Skocz do zawartości
krystianG

Ulepszenie kompa do 3500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć zastnanawiam się nad ulepszeniem kompa bo jednak już widać w nowszych grach że sobie nie radzi.

Specyfikacja:

Gigabyte GA-B450M DS3H

procesor amd ryzen 5 2600

Nvidia Gigabyte gtx 1660 OC 6gb

kingston fury 2x8gb 3600mhz

SSD Crucial 480gb SSD m.

Kingston kc3000 1tb

HDD toshiba 1tb

be quiet system power 9 600W

Czy da sie jakoś sensowanie ten zestaw ulepszyć?

Edytowane przez krystianG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaproponował dozbierać do rtx 5070 bo zostanie do nowego kompa (nie najtanszy i nie najdrozszy to bedzie przy obecnych cenach jakieś 4k za cos pokroju zotac solid oc

13 godzin temu, krystianG napisał(a):

No właśnie teraz jest ciężko dostać kartę w dobrej cenie a myślę że będzie jeszcze gorzej więc wybór pewnie padanie na rx9060 16gb bo nvida w tych cenach tylko 8gb 

To juz lepiej kupic rx 9070 do 4k kupi sie nawet wersje nitro+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się , że brałbym tańszą kartę. Gigabyte Gaming , którego akurat posiadam ma tendencję do dosyć sporego rozkrecania wentylatorów pod obciążeniem ok. 2070 rpm , przy czym temperatura GPU oscyluje dopiero do wartości 55 [°C] tmperatura gorącego punktu jak i ramu oscyluje na 83 [°C] pod obciążeniem Furmarkiem.

Jeżeli już dokładać to lepiej :

https://www.krsystem.pl/asrock_radeon_challenger__rx_9070_16gb_gddr6_3fan-item-77767.html , karta sporo mocniejsza.

Edytowane przez Gerg7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.09.2026 o 22:24, Funky_Panda napisał(a):

Jeśli styka Ci 12GB vram to jako opcje pośrednią rozważ Radeona 9070GRE. Sam siedzę na karcie 12GB i nie narzekam. 

12gb vram to konkurencja dla 5070 tylko ze tutaj dochodzi kwestia obsługiwanych kodekow jak komp tylko do gier to radeon ok jak robi cos jeszcze wygrywa nvidia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będzie grane w 1920x1080 to bym poszedł w 9070 GRE, ponieważ jest lepsza od 9060XT w Rasteryzacji średnio o 30% i 35% w Ray Tracingu (mowa tu o rozdzielczości 2K) TEST: https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-gre-test-recenzja-opinia-wydajnosc?page=0,80

https://www.x-kom.pl/p/1533740-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-9070-gre-gaming-oc-12gb-gddr6.html

Edytowane przez Szybki_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, robertsup napisał(a):

12gb vram to konkurencja dla 5070 tylko ze tutaj dochodzi kwestia obsługiwanych kodekow jak komp tylko do gier to radeon ok jak robi cos jeszcze wygrywa nvidia

Założyłem, że komp do gier. RTX 5070 tak odleciał z ceną że nie mogę go teraz polecać. Niech autor @krystianG doprecyzuje do czego używa kompa.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputera używam głownie do pracy i do gier tak naprawdę a w gry gram głownie w full hd bo monitor nie obsługuje 2k.

RTX 5070 jest dla mnie chyba zbyt drogi

A ulepszyć kompa chce głownie do gier

Edytowane przez krystianG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, krystianG napisał(a):

komputera używam głownie do pracy i do gier tak naprawdę a w gry gram głownie w full hd bo monitor nie obsługuje 2k.

RTX 5070 jest dla mnie chyba zbyt drogi

A ulepszyć kompa chce głownie do gier

To przy obecnych popie.... khm wystrzelonych cenach i Twoim budżecie kupuj rx 9070GRE a za resztę najmocniejszy proc jaki obsłuży Ci płyta. Spokojnie w 3500 zmieścisz 9070GRE i 5700X i jeszcze zostanie na fajne chłodzenie CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi