Skocz do zawartości
un_ix

Pentium 4 2.0A@2.34 - w czym jest problem?

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam

jako, ze posiadam w swoim konfigu plyte glowna, ktora dawala mi nadzieje na duze mozliwosc OC, zabralem sie kilka dni temu za podkrecanie procka. plyta na ktorej krecilem to Abit IS7, a krecony byl Pentium 4 2.0A (FSB-400). podkrecanie zaczelem od napiecia 1,5V (standardowego) i tak stabilnie dobilem do 2.34 GHz (20x117). ustawiajac czestotliwosc na 119 komp stawal sie nie stabilny, na 120 w ogloe sie nie wlaczal. ustawilem wiec wyzsze napiecie. najpierw 1,6V i czestotliwosc 120 - qpa, komp nie wlacza sie. pozniej 1,7V i czestotliwosc 120 - dalej qpa, komp nie wstaje. w czym moze byc problem, iz komp nie chce startowac? slaby zasilacz (Chieftec 360W)? za słaby proc? na poprzedniej plycie chodzil na 2.58 (20x129 1,8V), plyta to Acorp 4D845A, chlodzenie AC. teraz mam lepsze mobo i WC, a proc nie chce isc wyzej. moze mobo nie jest takie super jak mi sie wydawalo?

prosze o pomoc. za udzielenie wszelkich rad - z gory dziekuje.

--

pozdrawiam

un_ix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dziwny problem, ja na swojej płycie, która należy do najtańszych

i najgorszych, wyciągnąłem bez problemu FSB 133 bez podnoszenia

napięcia. Czyli w rezultacie otrzymałem 2666 MHz.. aha, chłodzenie

box'owe.

Zupełnie nie mam pojęcia jak rozwiązać problem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...no dziwne, do niedawna u siebie powiedzial bym zasilka, ale tu widze Chiftec 360W.....moze to problem mobo....U mnie P4 2A SL68R sartuje na 150FSB @ 1,6 za kazdym razem, ale na 151 juz roznie bywa.

Sproboj metoda na hamca, zapodajesz wysokie napiecie i fsb, reset - spi ? reset - spi ? reset - spi ? reset, u mnie ta metoda odpala na 154 :D ino ze ze stabilnoscia jest roznie, zreszta tez nie wiem co to moze byc, potrafi chodzic 2 godziny i przy niskich temperaturach sie wylozyc, albo jakies bledy programow wylaza, gdzie napiecia i temperaturki sa 100% ok, mozliwe ze cos sie na mobo przegrzewa, tylko co ?

PS. Mobo GA-8SQ800U [sis 655, rev1.0 step A0]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko dałeś na disable w GAT (auto,auto,auto,dis,dis) - spróbuj ustawić 1:1 ratio dla ramu i sprawdź czy przeskoczysz 120 :|

:arrow: ustawienia GAT byly ustawione kolejno na auto, ale ostatnio inaczej to widzialem :/ mniejsza z tym... sproboje zastosowac sie do Twoich zalecen, jednak ratio moge ustawic tylko 3:4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: jednak nie umialem strzymac do jutra i wzielem sie za podkrecanie wedlug zalecen Raptor'a. PSB ustawilem na 533, co pozwolilo ustawic mi ratio 1:1. FSB dalem na 120, napiece dla procka 1,55V. w efekcie 2.4 GHz no i win zaladowal sie. restart, wchodze do biosu, FSB na 125, przechodzi bios, a na ladowaniu win'a pojawia sie komunikat, ze pewien plik konfiguracyjny zostal uszkodzony lub usuniety. powrocilem do standardowych ustawien procka - win odpalil sie normalnie. nie wiem w czym moze byc problem, ale postaram sie jutro pobawic jeszcze ratio 1:1 i wyzszym napieciem. zobaczymy jakie beda tego efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...no dziwne, do niedawna u siebie powiedzial bym zasilka, ale tu widze Chiftec 360W.....moze to problem mobo....U mnie P4 2A SL68R sartuje na 150FSB @ 1,6 za kazdym razem, ale na 151 juz roznie bywa.

Sproboj metoda na hamca, zapodajesz wysokie napiecie i fsb, reset - spi ? reset - spi ? reset - spi ? reset, u mnie ta metoda odpala na 154 :D ino ze ze stabilnoscia jest roznie, zreszta tez nie wiem co to moze byc, potrafi chodzic 2 godziny i przy niskich temperaturach sie wylozyc, albo jakies bledy programow wylaza, gdzie napiecia i temperaturki sa 100% ok, mozliwe ze cos sie na mobo przegrzewa, tylko co ?

