dymy Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 ..w biezacym tygodniu trafilem na dwa przypadki wysadzonych kondensatorow na plytach ECS K7S6A. eksploduja zwykle trzy obok gniazda zasilania (choc w jednej rowniez pierwszy z gory obok socketu). w obu przypadkach zasilacz pozostal nie uszkodzony. czyzby ECS powtorzyl blad Abita sprzed kilku lat i zamontowal w tym modelu elementy kiepskiej jakosci? ..a szkoda by bylo bo po wpadkach z asynchroniczna praca pamieci na poprzednim modelu (legendarny K7S5A) K7S6A (z nowatorskim jednym mostkiem) wydawal sie calkiem udanym produktem. wlasciciele ECSow drzyjcie :!: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Też widziałem napęczniałe kondensatory na płycie kumpla, ale na K7S5A. Okolice tych kondensatorów (przetwornica napięcia) bardzo mocno się nagrzewają, a elektrolity nieznoszą tak podwyższonej temperatury i z czasem się rozwalają. Świadczy to o kiepsiej jakości elementów użytych w przetwornicy, która przez to pracuje z niską sprawnością i wydziela dużo ciepła. Sytuacja często się nasila po włożeniu prądożernego procka, np. A2000+ 0,18um. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Też widziałem napęczniałe kondensatory na płycie kumpla, ale na K7S5A. Okolice tych kondensatorów (przetwornica napięcia) bardzo mocno się nagrzewają, a elektrolity nieznoszą tak podwyższonej temperatury i z czasem się rozwalają. Świadczy to o kiepsiej jakości elementów użytych w przetwornicy, która przez to pracuje z niską sprawnością i wydziela dużo ciepła. Sytuacja często się nasila po włożeniu prądożernego procka, np. A2000+ 0,18um. LOL :lol: Że co niby ECS ?? produkuje kondensatory specialnie pod swoje MOBO?? :lol: i są kiepkiej jakosci?? :lol: :lol: Jak juz to mogą być źle dobrane,na zbyt niskie napięcie np 16V zamiast 25V i dlatego je rozsadza. Tak apropo to widzialem takie porzypaki na płytach takich firm: ABIT GIGABYTE SOLTEK MICROSTAR ECS SONO Na każdej mobo widizalem takie przypadki, na każdej kondensatory sa te same!!!!!!!!!! I jest to wina złego dobarania elementów jak już wyżej napisałem,zdarza sie to na każdej MOBO, kumplowi kiedys na ASUSIE rozsadziło kondzioły i stabilizatory,tylko po włożeniu innej karty graficznej. A ha ja mam Athlona 2100+ GEF 4 i jakoś płyta chodzi mi OK ,i kondzioły są całe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 ani mnie nie straszcie .Choć narazie nic nie zauważyłem .I oby działały az do wymiany płyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 LOL :lol: Że co niby ECS ?? produkuje kondensatory specialnie pod swoje MOBO?? :lol: i są kiepkiej jakosci?? :lol: :lol: Nie produkuje, tylko kupuje. Podobnie zresztą jak inni producenci płyt głównych. Tyle że ECS zawsze próbuje używać najtańszych. Pomimo identycznej obudowy kondensatory róznią się znacząco parametrami, nawet jeśli zostały wyprodukowane w tej samej fabryce ;) (oczywiście mowa o kond. o identycznej pojemności i napięciu znamionowym, ale różnych wersjach). Po aferze z wysychającymi w 2-3 miesiące kond. na płytach K7S5 (z pierwszych serii) ECS przez jakiś czas montował nieco lepsze, teraz widzę że na nowych płytach znów są te TANIE. Jak juz to mogą być źle dobrane,na zbyt niskie napięcie np 16V zamiast 25V i dlatego je rozsadza. To niezupełnie tak jak myślisz, kondensator poza napięciem i pojemnością ma jeszcze kilka parametrów wpływających na jego żywotność. W projekcie może być błąd, ale nie z doborem elementów tylko z ich rozmieszczeniem (tak jak na