boro Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Cytat : AMD oficjalnie potwierdziło come back Durona. Nowe "budżetowe" procesory będą oparte o rdzeń Applebred z 128KB L1 i 64KB L2 cache. Dobrze rokującymi popularności innowacjami są wprowadzone: odczyt temperatury z diosy termicznej oraz magistrala 266MHz plus instrukcje SSE. Z częstotliwościami od 1400MHz do 1800MHz i bardzo atrakcyjnymi cenami, jak to zwykle z Duronami bywało, nowe procesory AMD mają szanse odzyskać część utraconego rynku na rzecz Intela. I co wy na to... Jak dlamie to nawet miodzio, że AMD znowu rusza z linią Duronków. Tylko ciekawe jak z ich wydajnością, i ile tym razem dokopią Celeronom. Niewiem dlaczego, ale jestem zwolennikiem sprzętu low-end :) Co wy na to?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Jak dla mnie spoko,duraki mogą być wkońcu te na jadrze MORGAN nie są takie złe, a nawet powiem ze są zawaliste,jak dla mnie bomba za niskie koszty bedzie mozna kupic spoko CPU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ciekawe czy będzie lepszy od A XP z tego co wiem będzie miał coś z Bartona, diodę termiczną z A XP i technologię SEE2 ciekawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ciekaw jestem czy będzie wykonany w technologii 0.13 mikrona, poza tym powinni dać przynajmniej 128 KB pamięci L2 a nie 64 - to za mało! zobaczymy czy pobije Celerona :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ciekawe czy będzie lepszy od A XP z tego co wiem będzie miał coś z Bartona, diodę termiczną z A XP i technologię SEE2 ciekawe Raczej SSE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ciekaw jestem czy będzie wykonany w technologii 0.13 mikrona, poza tym powinni dać przynajmniej 128 KB pamięci L2 a nie 64 - to za mało! zobaczymy czy pobije Celerona :) A kótry procesor teraz ma 64kB cache L2. Przecież pierwsze durony miały 128kB L2, więc nie wiem czemu się obwiasz raczej AMD nie będzie się cofało do tyłu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Celeronom 128kB cache wszystko dokopie wiec nie bedzie to zadna rewelacja. Jeszcze nikt nie powiedzial ale to bedzie po prostu odchudzony barton. Wroze mu niezly sukces. Sam nawet sie zastanowie na takim rozwiazaniem. Bedzie z pewnoscia porownywany z tb athlona. I oczywiscie nie bedzie posiadal tych idiotycznych, najglupszych, najniedorzeczniejszych, paranoicznych, bezsensownych, wkurzajacych, etc. numerkow "+" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ciekaw jestem czy będzie wykonany w technologii 0.13 mikrona, poza tym powinni dać przynajmniej 128 KB pamięci L2 a nie 64 - to za mało! zobaczymy czy pobije Celerona :) A kótry procesor teraz ma 64kB cache L2. Przecież pierwsze durony miały 128kB L2, więc nie wiem czemu się obwiasz raczej AMD nie będzie się cofało do tyłu. Sh4d0W sam mam durona z pierwszej serii 600-etek (napiecie VCore 1.5) i jakos dziwnie mam 64kb L2. Jak to wytlumaczysz :?: Przy takim procu mam cooler 80mm puszczony na 1600rpm i nie slychac go - to jedna z zalet posiadania wolnego proca ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Te 128kB chodzilo ci zapewne o L1. Bo w rzeczywistowsci tyle maja. Laczna pamiec to ogromne 192kB :!: ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ciekaw jestem czy będzie wykonany w technologii 0.13 mikrona, poza tym powinni dać przynajmniej 128 KB pamięci L2 a nie 64 - to za mało! zobaczymy czy pobije Celerona :) A kótry procesor teraz ma 64kB cache L2. Przecież pierwsze durony miały 128kB L2, więc nie wiem czemu się obwiasz raczej AMD nie będzie się cofało do tyłu. Tak ale może uda się cofać do przodu :wink: :lol: Co do starszych Duronów to zawsze miały 128Kb L1 i 64Kb L2 działające w trybie exclusive (dane z L1 nie są dublowane w L2) co daje 192Kb. Ja jestem zadowolony (jakoś tak się przywiązałem do Duronów :wink: :P ) pewnie będze niezły CPU tylko żeby były, bo narazie to zapowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deimo Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Cytat z benchmark.pl: