ccczeta Opublikowano Środa o 20:42 Zgłoś Opublikowano Środa o 20:42 siema szukam komputera do pracy. Jednostka tak do 6000, jeśli jakieś podzespoły warte byłby niewielkiej dopłaty to mogę zwiększyć ten budżet o kilka stówek Zależy mi głównie na mocnym procesorze i ramie procesor minimum 8 rdzeni 16 wątków ram minimum 32gb, nie obrażę się za 64 ale w tej cenie pewnie nierealne minimum 4 porty usb, najlepiej 6 albo więcej ssd 1tb Nie potrzebuję mocnej karty graficznej, wystarczy mi zintegrowana albo coś budżetowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano Czwartek o 07:35 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:35 (edytowane) Zaproponowałbym cos takiego Ryzen 7 9800X3D MSI X870E GAMING PLUS WIFI 32gb ddr5 6000 cl 32 Lexar NM790 2 TB SeaSonic Core GX ATX 3 850W Endorfy Fortis 5 dual fan Budzetowa ale pojemna i w miarę przewiewna buda Phanteks XT Pro Ultra ARGB Jak wyjdzie za duzo to weźmiesz o polowe mniejszy dysk Zestaw przygotowany do dołożenia gpu bez kombinowania i wymiany zasilacza jakby sie okazalo ze jednak integra nie wystarczy... Edytowane Czwartek o 07:43 przez robertsup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Czwartek o 07:38 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:38 O jakiej pracy tutaj mowa, z jakich programów korzystasz? Ile sztuk monitorów będzie podłączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 08:16 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:16 (edytowane) 5 godzin temu, robertsup napisał(a): Zaproponowałbym cos takiego Ryzen 7 9800X3D MSI X870E GAMING PLUS WIFI 32gb ddr5 6000 cl 32 Lexar NM790 2 TB SeaSonic Core GX ATX 3 850W Endorfy Fortis 5 dual fan Budzetowa ale pojemna i w miarę przewiewna buda Phanteks XT Pro Ultra ARGB Jak wyjdzie za duzo to weźmiesz o polowe mniejszy dysk Zestaw przygotowany do dołożenia gpu bez kombinowania i wymiany zasilacza jakby sie okazalo ze jednak integra nie wystarczy... Wybacz, że wykorzystam Twój wpis, jako bazę 😉 Ryzen 7 9800X3D może nie być najbardziej bezproblemowym CPU (PPT 162W) i to "3D" niekoniecznie będzie wysoce optymalne do pracy. Bezpieczniejszy wybór, to Ryzen 9700X (PPT 88W, więc temperatury będzie można spokojnie utrzymać nisko, przy pełnym obciążeniu, a i szansa na spalenie przy takim poborze maksymalnym jest nikła). Ciekawy jest też Ryzen 7900 (88W PPT i 12rdzeni/24"wątki"). Pamięć RAM wolałbym nonOC, czyli DDR5 5600 MT/s @ 1,1V, oczywiście w max 2 modułach. Nie wiem, jak tam z jakością produktów Endorfy, ale jak miałem Fortis 5, to trafił mi się egzemplarz z niedogwintowaną nakrętką. Podstawa też średnio wykonana (nierówna na całej powierzchni przy krawędziach). Nie jestem odosobnionym przypadkiem, jeśli chodzi o wpadki jakościowe w produktach Endorfy. Także osobiście wolałbym dołożyć do czegoś lepiej wykonanego (choćby be quiet Pure Rock PRO 3 silver Edytowane Czwartek o 12:40 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Czwartek o 09:50 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 09:50 (edytowane) Dorzucę swoje 5 groszy. Jeżeli chodzi o kompa do pracy to nie szedłbym w 7800X3D tylko jak już w Ryzena 9 9900X: https://www.x-kom.pl/p/1268710-procesor-amd-ryzen-9-amd-ryzen-9-9900x.html 12 rdzeni/24 wątki. Koszt to 1479zł, gdzie 7800X3D kosztuje 1249zł. RAM w tym przypadku większej roli nie odegra, choć najlepiej wypadaja 6400MHz CL32 https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-9-9900x-vs-intel-core-i7-14700k-porownanie-w-grach-i-programach-komu-potrzebne-dwa-moduly?page=0,56 