MeHow Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Nie wiem, czy dobry dzial, ale mysle, ze skoro sprawa zwiazana z twardym dyskiem, wiec bedzie ok. Otoz mam taka sprawe - ostatnio dysk zaczal tragicznie chodzic. Zainstalowalem sobie najnowsze hyperiony via4in1 i dalej to samo :/ mysle sobie zainstaluje te z plyty dolaczonej do mobo i dalej dysk dziala powolutku. Windows odpala sie ok 2 minut :/ poza tym, gdy juz sie uruchomi i leci sliczna widnowsowska muzyczka, dysk tak rzezi, ze muzyczka w glosnikach sie przerywa! Juz nie wiedzialem co z tym zrobic :/ myslalem, ze to wina mojej sieciowki wireless od planeta WL-U350, wiec zainstalowalem najnowsze stery pod XP. Jednak to nie to :/ Popatrzylem na podstawowy i pomocniczy kanal IDE i znalazlem cos takiego: PODSTAWOWY: POMOCNICZY: mam wrazenie, ze w podstawowym nie powinno byc napisane TYLKO PIO (zawsze myslalem, ze powinno tam byc napisane DMA) Co z tym zrobic, zeby dysk zaczal normalnie dzialac, a windows szybko uruchamiac? Dodam, ze na dysku c: mam bad sectory. scandisk dosowy niby wszystko ponaprawial i powinno byc gicik, ale dalej jest kijowo. Jakies pomysly? Moze ktos cos poradzi, bo ja juz na tym zjadlem nie tylko zeby, ale i cala szczeke. Pozdrawiam MeHow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Jak masz w BIOSIE ustawione ? Wywalales juz je z menadzera uzadzen ? Jak nie to wywal i po restarcie zobacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 wywalic caly podstawowy kanal ide? O to Ci chodzi? Reed nie uwierzysz jak mnie to juz wkurza wrrrr :evil: ok teraz musze wyjsc :( jak wroce to sprawdze czy pomoglo i napisze. W miedzyczasie prosze o inne pomysly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 wywalic caly podstawowy kanal ide? O to Ci chodzi? Reed nie uwierzysz jak mnie to juz wkurza wrrrr :evil: ok teraz musze wyjsc :( jak wroce to sprawdze czy pomoglo i napisze. W miedzyczasie prosze o inne pomysly Odinstaluj poprostu, po restarcie winda instanie od nowa, czesto to wlasnie pomaga Tez kiedys tak mialem. Teraz obydwa w UltraDMA only chodza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Ja miałem wczoraj to samo, wklepałem odpowiedni tryb w rejestrze, zrestartowałem system i chodzi jak należy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 sgj a jaki tryb wklepales w rejestrze? bo ja juz mam cholere z tym g00wnem :/ czy mozliwe, ze sie przelacza na pio przez bad sectory? bo pierwszy raz takie cos mam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 a wywaliłes cały kanał ide jak radził reed??? to zawsze pomaga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZIK STASZEWSKI Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2003 tez to miałem i tez mnie wkur....masz tu opis jak zmienic to w rejestrze: 1. Odpalamy edytor rejestru (regedit.exe) 2. Przechodzimy do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass 3. Wybieramy z menu edycja Szukaj i wpisujemy : Kontrolery IDE ATA/ATAPI Jeżeli znajdzie to w kluczu powinna być wartośc domyslna Kontrolery IDE ATA/ATAPI i podklucze 0000, 0001, 0002 i properties 4. Przechodzimy do kluczy z ustawiewniami obu kanałow. Powinny to być 0001 dla kanału pierwszego i 0002 dla drugiego 5. W wartościach MasterDeviceTimingMode i SlaveDeviceTimingMode są wpisane tryby przy pomocy liczb. 8010 - Ultra dma tryb 4 2010 - Ultra DMA tryb 2 410 -multi word dma tryb 2 Niepamietam teraz wszystkich kodów. Czasem trzeba zmienić róznież wartości MasterDeviceTimingModeAllowed i SlaveDeviceTimingModeAllowed Zeby się upewnić ze windows przestawi trtyb mozna wprowadzić te ustawienia w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet001ControlClass HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet002ControlClass Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 najłątwiej wejść w mwnedżer urządzeń, kategoria "kontrolery IDE ATA/ATAPI i odinstalować wszystko co jest wewnątyrz. odpalasz ponownie kompa i windows od nowa to zainstaluje ustawiając odpowiedni tryb. przy restarcie sprawdź w biosie jak masz