jojoro Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Próbuję zgromadzić oprogramowanie, które pozwoliłoby mi wyeliminować komercyjny (płatny soft). Na razie używam: 1. Newsy: a) Hamster B) GrabIt c) slrn-pl 2. Poczta --> The Bat (czy jest coś darmowego, co będzie w stanie zastąpić Nietoperka?) 3. WWW - >Mozilla 4. Filmy -> a) AllPlayer 2.1b14 + SubEdit B) brakuje mi czegoś do DVD c) AntMovieCatalogue (do katalogowania filmów - jest coś lepszego?) d) Czy jest coś co czyta QuickTime i RealAudio, integruje sie z Mozillą i nie jest tak kobylaste? ;) 5. Grafika a) Przeglądanie ---> IrfanView. Poszukuję czegoś darmowego co pozwala na oglądanie z menu kontekstowego Windowsa miniaturek obrazków. ShellPicture jest niestety płatny. B) Edycja ---> Chyba się skusze na Gimpa 6. Tekst a) gvim B) Czy OpenOffice jest w polskiej wersji językowej, ma słownik sprawdzania polskiej pisowni i jest w stanie zastąpić M$Worda? c) O darmowym, sensownym OCR mogę zapomnieć? INNE: Czy jest coś co może zastąpić TotalCommandera? Zależy mi na dwupanelowym GUI, obsłudze z klawiatury zgodnej z TC (przynajmniej z grubsza), wbudowanym kliencie ftp. Acha TC ma plugina który odczytuje pliki z partycji linuksowych (ext2) Jakiś Defragmentator NTFS Jakiś czyściciel rejestru/smieci z dysku Darmowy tweaker WinXP Coś do irca Antywirus Dzieki za pomoc choćby w jednym podpunkcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 a) Przeglądanie ---> IrfanView. Poszukuję czegoś darmowego co pozwala na oglądanie z menu kontekstowego Windowsa miniaturek obrazków. ShellPicture jest niestety płatny. Irfan dodaje pozycje do menu folderów która wczytuje miniatury plików. Miniatury są tez w samym systemie. B) Czy OpenOffice jest w polskiej wersji językowej, ma słownik sprawdzania polskiej pisowni i jest w stanie zastąpić M$Worda? Jest w ploskiej wersji, ma słownik do sprawdzania pisowni. Acha TC ma plugina który odczytuje pliki z partycji linuksowych (ext2)Do odczytywania ext2/ext3 służy program Explore2FS Jakiś Defragmentator NTFS Defragmentator Windows Darmowy tweaker WinXPTweak UI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Irfan dodaje pozycje do menu folderów która wczytuje miniatury plików. Miniatury są tez w samym systemie.Nie zrozumiałes mnie. Chodzi mi o natychmiastowe wyświetlanie miniaturki wewątrz menu kontekstowego windows. Przykład: http://www.baxbex.com/images/web_km_gifs2x1.gif Takie coś robi PicaView32 z pakietu acdsee (płatny) i shellpicture (też płatny) Jest w ploskiej wersji, ma słownik do sprawdzania pisowni.Czy jest już polska wersja 1.1rc3? Do odczytywania ext2/ext3 służy program Explore2FS Masz rację. Po prostu plugin z totalCommandera był wygodniejszy w użyciu. Explore2FS czasem mi się też po prostu wysypywał (kończył działanie z błędem). Plugin w TC nigdy... ale da się to jakoś przeżyć :) Jakiś Defragmentator NTFS Defragmentator WindowsA ma on funkcje umieszcznia plików na dysku w zależności od częstości ich odczytywania (SmartPlacement)? A czy potrafi zdefragmentować plik wymiany? Darmowy tweaker WinXPTweak UIJak dla mnie ma zbyt mało funkcji. Dzieki za przypomnienie nazwy Explore2FS :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ech za duzo zachodu i po co Ci to?ech za duzo zachodu i po co Ci to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Irfan dodaje pozycje do menu folderów która wczytuje miniatury plików. Miniatury są tez w samym systemie. Nie zrozumiałes mnie. Chodzi mi o natychmiastowe wyświetlanie miniaturki wewątrz menu kontekstowego windows. Przykład: http://www.baxbex.com/images/web_km_gifs2x1.gif Takie coś robi PicaView32 z pakietu acdsee (płatny) i shellpicture (też płatny) A po co ma wyswietlac wewnatrz menu kontekstowego skoro automatycznie wyswietla podglad po lewej stronie exploratora automatycznie system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ech za duzo zachodu i po co Ci to?ech za duzo zachodu i