Abit BE6). A do tego między projektem a wykonaniem wiele może się zmienić ;) Na każdej mobo widizalem takie przypadki, na każdej kondensatory sa te same!!!!!!!!!! I jest to wina złego dobarania elementów jak już wyżej napisałem,zdarza sie to na każdej MOBO, kumplowi kiedys na ASUSIE rozsadziło kondzioły i stabilizatory,tylko po włożeniu innej karty graficznej. A czy przypadkiem ta karta nie miała większego poboru prądu niż zaleca producent mobo? Nie wiesz, a przecież to bardzo ważne! Jeśli płyta jest obliczona na karty AGP o mocy max. 40W, to nić dziwnego że wybucha po włożeniu R8500 o mocy 75W. To samo z procesorami, pomimo że są w identycznych obudowach różnią sie one poborem prądu. Układ zasilania procesora ma określoną moc ... KAŻDĄ płytę można spalić, czy spowodować "wysadzenie" kondensatorów. Wystarczy nie czytać informacji producenta, i wkładać na nią co wpadnie w łapki. A potem to wszystko podkręcić na max - efekt gwarantowany (aczkolwiek nie zawsze natychmiastowy). Szczególnie w przypadku płyt używanych przez rok-dwa łatwo spowodować uszkodzenie przez zwykłą zmianę karty graficznej, w czasach kiedy je projektowano pobór prądu przez grafikę był (typowo) o połowę mniejszy niż w przypadku nowych kart - szczególnie tych "najmocniejszych". Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Bardzo ważnym parametrem wszystkich kondensatorów używanych w zasilaczach i przetwornicach impulsowych jest ESR - rezystancja szeregowa kondensatora. Jest to bardzo ważny parametr przy pracy impulsowej. Jeśli ERS jest duża to straty w kondensatorze są duże - kondensator się grzeje i często "wybucha". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 no to jutro bede musial sprawdzic plyte ;-) jak by co moze znajdzie sie chetny na super ultra wydajna i podkrecajna plyte znanej i uznanej firmy Elite Group. (ECS). Jest to znany na calym swiecie legendarny model K7s5a oparty na nowatorskim mostku 735 producki Silicon Industries. Plyta wytrzymujenieosiagalne na innych plytach glownych fsb 138Mhz DDR a mnogosc opcji bios sluzacych wyciskaniu ukrytej w sprzecie mocy zawroci w glowie najbardziej doswiadczonym uzytkownikom! Do tego niesoptykane, super opuchniete kondensatory w okolicach socketu! a wiec nie zwlekaj! Cena 1000pln do ew. ~negocjacji. Pozdrawiam 8) na jaja mnie zebralo ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Jak juz to mogą być źle dobrane,na zbyt niskie napięcie np 16V zamiast 25V i dlatego je rozsadza.Gdzie ty widziałeś więcej niż 12V w kompie, pomijając zasilacz i różnice -12V (-5V) > +12V bo pomiędzy te zasilania nie wkłada się kondensatorów , wiem że to przykład ale beznadziejny. W każdym sprzęcie wylatują kondensatory, a czas "eksplozji" związany jest głównie z temperaturą, wyższa powoduje szybsze wysychanie co powoduje przebicia. Jeżeli macie dobrze wentylowane obudowy to takie kondensatory powinny bez problemu wytrzymać 5-10 lat. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 no to chyba cza zamontować wenty na kondensatory :> i dzięki bogu że karty muzyczne sie nie grzeją heh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 (...) i dzięki bogu że karty muzyczne sie nie grzeją hehGrzeją się, DSP na moim Live 5.1 jest na tyle ciepły, że po dłuższym przytrzymaniu zaczyna parzyć w palce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 ..dodam jeszcze ze w obu przypadkach wypalony byl gadzet o oznaczeniu MC61 (napis na laminacie).. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...