Skocz do zawartości
ccczeta

komp do pracy 6000

Rekomendowane odpowiedzi

siema szukam komputera do pracy. 

Jednostka tak do 6000, jeśli jakieś podzespoły warte byłby niewielkiej dopłaty to mogę zwiększyć ten budżet o kilka stówek

Zależy mi głównie na mocnym procesorze i ramie

procesor minimum 8 rdzeni 16 wątków
ram minimum 32gb, nie obrażę się za 64 ale w tej cenie pewnie nierealne
minimum 4 porty usb, najlepiej 6 albo więcej
ssd 1tb
Nie potrzebuję mocnej karty graficznej, wystarczy mi zintegrowana albo coś budżetowego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaproponowałbym cos takiego

Ryzen 7 9800X3D

MSI X870E GAMING PLUS WIFI

32gb ddr5 6000 cl 32

Lexar NM790 2 TB

SeaSonic Core GX ATX 3 850W

Endorfy Fortis 5 dual fan

Budzetowa ale pojemna i w miarę przewiewna buda Phanteks XT Pro Ultra ARGB

Jak wyjdzie za duzo to weźmiesz o polowe mniejszy dysk

Zestaw przygotowany do dołożenia gpu bez kombinowania i wymiany zasilacza jakby sie okazalo ze jednak integra nie wystarczy...

Edytowane przez robertsup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, robertsup napisał(a):

Zaproponowałbym cos takiego

Ryzen 7 9800X3D

MSI X870E GAMING PLUS WIFI

32gb ddr5 6000 cl 32

Lexar NM790 2 TB

SeaSonic Core GX ATX 3 850W

Endorfy Fortis 5 dual fan

Budzetowa ale pojemna i w miarę przewiewna buda Phanteks XT Pro Ultra ARGB

Jak wyjdzie za duzo to weźmiesz o polowe mniejszy dysk

Zestaw przygotowany do dołożenia gpu bez kombinowania i wymiany zasilacza jakby sie okazalo ze jednak integra nie wystarczy...

Wybacz, że wykorzystam Twój wpis, jako bazę 😉 

Ryzen 7 9800X3D może nie być najbardziej bezproblemowym CPU (PPT 162W) i to "3D" niekoniecznie będzie wysoce optymalne do pracy. Bezpieczniejszy wybór, to Ryzen 9700X (PPT 88W, więc temperatury będzie można spokojnie utrzymać nisko, przy pełnym obciążeniu, a i szansa na spalenie przy takim poborze maksymalnym jest nikła). Ciekawy jest też Ryzen 7900 (88W PPT i 12rdzeni/24"wątki").

Pamięć RAM wolałbym nonOC, czyli DDR5 5600 MT/s @ 1,1V, oczywiście w max 2 modułach.

Nie wiem, jak tam z jakością produktów Endorfy, ale jak miałem Fortis 5, to trafił mi się egzemplarz z niedogwintowaną nakrętką. Podstawa też średnio wykonana (nierówna na całej powierzchni przy krawędziach). Nie jestem odosobnionym przypadkiem, jeśli chodzi o wpadki jakościowe w produktach Endorfy. Także osobiście wolałbym dołożyć do czegoś lepiej wykonanego (choćby be quiet Pure Rock PRO 3 silver

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę swoje 5 groszy. Jeżeli chodzi o kompa do pracy to nie szedłbym w 7800X3D tylko jak już w Ryzena 9 9900X:
https://www.x-kom.pl/p/1268710-procesor-amd-ryzen-9-amd-ryzen-9-9900x.html

12 rdzeni/24 wątki. Koszt to 1479zł, gdzie 7800X3D kosztuje 1249zł. RAM w tym przypadku większej roli nie odegra, choć najlepiej wypadaja 6400MHz  CL32

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-9-9900x-vs-intel-core-i7-14700k-porownanie-w-grach-i-programach-komu-potrzebne-dwa-moduly?page=0,56

Co do Endorfy, ja ostatnio mam mieszane uczucia co do nich. Mam wrażenie że, wcześniej jakość była na wyższym LVL.

Na razie to poczekajmy do czego ma być komp.

Edytowane przez Szybki_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję kompa do jednoczesnego zarządzania 15/20 telefonami z Androidem przez USB (ADB + scrcpy/QtScrcpy), każdy z osobnym oknem podglądu wideo do testowania aplikacji Android i odpalenia podstawowych programów biurowych etc

Zapytałem też o to samo na innym forum, tam mi jakiś ziomek złożył coś takiego na procesorze Intel, tutaj widzę że każdy proponuje ryzena więc proszę o opinie co lepsze. 

Jeszcze wczoraj cena tego procesora Intel to było 1300, dziś widzę że jest 1500 więc nieźle xd

Screenshot_2026-09-03-19-33-06-157_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez ccczeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INTEL Core Ultra 7-270K Plus 

ASROCK Z890 Pro-A  tego Asrock ma wyższy chipset ale bieda w porty USB, lub tańsza ASROCK B860M LiveMixer WiFi 

PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MT/s CL30

LEXAR NM790 1TB wymienić na KINGSTON KC3000 1TB

ENDORFY Arx 500 Air

SEASONIC Core GX-650 zasilacz na mocniejszy od Seasonic-a

i zostało 600zł + trzeba chłodzenie proca dołożyć.

