Skocz do zawartości
bbc20000

bardzo dobry serwise firmy OCZ :)

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze to do tego poniewaz jetem mile zaskoczony serwisem OCZ.

Napisalem do nich o problemie jaki mam z ich pamiecia ktora nie chce pracowac przy DDR400 i 5/4 ration w ABIT IS7. Odpowiedz otrzymalem od OCZ na drogi dzien. Dostalem krotka lecz wyczerpujaca odpowiedz ze IS7 i ich pamiec dobrze ze soba nie wspolpacuja i ze ta pamiec ktora mam nie jest polecana przez OCZ do pracy w dual channel. Kiedy odpisalem ze mam ten sam problem w single channel mode OCZ odpisalo mi ze mi wymienia obydwie pamieci bez najmniejszego problemu. Jestem tym zdziwiony i zadowolony w tym samym czasie poniewaz ogolnie to czesc musi byc fizycznie zepsuta aby mozna bylo ja wymienic. Takze polecam wam firme OCZ na przyszlosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, bbc2000, tak to jest jak się żyje w innym świecie

Jak w USA kupiłem laptopa Compaq i od razu nie działała w nim bateria (nie dała się nałądować). Zarejestrowałem się na ich stronce przeznaczonej do zgłaszania usterek (End User Replacement Program), Po dwóch dniach dostałem konto (login itp). Zgłosiłem im przez tą stronkę problem około 23 czasu lokalnego (status: bład niekrytyczny, 4 w skali do 7) i następnego dnia w południe :!: nowa bateria została mi wysłana pocztą lotniczą (next day delivery). Jak sobie odebrałem nową bateryjkę to w paczkę włożyłem starą i odesłałem do Compaqa (miałem na to 3 dni). Wszystko oczywiście za free :!: Ja byłem w szoku, a amerykanie mi się dziwili, że to przecież norma.

Z ciekawości (nic się więcej nie działo) w Polsce skontaktowałem się z Compaqiem, bo niby miałem ogólnoświatową gwarancję. No więc wg Compaq polska gwarancja obejmuje cały świat ale bez Polski :evil: Jak by mi się coś działo to sobie nogę najwyżej z centralą Compaqa w Usa rozmawiać.

A to Polska właśnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh OCZ już w Polsce :D właśnie testuję pierwszą partię kości PC2700 Premium - śmigają na 220Mhz CL2-3-3-4!!! @ 2.9V

Jak będziesz testował jakieś so wytrzymają 250MHz w dualu przy czasach 2 -2-5-2 i napieciu max 3.2 V to daj znać.

Bo takich pamieci szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja wam pokaze jak u nas dzialaja sklepy / serwisy.

Mialem kostke ramu Kingston ddr 333@370 256 mb (2-5-3-3) . Ale w ostatnim czasie stwierdzilem ze czeba by dokupic kolejna. No wiec ide do sklepu no i zamawiam. Odebralem zakladam do kompa a tu lipa nawet na 333 timingi (2-5-3-3) mam zwisy i kosci sypia blendami. Nie mowiac o magiczej liczbie 370 Mhz jaka wytrzymuja te starsze. Mozna mowic o porawnej pracy dopiero przy timingach ( 2.5-6-3-3 co jest dla mnie smieszne ) goscie w sklepie sie pluja ze sprawne sa i nie wymienia a najgorsze to ze mnie to kosztowalo 210 zł. Ten new Kingstony to jakis bedziejstwo. Nawet nie pisze na kostkach Kingston tak jak jest w przypadku tych starszych.

I to jest wlasnie POLSKA. Sprowadza ci jakies badziejstwo i nawet nie chca ci potem wymiany zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Odebralem zakladam do kompa a tu lipa nawet na 333 timingi (2-5-3-3) mam zwisy i kosci sypia blendami. Nie mowiac o magiczej liczbie 370 Mhz jaka wytrzymuja te starsze. Mozna mowic o porawnej pracy dopiero przy timingach ( 2.5-6-3-3 co jest dla mnie smieszne ) goscie w sklepie sie pluja ze sprawne sa i nie wymienia a najgorsze to ze mnie to kosztowalo 210 zł. Ten new Kingstony to jakis bedziejstwo. Nawet nie pisze na kostkach Kingston tak jak jest w przypadku tych starszych...

to sprawdz czas dostepu na kostkach - powinien byc 6 ns (skoro to pamieci DDR333) ale moge sie zalozyc ze na 90% bedzie 7.5 ns (czyli DDR266) :( bo wlasnie takie lipne moduly sa u nas sprzedawane :(

jezeli Twoje nowe kostki nie maja tych 6 ns tylko wiecej to masz podstawe o zwrot kasy bo dostales wolniejsze/slabsze pamieci niz chciales :!:

przypominam przelicznik (tu mnozymy * 2 bo to DDR)

(1000 / [czas dostepu]) * 2 = [taktowanie pamieci]

przyklad

(1000/6) * 2 = 333

z tego prostego wzorku widac ze jezeli masz modul z kostakmi o dluzszym czasie dostepu np 7.5 to sprzedawca wcisnal Tobie gorsze/wolniejsze pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hee. Udalo sie udowodnilem pacanom ze mialem racje i ze te ramy som lipne. U nich na kompie tez poprawnie nie dzialaly. Wlanczaly sie tylko na timingach (2.5,6,3,3) wiec nie mieli wyjscia. Dostane z doplata 60 zł Geil DDR 400 256 MB. :mrgreen:

Heh szkoda ze nie widzieliscie miny goscia jak wpadlem do sklepu. A jak wychodzilem to byl juz maxymalnie :twisted: :twisted: :twisted:

[ciach]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlsanie nie oznaczenia byly identyczne z tymi jakie mam na opakowaniu ze starszej kostki. Cl2.5 jak byk bylo.

Bardzo mnie ta sprawa zdziwila ze 2 niby identyczne kosci maja takie roznice duze i ta nowa ma problemy z praca na 333 2.5.3.3.

Hmm bardzo dziwne. No nic sprawa zamknieta Benda Geil 256 MB DDR 400 za niewielka doplata wiec wisi mi to.

Bende pamiental zeby kupowac troszke lepsze kostki w przyszlosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi