 850W masz tu i tak z dużym zapasem https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-msi-mpg-a850g-850w-80-plus-gold

Tu nie potrzeba AIO 420, 7800X 3D ogarnie https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/chlodzenia-procesorow/chlodzenie-cpu-thermalright-phantom-spirit-120-se-czarny

Gigabyte z 5070 TI patrząc na ofertę ME to najlepszy wybór.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi