Skocz do zawartości
Boyco

Athlon XP SFF, cichy i chłodny

Rekomendowane odpowiedzi

Zciagnąłem ten tekst z Benchmark.pl:

AMD rozpoczął sprzedaż procesorów Athlon XP SFF, wyposażonych w technologię Cool'N'Quiet, która pozwala dynamicznie zmieniać napięcie na rdzeń procesora w zależności od obciążenia. Procesory te (nadal jądro Palomino) ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>ą się niskim poborem prądu: napięcie Vcore 1.05-1.45V, oraz mniejszym wydzielaniem ciepła: w okolicach 35W. Wszystko to ma na celu dać wymagających użytkownikom CPU, na który nie trzeba będzie zakładać olbrzymich radiatorów z huczącymi wiatrakami. Faktem jest jednak, że ostatnie układy chłodzące przeznaczone na Athlony wyższe jak 1800+, pod względem szumu spokojnie mogły stanąć w szranki z niejedną suszarką do włosów.

O zaletach takiego rozwiązania chyba nie trzeba się rozpisywać, wyobraźcie sobie tylko że zostawiacie na noc włączony komputer, który _tylko_ ściąga plik z internetu. Aż prosi się, aby również komputerach stacjonarnych zagościła na dobre technologia SpeedStep (Intel) i jej podobne.

Ale wracając do Athlona, niestety w zamian za te dobrodziejstwa, procesor pracować będzie z FSB 100 MHz, zamiast dotychczasowych 133. Że nie wspomnę o cenie. Oczywiście technologia ta musi być obsługiwana przez BIOS płyty głównej, oraz system operacyjny, np.: Windows XP.

Na dzień dzisiejszy do płyt obsługujących technologię Cool'N'Quiet należą:

-- ASUS A7A266 (Board Rev.1.03) BIOS Ver.1010

-- ASUS A7M266 (Board Rev.1.04) BIOS Ver.1007

-- ASUS A7S333 (Board Rev.1.03) BIOS Ver.1004

-- ASUS A7V266 (Board Rev.1.05) BIOS Ver.1002c

-- MSI KT3 Ultra BIOS Ver.5.4

-- MSI K7N420 Pro BIOS Ver.2.4

Niezle co? Ciekawe ile bedzie kosztowal i czy bedzie lepiej sie kręcił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko to FSB 100. Nie ciekawe. Chyba ze bedzie mozna odblokowac 133 :D

Durony tez maja FSB 100MHz. Starsze Athlony tak samo. Mysle ze nie bedzie problemu ze 133MHz FSB 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko to FSB 100. Nie ciekawe. Chyba ze bedzie mozna odblokowac 133 :D

I co z tego że 100? Mój durak też niby ma 100 a przy odpowiednim mnożniku do 166 ciągle,choć pewno i więcej by dał radę ale mobo nie pozwala...tristana durak do 180 chodził.

Więc wg mnie taki procek będzie idealny.Niskie napięcie więć jak to większośc płyt oferuje do 1,85 co będzie aż na wyrost.A i tak uważam że na magistrali 150 bezie bez problemów latac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Coś mi się wydaje, że ten procek może być odpowiedzią AMD na hit Intel'a P4 1.6A.... Widzę w tym procesorze potencłał i niech tylko wyjdzie w serii AGOIA :P

Rafal tu sie z toba zgodze. Moze to byc jakas riposta na PIV1.6A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tego że 100? Mój durak też niby ma 100 a przy odpowiednim mnożniku do 166 ciągle,choć pewno i więcej by dał radę...

Ale nie wiadomo jak to bedzie ;) w tym przypadku. Coz sa do kupienia juz wiec do dziela hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...