Skocz do zawartości
drake87

Zmiana fat 16 na fat 32 ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi może powiedzieć co mi da zmiana fat 16 na fat 32 ? Bo ja dokładnie nie wiem o co chodzi i czy to jest bezpieczne...Bo jak narazie widze że mi dyski działają na fat 16 chociaż mam włączoną obsugę dużych dysków 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo drake87 :!:

Jedziesz na systemie plikow DOS-a, ktory ma >20lat (ten of course jest poprawiony FAT16X).

Czym predzej zmieniaj min. na FAT32, a najlepiej NTFS jak ci zalezy na bezpieczenstwie (NTFS jest ciut wolniejszy od FAT-a ale bezpieczniejszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedziesz na systemie plikow DOS-a, ktory ma >20lat (ten of course jest poprawiony FAT16X).

Czym predzej zmieniaj min. na FAT32, a najlepiej NTFS jak ci zalezy na bezpieczenstwie (NTFS jest ciut wolniejszy od FAT-a ale bezpieczniejszy).Brawo drake87 :!:

Czym predzej zmieniaj min. na FAT32, a najlepiej NTFS jak ci zalezy na bezpieczenstwie (NTFS jest ciut wolniejszy od FAT-a ale bezpieczniejszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym predzej zmieniaj min. na FAT32, a najlepiej NTFS jak ci zalezy na bezpieczenstwie (NTFS jest ciut wolniejszy od FAT-a ale bezpieczniejszy).Brawo drake87 :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde pod warunkiem, ze ma sys obslugujacy NTFS. Przemysl swoja wypowiedz i pytanie kolegi. IMO wskazuje Ono na mala orientacje w temacie :D

Wiec nie doradzaj mu w taki sposob, bo prawdopodobnie Cie poslucha i straci wszystkie dane..

Pytanie do autoa topicu. jaki masz system i jaki duzy dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o to, ze Fat32 i ntfs sa zdecydowanie lepsze.

Kiedys na pamietnym 486 i Win95 przekonwertowalem system plikow (mialem wtedy 1,2GB HDD :!:) i zrobilo sie zdecydowanie wiecej miejsca, a sam system dzialal sprawniej.

Co do konwersji, to zawsze przed takim wyczynem trzeba sie zabezpieczyc. Ja osobiscie nigdy nie ufam zasadzie "a noz sie uda", bo wtedy wszystko idzie zle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAT16 ma ograniczenie wielkości partycji do max. 2 GB i to przy klastrze 32 kB! Oznacza to, że najmniejszy rozmiar pliku zajmowany na dysku to 32 kb. Np. jak masz plik 607 bajtów, to na dysku zajmie on całego klastra (32kb!). Oczywiście przy mniejszych partycjach rozmiar klastra się zmniejsza (np. dla partycji 512MB~1024MB=16kb).

FAT32 ma 32bitową tablicę alokacji plików. Więc max. rozmiar partycji zwiększa się do 64 GB. Rozmiar klastrów wynosi odpowiednio 4kb dla partycji do 8GB, 8kb dla partycji do 16GB itd.

Najlepszy jest NTFS standardowo zawsze (niezależnie od rozmiaru partycji) klastry mają rozmiar 4kB, a można ustawić mniejsze (2kb,1kb,512b). Tylko, że NTFS działa tylko pod WinNT,2000 i XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...