AMD przywraca do życia Durona AMD potwierdziło wypuszczenie nowej wersji procesorów Duron, opartej na rdzeniu zwanym Applebred, lub bardziej popularnie Duron Model 8. Zadaniem nowych procesorów jest podbicie rynków w Chinach, Ameryce Łacińskiej i Europie Wschodniej, gdzie wciąż utrzymuje się dość wysokie zapotrzebowanie procesory Duron. Procesory AMD Duron Model 8 będą posiadać 128KB pamięci cache L1 i tylko 64KB pamięci cache L2, analogicznie jak poprzednia wersja Duronów. Podstawową różnicą pomiędzy starym i nowym Duronem będzie częstotliwość szyny systemowej, która zostanie zwiększona z 200MHz, do 266MHz. Oczywiście Applebred przejmie technologię SSE i Bus Disconnect z rdzenia Barton, jak również zaawansowaną jednostkę przewidywania skoków i diodę termiczną, stosowaną w układach Athlon XP. Umieszczane w obudowach OPGA układy Duron Model 8 będą zasilane napięciem 1,5V, a maksymalna ilość wydzielanego ciepła wyniesie 57W. Cena nowych Duronów poniżej 50 dolarów sugeruje, że procesory te były dopasowywane do mocno wrażliwych na cenę rynków, gdzie ważniejszym czynnikiem decydującym o zakupie chipa jest jego cena, a nie możliwości. Biorąc pod uwagę, że na takich rynkach raczej dominuje starszy sprzęt komputerowy, częstotliwość taktowania jednostki wynosząca 1,8GHz wydaje się być całkiem wystarczającą dla dużej części potencjalnych nabywców nowego Durona. W przypadku zainteresowania nowym procesorem AMD, firma planuje także wprowadzić go na rynek w Japonii, Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. 15 sierpnia AMD rozpoczęło już sprzedaż nowych Duronów, taktowanych zegarem 1,4GHz i 1,6GHz, zaś szybszych wersji nowych procesorów można spodziewać się jeszcze w tym roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Mnie ciekawi czy będą wykonane w technologii 0.13 . Jeśli tak to całkiem możliwe że model 1.4 GHz miałby szanse dojść do 2 GHz po O/C, a to jak na procesor za mniej niż 200 zł było by całkiem niezłym osiągnięciem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Będą się nieżle kręciły przy odchudzonym L2 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Tak ale może uda się cofać do przodu :wink: :lol: Co do starszych Duronów to zawsze miały 128Kb L1 i 64Kb L2 działające w trybie exclusive (dane z L1 nie są dublowane w L2) co daje 192Kb. Ja jestem zadowolony (jakoś tak się przywiązałem do Duronów :wink: :P ) pewnie będze niezły CPU tylko żeby były, bo narazie to zapowiedzi. Być może coś mi się pochrzaniło na umyśle ;-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ej no smaczniutko sie zapowiada!! mysle ze mozliwosci oc beda ogromne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 15 sierpnia AMD rozpoczęło już sprzedaż nowych Duronów, taktowanych zegarem 1,4GHz i 1,6GHz, zaś szybszych wersji nowych procesorów można spodziewać się jeszcze w tym roku.To juz jest? :o 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Jak bedzie w technologii 0.13 mikrona z odblokowanym mnoznikiem i tani to ja poprosze jednego. To moze byc hit porownywalny z 1700+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 nowy durak to ma byc Barton z obcieta polowa L2 ,czyli L1 128kb L2 256kb fsb133 to normalny AXP :D a te o ktorych tu mowa to wychodza na fsb100 i raczej musza byc zrobione w miedzi ,wychodzi ze 0.18um ,ale lepiej zeby byly 0.13um to by dobrze sie piely w gore :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 nowy durak to ma byc Barton z obcieta polowa L2 ,czyli L1 128kb L2 256kb fsb133 to normalny AXP :D a te o ktorych tu mowa to wychodza na fsb100 i raczej musza byc zrobione w miedzi ,wychodzi ze 0.18um ,ale lepiej zeby byly 0.13um to by dobrze sie piely w gore :twisted: Co Ty piszesz? Te o których tu mowa (Applebread) będą na magistrali 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 nowy durak to ma byc Barton z obcieta polowa L2 ,czyli L1 128kb L2 256kb fsb133 to normalny AXP :D a te o ktorych tu mowa to wychodza na fsb100 i raczej musza byc zrobione w miedzi ,wychodzi ze 0.18um ,ale