Edytowane przez Zwykły User2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Zwykły User2 napisał(a):

ASROCK Z890 Pro-A

B860 Live Mixer 

Zasilacz na https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-750w-80-plus-gold

Dysk z DRAM całe 10 zł drożej, pilnuj bo często wraca https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-gigabyte-aorus-gen4-7300-1tb-ssd

Chłodzenie procesora od biedy Navis 360 za 250 zł 

Obudowe wziąłbym ofiltrowaną Shadow Base 800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może gotowiec z windowsem:

Intel Core Ultra 7 265, 32GB DDR5-SDRAM, 1TB SSD ,Windows 11 Pro, Midi Tower WiFi

https://www.morele.net/komputer-acer-veriton-vvm4735gt-intel-core-ultra-7-265-32gb-ddr5-sdram-1tb-ssd-windows-11-pro-midi-tower-wifi-czarny-dt-r72eg-005-600019444/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.09.2026 o 10:16, Kyle napisał(a):

Wybacz, że wykorzystam Twój wpis, jako bazę 😉 

Ryzen 7 9800X3D może nie być najbardziej bezproblemowym CPU (PPT 162W) i to "3D" niekoniecznie będzie wysoce optymalne do pracy. Bezpieczniejszy wybór, to Ryzen 9700X (PPT 88W, więc temperatury będzie można spokojnie utrzymać nisko, przy pełnym obciążeniu, a i szansa na spalenie przy takim poborze maksymalnym jest nikła). Ciekawy jest też Ryzen 7900 (88W PPT i 12rdzeni/24"wątki").

Pamięć RAM wolałbym nonOC, czyli DDR5 5600 MT/s @ 1,1V, oczywiście w max 2 modułach.

Nie wiem, jak tam z jakością produktów Endorfy, ale jak miałem Fortis 5, to trafił mi się egzemplarz z niedogwintowaną nakrętką. Podstawa też średnio wykonana (nierówna na całej powierzchni przy krawędziach). Nie jestem odosobnionym przypadkiem, jeśli chodzi o wpadki jakościowe w produktach Endorfy. Także osobiście wolałbym dołożyć do czegoś lepiej wykonanego (choćby be quiet Pure Rock PRO 3 silver

Optymalnym procesorem do pracy byłby 9950x ale w tym budzecie nie da rady (eoco mode 105w a nie standardowe 170 do 65w nie warto moim zdaniem schodzic w budzie tej wielkosci no chyba ze ktos chce chlodzenie noctua p1....

Co do chlodzenia cpu wybralem endorfy poniewaz ma wentylatory 140mm a większość w tym buzdecie to 120mm jak komus pasuje bardziej inny model ze 140 to prosze bardzo

Buda tez dobrana tak zeby weszlo kazde chłodzenie wiezowe i praktycznie kazda karta graficzna na rynku jakby sie zdecydowal dokupic w przyszlosci

Edytowane przez robertsup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Dikson napisał(a):

B860 Live Mixer 

Zasilacz na https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-750w-80-plus-gold

Dysk z DRAM całe 10 zł drożej, pilnuj bo często wraca https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-gigabyte-aorus-gen4-7300-1tb-ssd

Chłodzenie procesora od biedy Navis 360 za 250 zł 

Obudowe wziąłbym ofiltrowaną Shadow Base 800

Fakt buda od bq ostatnio potaniala ale jak juz dokladac to wolalbym fo fractal design define 7 solid (nie xl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, robertsup napisał(a):

Optymalnym procesorem do pracy byłby 9950x ale w tym budzecie nie da rady (eoco mode 105w a nie standardowe 170

Wg. specyfikacji moc tego procesora (Standardowa) to 230W (w przypadku AMD patrzymy na PPT). Natomiast to "eco mode" da się może włączyć na AM4 ASRock B450 i Ryzen 5500GT? (bo mocno się grzeje na stock, a jedyna opcja obniżenia gotowania jaką znalazłem to wyłączenie AMD performance boost, czyli taki odpowiednik Intel Turbo)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie, bo tutaj jakieś techniczne dyskusje się rozpoczęły, że:

"Dysk z DRAM całe 10 zł drożej",

coś tam jest na  gigabyte a inny na micronach: "KC3000 jest na Kioxii. Gigabyte na Micronach więc będzie chlodniejszy, szybszy i przy tym tańszy."

I że za coś tam warto dopłacić, za niektóre rzeczy nie warto... A ja się tak na tym nie znam, nie śledzę tych wszystkich specyfikacji i co one poprawiają itp... Czy ktoś z was mógłby wybrać z tego wszystkiego z tej dyskusji taką ostateczną wersję, bo już się gubię... xd 

obudowa najlepiej taka żeby można było jakąś fajną kartę graficzną kiedyś dołożyć gdyby ta nie dawała rady

Edytowane przez ccczeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi