jjjakub Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Witam! To moja pierwsza wiadomosc tutaj, chociaz strone znam juz od kilku lat. Ale do rzeczy. Jaki mam problem. Do tej pory mialem celerona 533@800. Chodzil tak przez 3 lata. Dzis kumpel za grosze chce sie pozbyc swojego celerona 800. U niego chodzil stabilnie przez 2 lata na 1 ghz. Po wlozeniu u mnie, max to 880. Dlaczego? Plyta to: MSI BXMaster (on mial to samo); Jego przejsciowka MSI; Pamiec: 512 mb. 4 x 128 mb, w tym dwie 128 od niego (czyli chodzily podkrecone). Moja to jeszcze Kingstone i cos mniej firmowego. Karta graficzna: Gf 256 SDRAM. Nie wiem co jeszcze napisac. Bios wgrany najnowszy. Czy mozliwe, ze to wina plyty? Jesli tak to podmienie. Aha w archiwum znalazlem podobny watek, ale niestety rozwiazania nie bylo. Po przetaktowaniu wiesza sie w momencie wypisywania nazwy procesora i pomoga tylko wyczyszczenie cmos. Jakies sugestie? Bede wdzieczny za wszelkie rady. Do jutra musze sie zdecydowac czy to wziac. Z gory dzieki!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Może po prostu zasiłka nie wyrabia, albo pamięc. Zauważ że przy twoim podkręconym 533@800 pamęc chodzi na 100Mhz, ale gdy podkręcasz 800Mhz (standard fsb 100) pamięc zaczyna być taktowana zegarem powyżej 100Mhz, dla proca 880Mhz jest to 110Mhz. Może masz pamiec pc100 lub ustawione za ostre timingi, ustaw na 3-3-3 i wtedy próbuj. Ewentualnie sprwdź proca z użyciem pamieci kumpla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjjakub Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 pisalem ze pamieci sa jego i chodzily na nich. Poza tym wszystkie 133. Ale spoko znalazlem przyczyne samych zawieszen po restarcie: MYSZKA!!! tak, myszka na usb. Po odlaczeniu sie wlacza. Podejrzewam, ze przetaktowany kontroler USB psul. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...