lepiej zeby byly 0.13um to by dobrze sie piely w gore :twisted: Co Ty piszesz? Te o których tu mowa (Applebread) będą na magistrali 133. no tak te rowne zegary (1400 ,1600 ,1800) mnie zmylily ide spac bo z liczeniem cos juz nie tak u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Jak by byly na magistrale 100 to ten 1800 mial by mnoznik 18 :!: Mysle ze amd nie wypusci takiego szajsu. Gdy bartony chodza na 200 mhz to tanszy dopowiednik bedzie na 133 i mam nadzieje ze w 0,13 mikrona bo jak w 0,18 to bedzie z niego niezly piecyk. Jak cache bedzie taki jak w XP a cena jak w duronie tzn 200 zl to ja prosze tego 1800 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 według mnie durony nie oddały rynku intelowi bo intel nie ma procesorów w zakresie cenowym durona. cena celerona = cena athlona więc chcąc kupić najtańszy procek mamy do wyboru celerona lub athlona czyli intek o kijowej wydajności lub amd o dobrej wydajności. a p$ ... taki drogi shit ;) a jak będą durony to wejdą na rynek praktycznie bez konkurencji. ciekawe ile będą kosztowały durony jeśli będą tańsze od i tak tanich już athlonów XP. pewnie ze 150-200 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Myślę, że gdy nowe Durony pojawią się w sprzedazy to obecne Antki o niższych zegarach zostaną wycofane. Raczej nie możliwe aby AMD konkurowało same z sobą :wink: (Duron i AXP). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Włąśnie cosik przylazło mi do głowy. A mianowicie Duron będzię konkurował z Celeronami. Tak by się zastanowić to Duronik może wyjść razem z Athlonem 64, a ich ceny będą się strasznie różnić od siebie. (jak się niemylę Athlon 64 ma posiadać 1 MB cahe L2, więc jego cena będzie wysoka) A produkcja Athlonów XP zostanie zaprzestana. Troche smutne, ale jest taka opcja że Procesory High-End AMD mogą skoczyć strasznie do góry. Jestem ciekaw co to będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Seria Athlon XP nie zostanie zaniechana ! Victoria oraz Paris będą należały do serii XP - poczytaj ostatnie newsy na PCLab.pl dokładnie opisałem sytuację - http://www.pclab.pl/?art=&sid=5670&mode=nested&order=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Ciekawe czy pójdzie na KT133 przy FSB 100, może będą wersje na tą magistralę. A jeśli tak to niezły czad. Duron 1,8 GHz na mojej płycie :P Zawsze byłem wierny AMD, gdy wyszły D600 mogłem pozwolić sobie na wydajność Pentiuma 3, za połowę ceny Celerona (z takim samym zegarem). A jak świetnie się kręciły 600@900 i więcej. :D Teraz mam Durona 1,3 GHz i wymagam niczego więcej, zwykłej pracy (z wyjątkiem gier) starczy mi na długo. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Pamiętacie Durona na jadrze Appaloosa (nie pamiętam dokładnie jak się pisało) miał być wytwarzany 0,13 mikrona. Niestety ze względu na koszty, AMD wycofało się z tego projektu. Applebred = Appaloosa (0,13 mikrona) + Thoroughbred (dioda termiczna, SSE, ... ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Pojawiła się informacja o cenach nowych Duronów: "Ceny Duronów nie przekroczą $50! Dostępne będą 3 modele: 1.40GHz ($32), 1.60GHz ($39) oraz 1.80GHz ($47)." Pełna informacja: http://www.infopc.pl/index.php?id1=dodaj_k...arz&idNius=1541 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 !!!! Ja ma mam na sieci film jak krecili live durona na 4 ghz na uwaga 3.2v i go spalili sukisyny !!! MAM też filmik jak sciągali coler z p4 i się spalił a jak jeszcze gwigli zabezpieczenie to procek poleciał w powietrze czyli tamten filmik z tomshardware kłamie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 No to fajnie za mala cene bede mial dosc wydajnego procka na kompa mojej siostry (tz. przyszlego kompa), fajnie by bylo zeby byly robione w 0.13 mikrona to wykrecic moze by sie dalo tez ladnie. Pozdro (Z ta technologia wykonania moglem gafe walnac, bo z tego co przeczytalem na poczatku nie bede robione w tej technologi, moge sie mylic, jezeli tak to prosze o zwrocenie uwagi. ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...