Kamil>>>2 Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Smieszny nick ale <span style="color:red;">[ciach!]</span>, s<span style="color:red;">[ciach!]</span>liło mi się konto ale nie oto chodzi... Sprawa dotyczy red hata7.1 i montowania partycji fat 32. A więc nie da się, poprostu, próbowałem komend mount -t vfat /dev/hda5 (bo tak mam w cfdisk) i o tę partcję chodzi. Ale się na do: napis że niem ożna zamontowąc czy coś takiego... Wszystkie cześniejsze topici na tym forum z tym związane przeczytałem i nic... Może jakiś soft potrzebny... Aaaaa KDE,ECSk7s5a,HDD=samsung(hda5=30GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 ech. Może man mount? Może wypadałoby jeszcze podać miejsce montowania? mount -t vfat /dev/hda5 /mnt/<coś> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>>2 Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 manual do mont... przejrzałem i nic co mi potrzebnie to nie było, A miejsce montowania to jest hda5 taki folder utworzyłem wcześniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>>2 Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 AAA taj jest komunikat w dosłownym tłumaczeniu że nie można odnaleźć hda5( innych zresztą też... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 e? Czyli co dokładnie wpisywałeś? Masz na pewno /dev/hda5? Robiłeś wpisy jakieś w /etc/mtab i /etc/fstab? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>>2 Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Nie tam nic nie pisałem bo nie chodzi mi o montowanie tego przy starcie tylko o dostęppo komendzie. Szukałem w necie opcji jak to zamontować i wszystkie komendy wypróbowałem. może komenda w mtab ale nie do końca wiem jaka... Może pomorzesz bo tak pisze że nie można zamontować bo ni ma czegoś w mtab i fstab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Przecie nie majac nic w fstabie nic nie zrobisz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 /etc/fstab jest potrzebny, zeby przy starcie zamontowac chociazby partycje /. Wszelkie dodatkowe systemy plikow w stylu windowsowych partycji nie musza posiadac wpisow do fstaba. "mount -t vfat /dev/hda5" - jesli kolega tak wpisuje i nie ma stosownego wpisu w fstab no to raczej mu sie nie uda. Trzeba podac jeszcze tzw. mount point, np.: mount -t vfat /dev/hda5 /mnt/windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...