po co Ci to? Aby mieć czyste sumienie? Bo kradzione nie tuczy? ;P Zresztą jest wiele perełek, które mogą zastąpić oprogramowanie komercyjne, czemu z tego nie skorzystać, zamiast bawić się w cracki, seriale, martwić się że nas producent przez internet namierzy i poda do sądu. Przypuszczam, że nie znajdę wszystkich odpowiedników programów komercyjnych, ale znaczna część na pewno. A za te przy których pewnie zostanę będę w stanie zapłacić. Np The Bat kosztuje jakieś 140zł (zaczekam do wersji 2.0). Total Commander kosztuje tyle samo. A w tej chwili z darmowych używam z powodzeniem! Hamstera, HddTemperature, LeechGet, Miranda, SygatePersonalFirewall, NetVue, Putty, Semsms, winamp2.95, 7-zip, aida32, ad-aware + to co wymieniłem wcześniej. Są to narzędzia całkowicie mi wystarczajace. Sumienie spokojne i portfel pełny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 a zaczynajac od podstaw to windowsa masz legalnego? a moze przesiadziesz sie na linuxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 A po co ma wyswietlac wewnatrz menu kontekstowego skoro automatycznie wyswietla podglad po lewej stronie exploratora automatycznie system. Mam mały 15'' monitor CRT i nie używam tej funkcji WinXP, gdyż jak dla mnie zajmuje mi za dużo cennego miejsca w okienku eksploratora. Uprzedzajac pytanie- nie używam całego tego nowego interfejjsu Luna. Pozostałem przy windowsclassic Style :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 a zaczynajac od podstaw to windowsa masz legalnego? a moze przesiadziesz sie na linuxa Niestety legalnego windowsa się jeszcze nie dorobiłem, ale pracuje nad tym :) Jeśli chodzi o linuksa, to owszem używam dystrybucji PLD. Nawet swego czasu dawałem coś od siebie społeczności linuksowej --> http://www.slrn.z.pl jojoro == Arek S. :twisted: Ale rozmawiamy teraz o windowsie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Antywirus Dzieki za pomoc choćby w jednym podpunkcie. Bardzo dobry i do użytku domowego free niemiecki AntyVir Personal Edition ze stronki www.free-av.de można zaciągnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 1. Newsy: kurier poczty z mozilli 2. Poczta The Bat (wykupilem licencje), a czy cos w stanie jest go zastapic? hmm.. IncrediMail, Pegasus Mail, kurier poczty mozilla... czy go zastapia..., chyba nie 3. WWW Mozilla MyIE2 4. Filmy -> player z windowsa, zoomplayer, mv2player kodek ffdshow.. tez do wyswietlania napisow i tylko do wyswietlania napisow DivXG400 do DVD mozna uzyc mv2player, darmowego kodeka video (jak nie masz moge podeslac) i ac3filter do audio 5. Grafika IrfanView, XnView, SlowView do edycji Gimp i XnView 6. Tekst OpenOffice... wersja polska, jest ze slownikiem co prawda nia tak dobrym... w moim przypadku jest w stanie zastapic MSoffice StarOffice 5.2 OCR... uzywam w razie potrzeby dolaczonego do skanera FineReader INNE: Czy jest coś co może zastąpić TotalCommandera? chyba nie wiec kupilem licencje ale mile darmowe to FriGate, Servant Salamander, EF commander... oczywiscie wersje lajt troche okrojone Jakiś Defragmentator NTFS... uzwam systemowego ale jest wersja darmowa Diskipera http://www.diskeeper.com/freeware/diskeepe...te/download.asp Jakiś czyściciel rejestru/smieci z dysku recznie, narzedzi systemowych, adaware Antywirus... AVG 6.0 Anti-Virus, AntiVir Personal Edition, Avast uzywam jeszcze innych programow: AcrobatReader aida cam2pc cdex CdManipulator CesarFTP daemon tools Gspot Exact Audio Copy FlashGet foobar2000 IceOws JPEGCrops kerio-personal-firewall LeechGet PowerOFF SeMSMS SmartFTP speedfan StatBar windows media clasic avipreview 7zip Bandwidth Monitor BurnAtOnce CrazyBrowser FileZilla spookedit4 VirtualDub WinSMS Burn4Free i paru innych ale juz nie chcialo mi sie ich grupowac ;-) windows 2000 prof pl wersja oem i nero od nagrywarki, PowerDVD od karty graficznej wiecej nie pamietam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 aha i gdybys chcial