Skocz do zawartości
MeHow

problem z DMA w podstawowym kanale IDE --- WAZNA SPRAWA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy dobry dzial, ale mysle, ze skoro sprawa zwiazana z twardym dyskiem, wiec bedzie ok.

Otoz mam taka sprawe - ostatnio dysk zaczal tragicznie chodzic. Zainstalowalem sobie najnowsze hyperiony via4in1 i dalej to samo :/ mysle sobie zainstaluje te z plyty dolaczonej do mobo i dalej dysk dziala powolutku. Windows odpala sie ok 2 minut :/ poza tym, gdy juz sie uruchomi i leci sliczna widnowsowska muzyczka, dysk tak rzezi, ze muzyczka w glosnikach sie przerywa! Juz nie wiedzialem co z tym zrobic :/ myslalem, ze to wina mojej sieciowki wireless od planeta WL-U350, wiec zainstalowalem najnowsze stery pod XP. Jednak to nie to :/

Popatrzylem na podstawowy i pomocniczy kanal IDE i znalazlem cos takiego:

PODSTAWOWY:

Dołączona grafika

POMOCNICZY:

Dołączona grafika

mam wrazenie, ze w podstawowym nie powinno byc napisane TYLKO PIO (zawsze myslalem, ze powinno tam byc napisane DMA)

Co z tym zrobic, zeby dysk zaczal normalnie dzialac, a windows szybko uruchamiac?

Dodam, ze na dysku c: mam bad sectory. scandisk dosowy niby wszystko ponaprawial i powinno byc gicik, ale dalej jest kijowo. Jakies pomysly? Moze ktos cos poradzi, bo ja juz na tym zjadlem nie tylko zeby, ale i cala szczeke.

Pozdrawiam

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywalic caly podstawowy kanal ide? O to Ci chodzi?

Reed nie uwierzysz jak mnie to juz wkurza wrrrr :evil: ok teraz musze wyjsc :( jak wroce to sprawdze czy pomoglo i napisze. W miedzyczasie prosze o inne pomysly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywalic caly podstawowy kanal ide? O to Ci chodzi?

Reed nie uwierzysz jak mnie to juz wkurza wrrrr  :evil: ok teraz musze wyjsc :( jak wroce to sprawdze czy pomoglo i napisze. W miedzyczasie prosze o inne pomysly

Odinstaluj poprostu, po restarcie winda instanie od nowa, czesto to wlasnie pomaga

Tez kiedys tak mialem.

Teraz obydwa w UltraDMA only chodza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to miałem i tez mnie wkur....masz tu opis jak zmienic to w rejestrze:

1. Odpalamy edytor rejestru (regedit.exe)

2. Przechodzimy do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass

3. Wybieramy z menu edycja Szukaj i wpisujemy :

Kontrolery IDE ATA/ATAPI

Jeżeli znajdzie to w kluczu powinna być wartośc domyslna Kontrolery IDE ATA/ATAPI i podklucze 0000, 0001, 0002 i properties

4. Przechodzimy do kluczy z ustawiewniami obu kanałow. Powinny to być 0001 dla kanału pierwszego i 0002 dla drugiego

5. W wartościach MasterDeviceTimingMode i SlaveDeviceTimingMode są wpisane tryby przy pomocy liczb.

8010 - Ultra dma tryb 4

2010 - Ultra DMA tryb 2

410 -multi word dma tryb 2

Niepamietam teraz wszystkich kodów.

Czasem trzeba zmienić róznież wartości MasterDeviceTimingModeAllowed i

SlaveDeviceTimingModeAllowed

Zeby się upewnić ze windows przestawi trtyb mozna wprowadzić te ustawienia w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet001ControlClass

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet002ControlClass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najłątwiej wejść w mwnedżer urządzeń, kategoria "kontrolery IDE ATA/ATAPI i odinstalować wszystko co jest wewnątyrz. odpalasz ponownie kompa i windows od nowa to zainstaluje ustawiając odpowiedni tryb. przy restarcie sprawdź w biosie jak masz ustawione dyski bo może masz PIO i wtedy windows tetak widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to miałem i tez mnie wkur....masz tu opis jak zmienic to w rejestrze:

1. Odpalamy edytor rejestru (regedit.exe) 

2. Przechodzimy do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass 

3. Wybieramy z menu edycja Szukaj i wpisujemy : 

Kontrolery IDE ATA/ATAPI 

Jeżeli znajdzie to w kluczu powinna być wartośc domyslna Kontrolery IDE ATA/ATAPI i podklucze 0000, 0001, 0002 i properties 

4. Przechodzimy do kluczy z ustawiewniami obu kanałow. Powinny to być 0001 dla kanału pierwszego i 0002 dla drugiego 

5. W wartościach MasterDeviceTimingMode i SlaveDeviceTimingMode są wpisane tryby przy pomocy liczb. 

8010 - Ultra dma tryb 4 

2010 - Ultra DMA tryb 2 

410 -multi word dma tryb 2 

Niepamietam teraz wszystkich kodów. 

Czasem trzeba zmienić róznież wartości MasterDeviceTimingModeAllowed i 

SlaveDeviceTimingModeAllowed 

Zeby się upewnić ze windows przestawi trtyb mozna wprowadzić te ustawienia w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass 

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet001ControlClass 

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet002ControlClass

Dokładnie. To jest instrukacja którą kiedyś napisałem chyba gdzies na oprogramowaniu. W tych kluczach są przechowywnew wszystkie ustawienia obu kanałów IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i umnie chyba sie kroi wiekszy problem. Tak wogule dysk to Barracuda V 80GB, glowna ECS K7S5A i system W2k3. Czasem podczas pracy kompa mi sie samo z DMA na PIO przelancza i nie pomaga mieszanie w rejestrze bo po resecie jest znowu PIO. Gdy wywale kontroler to sie komp przeladuje i mam znowu DMA ale po paru godzinach pracy zagladam do ustawien kontrolorow a tam znowu PIO. Nie mam pojecia juz co jest. Zainstalowalem SIS IDE DRIVER's. HELP ME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i umnie chyba sie kroi wiekszy problem. Tak wogule dysk to Barracuda V 80GB, glowna ECS K7S5A i system W2k3. Czasem podczas pracy kompa mi sie samo z DMA na PIO przelancza i nie pomaga mieszanie w rejestrze bo po resecie jest znowu PIO. Gdy wywale kontroler to sie komp przeladuje i mam znowu DMA ale po paru godzinach pracy zagladam do ustawien kontrolorow a tam znowu PIO. Nie mam pojecia juz co jest. Zainstalowalem SIS IDE DRIVER's. HELP ME

A w biosie masz jak ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jeszcze w rejestrze na wartosc Masterdevicetimingmodeallowed lub slavedevicetimingmodeallowed w zaleznosci od podłączenia dysku i ustaw zeby wartosc była ffffffff, jesli nadal nie bedzie działac utwórz wartosci UserMasterDeviceTimingModeAllowed lub UserSlaveDeviceTimingModeAllowed i tez ustaw ffffffff.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie tak robi jak gdzies sie wybiore z dyskiem, jak go spowrotem podlacze to mi po jakims czasie dma wylacza:[, pomaga docisniecie tasmy i wywalenie kontrolerow.... (chodzi do nastepnego wykrecenia dysku...) sprawdz moze czy nie masz tasmy uszkodzonej albo nie docisnietej gdzies.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...