Skocz do zawartości
apsiq

athlon 1800+ & msi kt3 ultra ARU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na samym początku od razu zaznaczę, że jestem laikiem w temacie overlockingu ( dlatego tutaj piszę :> ), ale kilka artykułów przeczytałem, więc jakieś tam pojęcie mam.

Zacznijmy od sprzętu:

procek - athlon 1800+ ( palomino )

płyta - msi kt3 ultra ARU

pamięci - 768DDR ( 3x256 266 ), jedna firmy elixir, dwie pozostałe niezidentyfikowane ;)

grafika - ASUS GF4 MX440/TV-OOT, 64RAM

I co teraz ? Zacząłem oczywiścię od szyny. Dojechałem do 142MHz, ale były już problemy, więc musiałem zjechać do 138 ( ostatnia granica, kiedy jest stabilnie i nic się nie dzieje - powyżej 138MHz samoistne resety ).

Początkowo myślałem, że to wina pamięci, więc włożyłem 2x256 Kingstona ( 333 ), ale po raz kolejny się zawiodłem - nic to nie pomogło.

Temperatura procka ( nawet gdy pracował na szynie 142-143MHz [ do resetu ] wynosiła 45-46 stopni ).

Mnożnika nie odblokowywałem, ale to nie jest chyba normalne, że przy mojej konfiguracji ( patrząc na konfiguracje innych ludzi ) szynę mogę podnieść tylko do 138MHz ?

Ma ktoś jakieś pomysły, czemu tak się dzieje ? Może jednak da się bardziej zakręcić, ale moja wiedza - niestety - jest w tym temacie ograniczona i nie wiem za bardzo, co robić dalej.

Aha, napięciami się nie bawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz lipnego procka (tzn palmino)

ale mozesz sprobowac odblokowac mnoznik i powyzszyc go stopniowo co 0.5 i oczywiscie napiecie tez zwiekszaj.

Bo ten procek slabo radzi sobie z wyzszymi magistralami tak ze ja radze o/c za pomoca mnoznika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...