sie dowiedziec do czego sluza niektore z tych nieopisanych... sluze pomoca ;-) moze jeszcze jakies kategorie cie interesuja tez moze cos mam ;-) na oku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Nawet swego czasu dawałem coś od siebie społeczności linuksowej --> http://www.slrn.z.pl jojoro == Arek S. :twisted: No popatrzcie kogo tu przywialo... :) Pamietam Cie jeszcze z pnc jak jeszcze kilka lat temu czytalem ;) A zeby nie bylo calkiem OT, to dodam od siebie, ze tez staram sie zastepowac komercyjne programy freeware'ami, ale TC i TB! to chyba nic freewarego nie zastapi... Apropo TB!, jest juz dostepna beta wersji 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Steffe --> dzieki za pomoc. W pierwszej kolejności chciałbym się zapytać skąd czerpiesz informację nt freeware? Możesz polecić mi jakiś dobry site z często aktualizowanymi informacjami, screenshotami i rankingiem? Mam kilka pytań odnośnie programów których używasz: 1. czy daemon tools obsługuje obrazy Nero (.nrg)? 2. Czy flashget nie zawiera czasem modułu spyware? 3. SemSMS -> Co sie dzieje z 1stwap? Od pewnego czasu nie mogę przez tą bramkę wysyłać sms do Idei. 4. StatBar -> Ciekawy pasek, niestety u mnie uruchamia sie z pół minuty i zajmuje ze 20 MB RAM. Tak to już jest Gdy programuje się w VisualBasic. Znasz coś lżejszego? 5. foobar 2000 --> Gra całkiem przyjemnie ale ma potworny, duży interfejs. Czy jest jakaś skórka do wersji 0.7RCx, która umożliwia wyświetlenie foobara w postaci wąskiego paska z przyciskami play/stop/next/.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Steffe --> dzieki za pomoc. W pierwszej kolejności chciałbym się zapytać skąd czerpiesz informację nt freeware? Możesz polecić mi jakiś dobry site z często aktualizowanymi informacjami, screenshotami i rankingiem? niestety nie polece takiego sajta... szukam tego ogolnie w sieci... sprawdzam rozne programiki jaki mi sie trafia i wybieram te, ktore mi odpowiadaja Mam kilka pytań odnośnie programów których używasz: 1. czy daemon tools obsługuje obrazy Nero (.nrg)? tak, ale musisz zainstalowac wirtualny cd z pakietu nero.. wtedy beda widoczne obrazy w daemonie 2. Czy flashget nie zawiera czasem modułu spyware? tego nie wiem napewno... po zainstalowaniu calego oprogramowania uzywam AdAware, ktory usuwa wszystkich szpiegow... a nigdy nie wnikalem od jakich to programow ;-) 3. SemSMS -> Co sie dzieje z 1stwap? Od pewnego czasu nie mogę przez tą bramkę wysyłać sms do Idei. nie uzywam 1stwap... ale codziennie wysylam sms na idee wlasnie semsms bez problemow... wpisuje tresc, podaje numer i wybor bramki automatyczny i wszystko dziala... moze to wina starej wersji? 4. StatBar -> Ciekawy pasek, niestety u mnie uruchamia sie z pół minuty i zajmuje ze 20 MB RAM. Tak to już jest Gdy programuje się w VisualBasic. Znasz coś lżejszego? u mnie dziala bez zarzutow.. i wlasnie sprawdzilem zajmuje okolo 5 MB ramu.. a mam na nim sporo opcji wlaczone... moze tez wina starszej wersji? ale cos podobnego np. http://www.winbar.nl/ 5. foobar 2000 --> Gra całkiem przyjemnie ale ma potworny, duży interfejs. Czy jest jakaś skórka do wersji 0.7RCx, która umożliwia wyświetlenie foobara w postaci wąskiego paska z przyciskami play/stop/next/.... tego nie wiem... wlasnie dla tego interfejsu zostawilem winampa ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 ze stronek... wlasnie przegladalem ulubione http://www.freeware.civ.pl/ stronka taka sobie, ale moze cos znajdziesz i druga tylko o antywirach i podobnym sofcie http://www.antivirus.prv.pl/ jezeli chcesz podesle swoje ulubione www... moze cos tam znajdziesz jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianm Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 fajne sa tez te dwie: WebAttack http://www.webattack.com/Freeware/Freeware.html NONAGS http://nonags.com/nonags/ btw, moj pierwszy post, dźbry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...