Co do Endorfy, ja ostatnio mam mieszane uczucia co do nich. Mam wrażenie że, wcześniej jakość była na wyższym LVL. Na razie to poczekajmy do czego ma być komp. Edytowane Czwartek o 09:50 przez Szybki_27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccczeta Opublikowano Czwartek o 17:39 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:39 (edytowane) Potrzebuję kompa do jednoczesnego zarządzania 15/20 telefonami z Androidem przez USB (ADB + scrcpy/QtScrcpy), każdy z osobnym oknem podglądu wideo do testowania aplikacji Android i odpalenia podstawowych programów biurowych etc Zapytałem też o to samo na innym forum, tam mi jakiś ziomek złożył coś takiego na procesorze Intel, tutaj widzę że każdy proponuje ryzena więc proszę o opinie co lepsze. Jeszcze wczoraj cena tego procesora Intel to było 1300, dziś widzę że jest 1500 więc nieźle xd Edytowane Czwartek o 17:40 przez ccczeta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano Czwartek o 18:00 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:00 (edytowane) INTEL Core Ultra 7-270K Plus ASROCK Z890 Pro-A tego Asrock ma wyższy chipset ale bieda w porty USB, lub tańsza ASROCK B860M LiveMixer WiFi PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MT/s CL30 LEXAR NM790 1TB wymienić na KINGSTON KC3000 1TB ENDORFY Arx 500 Air SEASONIC Core GX-650 zasilacz na mocniejszy od Seasonic-a i zostało 600zł + trzeba chłodzenie proca dołożyć. Edytowane Czwartek o 18:17 przez Zwykły User2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Czwartek o 18:23 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:23 2 minuty temu, Zwykły User2 napisał(a): ASROCK Z890 Pro-A B860 Live Mixer Zasilacz na https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-750w-80-plus-gold Dysk z DRAM całe 10 zł drożej, pilnuj bo często wraca https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-gigabyte-aorus-gen4-7300-1tb-ssd Chłodzenie procesora od biedy Navis 360 za 250 zł Obudowe wziąłbym ofiltrowaną Shadow Base 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 19:37 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 19:37 1 godzinę temu, ccczeta napisał(a): tam mi jakiś ziomek złożył coś takiego na procesorze Intel, tutaj widzę że każdy proponuje ryzena Intel 270K+ też fajny CPU, natomiast zaleta AMD AM5 to ew. możliwość wymiany CPU na kolejnej generacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Czwartek o 19:46 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 19:46 A może gotowiec z windowsem: Intel Core Ultra 7 265, 32GB DDR5-SDRAM, 1TB SSD ,Windows 11 Pro, Midi Tower WiFi https://www.morele.net/komputer-acer-veriton-vvm4735gt-intel-core-ultra-7-265-32gb-ddr5-sdram-1tb-ssd-windows-11-pro-midi-tower-wifi-czarny-dt-r72eg-005-600019444/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) W dniu 3.09.2026 o 10:16, Kyle napisał(a): Wybacz, że wykorzystam Twój wpis, jako bazę 😉 Ryzen 7 9800X3D może nie być najbardziej bezproblemowym CPU (PPT 162W) i to "3D" niekoniecznie będzie wysoce optymalne do pracy. Bezpieczniejszy wybór, to Ryzen 9700X (PPT 88W, więc temperatury będzie można spokojnie utrzymać nisko, przy pełnym obciążeniu, a i szansa na spalenie przy takim poborze maksymalnym jest nikła). Ciekawy jest też Ryzen 7900 (88W PPT i 12rdzeni/24"wątki"). Pamięć RAM wolałbym nonOC, czyli DDR5 5600 MT/s @ 1,1V, oczywiście w max 2 modułach. Nie