noose Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Witam :) Chcialbym sie pobawic masquarada i reszta takich pierdol :) znalazlem ten art o masq http://www.slackware.com.pl/porady.php?id_porady=56 ale nie moge go u siebie zrobic.... problem polega na tym, ze posiadam neo+ (zmienne IP), a to jest art o dslu.... moze mi ktos pomoc :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE ------------------------------------------------------------------------------------------------- To dodaj do /etc/rc.d/rc.local . Musisz miec najnowesz iptables 1.2.8 . Oraz ich obsluge wkompilowanal w jajko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 dzieki :) ale zapomnialem cos podac :( jak na razie mam modem@router (bo chce podlaczyc modem pod gotowy serwer)..... IP serwera to 192.168.0.1 .... jak to zrobic :?: (to co podales, to mi sie przyda pozniej :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 opisze dokladnie moja aktualna sytuacje:) na serwie mam eth0 (do podlaczenia sie z netem) i eth1 (do laczenia sie z LAN). w lanie mam 5 kompow + serwer. narazie chce neo zostawic tak jak jest (czyli modem@router), jak skoncze z serwerem to chce zrobic modem@modem i podlaczyc pod serwer. chyba, ze ktos mi teraz powie jak skonfigurowac LUCENTA pod linuxem w ciagu..... 15 min, zeby sie ludzie nie pluli :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Cytat iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE ------------------------------------------------------------------------------------------------- To dodaj do /etc/rc.d/rc.local . Musisz miec najnowesz iptables 1.2.8 . Oraz ich obsluge wkompilowanal w jajko. zamiast ppp0 wpisz eth1 oczywiscie i na komputerach klientow ustaw automatyczna bramke na adres taki jak masz na interfejsie eth1 w serwerze (w linuxie brame ustwia sie poleceniem route) man route :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 no tak ;) tylko teraz jak zrobic, zeby i-net z eth0 lecial na eth1 :?: czy to juz jest zrobione :?: nie chce teraz przelaczac, bo mam ludzi na necie btw, cos mam ze slackiem bo mi man nie dziala:( pisze mi Cytat linex ?-?/? [END]{/quote] :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Cytat zamiast ppp0 wpisz eth1 oczywiscie i na komputerach klientow ustaw automatyczna bramke na adres taki jak masz na interfejsie eth1 w serwerze (w linuxie brame ustwia sie poleceniem route) man route :) ;] Ano zapomnialem po kopiuj/wklej zmienic thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...