PS. Mobo GA-8SQ800U [sis 655, rev1.0 step A0]

O rany... zarąbisty procek i ta seria.. właściwie to mam taką sama serię

:D I ją sprzedaję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno - ustaw FIXED 33/66 dla PCI/AGP - bo z opisu wygląda jakby pamiątki lub dysk świrowały

:arrow: nie no, bez tego to ja podkrecania nawet nie zaczynalem. 66/33 dla AGP/PCI mam ustawione na FIXED od poczatku OC.

mi cos tu bardzo smierdzi, ze moze cos z plyta nie tak i to nie jest wcale fixed. czytalem kiedys na overclockers, ze sa takie numery. moze sprobuj zmienic biosa? nie od parady sa karty do slotow pci, ktore sprawdzaja rzeczywisty zegar pci. softwarem to niestety ciezko sprawdzic, bo wiele z nich po prostu zgaduje.

nie wiem niestetty jak to wyglada na twojej plycie, ale moze sprobuj ustawic fsb133, tak jakbys mial p42.66 533, moze plytka przestawi mnoznik na normalny i proc moze wstanie....(moze, moze :/, ale w sumie moj b0 na boxie wstawal......)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego 2.0a na 2.71 spokojnie puściłem, płytka abit bh7

Dziś poprubuję na 2.8 go dać, bo widzę, że potencjał ma ten procek. Choć dawno w o/c się nie bawiłem przynam szczerze.

Na 2.4 bez podnoszenia napięcia chodzi na standartowym kulerku, na 2.66 to musiałem napięcie troszkę zwiększyć z tego co pamiętam.

Aha memorki 333 mam.

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6518350

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmjak ja bym mial 2 ghz co daje mnoznik 20 i jak by on szedl tyle co moje mobo teraz z moim prockiem to by bylo 3260 ghz czyli 163x20 :) ciekawe czy jest to realne hihihihi (na maxa mój poszedl 169 x 16= co daje 2.7 ghz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze plyta niby jest lepsza nie gwarantuje ze procek bedzie na niej szybciej dzialal :)

Ja kupilem kiedys pod moje p4 gigabyte ga8iex bo przeczytalem ze super do oc :) i co ??? procek z wielka lacha dzialal na 2,2ghz z pamieciami na 280 a zeby do tego wyniku dojsc tydzien walczylem z plyta przekladajac pamieci w slotach ustawiajac boot z 2 kosci biosu itd

Wymienilem na microstara 845e proc poszedl na 2,4 a pamieci na 400 ! jednak brak fixed agp/pci zmusil mnie do wymiany na 845pe max tu 2,32 i 385 mem jednak plytka sie sypnela i teraz mam to co w podpisie

Jest to juz 4 plytka pod tego procka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze plyta niby jest lepsza nie gwarantuje ze procek bedzie na niej szybciej dzialal :)

Ja kupilem kiedys pod moje p4 gigabyte ga8iex bo przeczytalem ze super do oc :) i co ??? procek z wielka lacha dzialal na 2,2ghz z pamieciami na 280 a zeby do tego wyniku dojsc tydzien walczylem z plyta przekladajac pamieci w slotach ustawiajac boot z 2 kosci biosu itd

Wymienilem na microstara 845e proc poszedl na 2,4 a pamieci na 400 !  jednak brak fixed agp/pci zmusil mnie do wymiany na 845pe max tu 2,32 i 385 mem jednak plytka sie sypnela i teraz mam to co w podpisie

wychodzi na tio ze masz kiepkiego proca do krecenia mi na kazdej plycie co testowalem szedl i idzie to co nizej w ABIT-bl7 max 2.6 stabl 2.4 asus na pe tio samo teraz mam abita ic-7 i lepiej bo 2.6 mam stab a 2.7 juz nie ale pracuje nad tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienilem na microstara 845e proc poszedl na 2,4 a pamieci na 400 !  jednak brak fixed agp/pci zmusil mnie do wymiany na 845pe max tu 2,32 i 385 mem jednak plytka sie sypnela i teraz mam to co w podpisie

wychodzi na tio ze masz kiepkiego proca do krecenia mi na kazdej plycie co testowalem szedl i idzie to co nizej w ABIT-bl7 max 2.6 stabl 2.4 asus na pe tio samo teraz mam abita ic-7 i lepiej bo 2.6 mam stab a 2.7 juz nie ale pracuje nad tym :)
hehe mylisz sie ze jest cienki - tylko mnie nie bawi podnoszenie vcore

Ostatnio zrobilem testy i poszedl na moim asusie na 2,64 na 1,75v

Najciekawsze jest jednak to ze moje memorki (ddr 266) poszly na 412 bez podnoszenia napiecia ale na cas3 dokladnie to 3-3-3-8

Acha zeby nie byc goloslownym to w ccr w bazie jest moj wynik - 46 miejsce uzytkownik IGI zreszta jest w bazie kilka moich wynikow - zaczynajac od celka 366@566 :) przez celka 850@1190 konczac na moim p4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywotnosc spadnie tak - zobacz topic moj northwood jest stary i nie moze :)

wlasnie jeszcze rok chce go pouzywac i mysle ze bede mogl patrzec na jego wydajnosc :)

A tak na serio nie podnosze napiecia bo nie mam odpowiedniego chlodzenia i uwazam ze dla 300 mhz nie warto katowac procka mobo i zasilacza a dodatkowo jak by sie okazalo ze mam pecha i proc jednak padnie po miesiacu to nie bede mial kasy na nowego a widzialem juz procki zajezdzone wysokim vcore i byly to mniej delikatne konstrukcje od p4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moj lata od nowosci na 1.7 volta 2.4ghz i nic mu nie jest juz tak 3 rok mu idzie a co zauwaqzylem ze z czasem idzie coraz szybciej na gdy mu sie jeszcze podniesie vcore powoli dochodze do 2.7ghz stabl na 1.8 v tez troche daje wygrzewanie proca jak i memory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...