wiem, jak tam z jakością produktów Endorfy, ale jak miałem Fortis 5, to trafił mi się egzemplarz z niedogwintowaną nakrętką. Podstawa też średnio wykonana (nierówna na całej powierzchni przy krawędziach). Nie jestem odosobnionym przypadkiem, jeśli chodzi o wpadki jakościowe w produktach Endorfy. Także osobiście wolałbym dołożyć do czegoś lepiej wykonanego (choćby be quiet Pure Rock PRO 3 silver Optymalnym procesorem do pracy byłby 9950x ale w tym budzecie nie da rady (eoco mode 105w a nie standardowe 170 do 65w nie warto moim zdaniem schodzic w budzie tej wielkosci no chyba ze ktos chce chlodzenie noctua p1.... Co do chlodzenia cpu wybralem endorfy poniewaz ma wentylatory 140mm a większość w tym buzdecie to 120mm jak komus pasuje bardziej inny model ze 140 to prosze bardzo Buda tez dobrana tak zeby weszlo kazde chłodzenie wiezowe i praktycznie kazda karta graficzna na rynku jakby sie zdecydowal dokupic w przyszlosci Edytowane 18 godzin temu przez robertsup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu 12 godzin temu, Dikson napisał(a): B860 Live Mixer Zasilacz na https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-750w-80-plus-gold Dysk z DRAM całe 10 zł drożej, pilnuj bo często wraca https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-gigabyte-aorus-gen4-7300-1tb-ssd Chłodzenie procesora od biedy Navis 360 za 250 zł Obudowe wziąłbym ofiltrowaną Shadow Base 800 Fakt buda od bq ostatnio potaniala ale jak juz dokladac to wolalbym fo fractal design define 7 solid (nie xl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TorsenQ Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu W dniu 2.09.2026 o 22:42, ccczeta napisał(a): ram minimum 32gb, nie obrażę się za 64 ale w tej cenie pewnie nierealne Ustawisz na 6000Mhz i spokojnie pójdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu 19 godzin temu, Zwykły User2 napisał(a): LEXAR NM790 1TB wymienić na KINGSTON KC3000 1TB Nie ma żadnego sensu dopłacać 130 zł względem Aorusa 7300. KC3000 jest na Kioxii. Gigabyte na Micronach więc będzie chlodniejszy, szybszy i przy tym tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, robertsup napisał(a): Optymalnym procesorem do pracy byłby 9950x ale w tym budzecie nie da rady (eoco mode 105w a nie standardowe 170 Wg. specyfikacji moc tego procesora (Standardowa) to 230W (w przypadku AMD patrzymy na PPT). Natomiast to "eco mode" da się może włączyć na AM4 ASRock B450 i Ryzen 5500GT? (bo mocno się grzeje na stock, a jedyna opcja obniżenia gotowania jaką znalazłem to wyłączenie AMD performance boost, czyli taki odpowiednik Intel Turbo) Edytowane 15 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccczeta Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Dobra panowie, bo tutaj jakieś techniczne dyskusje się rozpoczęły, że: "Dysk z DRAM całe 10 zł drożej", coś tam jest na gigabyte a inny na micronach: "KC3000 jest na Kioxii. Gigabyte na Micronach więc będzie chlodniejszy, szybszy i przy tym tańszy." I że za coś tam warto dopłacić, za niektóre rzeczy nie warto... A ja się tak na tym nie znam, nie śledzę tych wszystkich specyfikacji i co one poprawiają itp... Czy ktoś z was mógłby wybrać z tego wszystkiego z tej dyskusji taką ostateczną wersję, bo już się gubię... xd obudowa najlepiej taka żeby można było jakąś fajną kartę graficzną kiedyś dołożyć gdyby ta nie dawała rady Edytowane 5 godzin temu przez ccczeta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...