ustawione dyski bo może masz PIO i wtedy windows tetak widzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 tez to miałem i tez mnie wkur....masz tu opis jak zmienic to w rejestrze: 1. Odpalamy edytor rejestru (regedit.exe) 2. Przechodzimy do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass 3. Wybieramy z menu edycja Szukaj i wpisujemy : Kontrolery IDE ATA/ATAPI Jeżeli znajdzie to w kluczu powinna być wartośc domyslna Kontrolery IDE ATA/ATAPI i podklucze 0000, 0001, 0002 i properties 4. Przechodzimy do kluczy z ustawiewniami obu kanałow. Powinny to być 0001 dla kanału pierwszego i 0002 dla drugiego 5. W wartościach MasterDeviceTimingMode i SlaveDeviceTimingMode są wpisane tryby przy pomocy liczb. 8010 - Ultra dma tryb 4 2010 - Ultra DMA tryb 2 410 -multi word dma tryb 2 Niepamietam teraz wszystkich kodów. Czasem trzeba zmienić róznież wartości MasterDeviceTimingModeAllowed i SlaveDeviceTimingModeAllowed Zeby się upewnić ze windows przestawi trtyb mozna wprowadzić te ustawienia w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet001ControlClass HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet002ControlClass Dokładnie. To jest instrukacja którą kiedyś napisałem chyba gdzies na oprogramowaniu. W tych kluczach są przechowywnew wszystkie ustawienia obu kanałów IDE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Sorki ze odswiezam taki stary temat ale potrzebny mi jest kod dla trybu Ultra DMA tryb 5. Umnie usniecie kontrolera na dlugo nie starcza : Samo mi sie na PIO przelancza podczas pracy systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Sorki ze odswiezam taki stary temat ale potrzebny mi jest kod dla trybu Ultra DMA tryb 5. Umnie usniecie kontrolera na dlugo nie starcza : Samo mi sie na PIO przelancza podczas pracy systemu. DMA tryb 5 >> 10010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 No i umnie chyba sie kroi wiekszy problem. Tak wogule dysk to Barracuda V 80GB, glowna ECS K7S5A i system W2k3. Czasem podczas pracy kompa mi sie samo z DMA na PIO przelancza i nie pomaga mieszanie w rejestrze bo po resecie jest znowu PIO. Gdy wywale kontroler to sie komp przeladuje i mam znowu DMA ale po paru godzinach pracy zagladam do ustawien kontrolorow a tam znowu PIO. Nie mam pojecia juz co jest. Zainstalowalem SIS IDE DRIVER's. HELP ME Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 No i umnie chyba sie kroi wiekszy problem. Tak wogule dysk to Barracuda V 80GB, glowna ECS K7S5A i system W2k3. Czasem podczas pracy kompa mi sie samo z DMA na PIO przelancza i nie pomaga mieszanie w rejestrze bo po resecie jest znowu PIO. Gdy wywale kontroler to sie komp przeladuje i mam znowu DMA ale po paru godzinach pracy zagladam do ustawien kontrolorow a tam znowu PIO. Nie mam pojecia juz co jest. Zainstalowalem SIS IDE DRIVER's. HELP MEA w biosie masz jak ustawione? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Umnie w biosie nie ma za bardzo gdzie przestawic z DMA na PIO. Ale zaraz po POST'cie pokazuje mi sie screen i tam jest ze dysk chodzi na DMA. Tylko windows takie numery odstawia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Zobacz jeszcze w rejestrze na wartosc Masterdevicetimingmodeallowed lub slavedevicetimingmodeallowed w zaleznosci od podłączenia dysku i ustaw zeby wartosc była ffffffff, jesli nadal nie bedzie działac utwórz wartosci UserMasterDeviceTimingModeAllowed lub UserSlaveDeviceTimingModeAllowed i tez ustaw ffffffff. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 mi sie tak robi jak gdzies sie wybiore z dyskiem, jak go spowrotem podlacze to mi po jakims czasie dma wylacza:[, pomaga docisniecie tasmy i wywalenie kontrolerow.... (chodzi do nastepnego wykrecenia dysku...) sprawdz moze czy nie masz tasmy uszkodzonej albo nie docisnietej gdzies. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Hehe juz loozik :] wsio pieknie smiga po dodaniu tych f'ow :] Tweak.pl znowu pokazal swoja klase. Poprostu te forum jest THE BEST THX sgj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...