Walker3d Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Witam wszystkich. Posiadam switch PLANET FNSW-1601 i jest z nim mały , ale za to bardzo uciążliwy problem a mianowicie zawiesza się . Cała sieć składa się z 7 userów i servera i wszystko pięknie chodzi . Jednak po jakimś czasie (bywa różnie od 5 do 40 godz pracy) switch się zawiesza . Nikt się nie widzi i wszystko siedzi . Wystarczy go wyłączyć na sekunde i włączyć a sieć znowu ożyje i wszystko gra . Pytałem się gościa w sklepie w którym kupiłem ten switch o ten fenomen i powiedział mi żebym uziemił wszystkie kompy w sieci a jak to nie pomorze to oddać do servisu na 2 tygodnie. Jednak dwa tygodnie bez sieci to jest tragedia . Więc moje pytanie brzmi: 1- Czy fakt iż komputery w sieci nie są uziemione może mieć wpływ na prace switcha??? 2- Proszę o opinie na temat firmy PLANET Jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem to niech się wypowie jak go rozwiązał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Najczestsza przyczyna wieszania sie switchy noname i tych troche mniej noname made in china to kiepskie zasilanie. Sproboj wymienic zasilacz i/lub podpiac go do UPSa - duza szansa ze pomoze. A uziemienie komputera jest oczywiscie rzecza niezbedna nawet i bez LANu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zasilacz jest wmontowany do srodka i oczywiście cały switch wraz z serverem jest podpięty do UPS'a Fideltronik Ares 500 . Cały switch wygląda pożądnie . Daje link żeby można było o nim poczytać ]http://www.a.pl/trade/productview/249/80/?...a672cb9d6[/img] Jest też foto na tej stronce. No i jeszcze link producenta http://www2.planet.com.tw/product/product_...id=15&menu_id=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 a no tak nie popatrzylem ze to model 16 portowy a te juz najczesciej maja w srodku ;/ w tym przypadku faktycznie sprawdzenie poprawnego uziemienia nie jest najglupszym pomyslem - czasami sie zdarzaja problemy z tym zwiazane. Mialem sporo planetow ale 8 portowych w wersji plastikowej i metalowej i opinie mam mieszane. Te starsze w plastikowych nie nadawaly sie do niczego - przy wiecej niz 50 komputerach za nim zaczynaly wariowac i czesc pakietow wogole nie docierala do adresata. Te nowsze metalowe zachowywaly sie poprawnie pod warunkiem wpiecia via UPS inaczej pady dosyc czeste. Potrafily sie wieszac przy duzej temperaturze (lezaly w niewentylowanych pudelkach czasem w naslonecznionym miejscu ;/ ) Ogolnie rewelacja to zdecydowanie nie byla ale i tak dzialaly lepiej niz niektore inne produkty z najnizszej polki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 W sumie to on nie jest taki tani bo w maju dałem za niego 427 zł z Vatem hehe no i też myślałem że może się przegrzewa ale najśmieszniejsze jest to że po 24 h pracy(metalowa obudowa) on jest zimny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Witam. Mam takiego samego u siebie i muszę przyznać żę jest tak samo jak z twoim. Zasilanko mamy na listwie i ups, więc wykluczam zwisy ze strony 220. Zrobiliśmy miesiąc temu małe doświadczenie i podpieliśmy wszystkich klientów pod innego (IBM), wszystko działało o.k do momętu kiedy piorun wyładował się na pobliskim kominie(padła cała sekcja w IBM) i tylko ona. Teraz mamy młyna czy to co pali nam IBM czasem nie zawieszało planeta!! Kable biegnące po dachu to zwykła skrętka bez ekranu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_żyła_ Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Odnośnie Urządzeń Firmy Planet to podzielam zdanie Admina - wszystkie 8 portowe sie zawieszają i są do bani. Switch 16 portowy jest lepszy, zanotowałem tylko jeden zwis tego urządzenia a na sieci mam ich trochę. Co do palenia się portów jak rozumiem na łączących bloki (kabel biegnie po dachu) to mam 7 wieżowców podłączonych na przewieszce (bo inaczej się nie dało) i jeszcze rok temu efekt przy burzy był taki że nienadążałem przepinać portów a w konsekwencji zmieniać urządzeń. Po zainstalowaniu na obu końcach przewieszki urządzeń zwanych ProtecNet APC nie zanotowałem ani jednego takiego przypadku - problem znikł z czego jestem niezmiernie zadowolony. Na skrętkach łączących bloki będących w ziemi także zdaje egzamin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 agree ;) ProtectNet na przewieszce to podstawa - chociaz nie koniecznie APC - Polskie odpowiedniki sa po 30 PLN i tez sie sprawuja bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...